to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 26.11.2012

Διεθνή

Με τους δικαστικούς συναντάται ο Μόρσι σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης

Στη συνάντηση του Αιγυπτίου προέδρου με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είναι στραμμένο το βλέμμα της χώρας, μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Αίγυπτο μετά την οργή και τα επεισόδια -με έναν νεκρό- για το σαρωτικό «υπερ-διάταγμα» του Μοχάμεντ Μόρσι.


 Οι δικαστές είχαν  κηρύξει αποχή από τα καθήκοντά τους ενώ η αντιπολίτευση έχει επιτεθεί με υψηλούς τόνους στον πρόεδρο, μιλώντας για «δικτατορική» πρακτική, την στιγμή που η κατάσταση στους δρόμους του Καΐρου το τελευταίο τριήμερο έχει αρχίσει να θυμίζει τις ημέρες της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ. Σε συμφωνία με τους δικαστικούς «δείχνει» ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Οι δικαστικοί έχουν αφήσει ανοικτό ένα «παραθυράκι» για σύγκλιση, κρίνοντας ότι το επίμαχο διάταγμα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε αποφάσεις που άπτονται «θεμάτων εθνικής κυριαρχίας» -αφήνοντας έτσι να φανεί ότι δεν το απορρίπτει εξ ολοκλήρου.

Από την άλλη πλευρά, η αιγυπτιακή προεδρία ανέφερε ότι τα επίμαχα μέτρα είναι «προσωρινά», λέγοντας πως ο Μοχάμεντ Μόρσι επιθυμεί διάλογο με τα πολιτικά κόμματα για να εξευρεθεί «κοινό έδαφος» για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος (θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο του ζητήματος).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας δήλωσε τη Δευτέρα ότι πιστεύει πως ο Μ.Μόρσι θα καταλήξει σε συμφωνία με τις δικαστικές αρχές πάνω σε πρόταση που θα περιορίζει το εύρος του διατάγματος.

«Πιστεύω ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι θα το ήθελε» δήλωσε ο υπουργός, Άχμεντ Μέκι, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση των δικαστικών.

Η αντιπολίτευση πάντως παραμένει τουλάχιστον επιφυλακτική απέναντι στον Μόρσι. Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι είχε αποκλείσει το διάλογο εάν δεν ακυρωθεί το διάταγμα· την Πέμπτη μιλούσε για φαραωνικές εξουσίες του Μόρσι, ενώ το Σάββατο χαρακτήρισε ανοικτά «δικτατορικό» το διάταγμα σε συνέντευξή του με ξένα πρακτορεία, καλώντας μάλιστα ΕΕ και ΗΠΑ να καταδικάσουν την κίνηση του πρόεδρου.

Εκκλήσεις για νέες διαδηλώσεις

Την ίδια στιγμή, οι εικόνες συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας είχαν ανησυχητικές ομοιότητες με εκείνες της περυσινής εξέγερσης. Οι διαδηλωτές που έχουν στήσει σκηνές στην πλατεία Ταχρίρ παραμένουν στη θέση τους για τρίτη ημέρα.

Την Τρίτη, τόσο η αντιπολίτευση όσο και η πλευρά του Μόρσι έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις: Τα μεν αντίπαλα κόμματα ζητούν από τους Αιγύπτιους να βγουν στους δρόμους ζητώντας την πλήρη ανάκληση του «δικτατορικού διατάγματος», όπως το χαρακτηρίζουν, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει καλέσει επίσης σε πορεία υποστήριξης στον Αιγύπτιο πρόεδρο.

Το κλίμα σίγουρα δεν βοηθά ο απολογισμός της Κυριακής: Ένας 15χρονος, μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων, σκοτώθηκε και 60 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης στα γραφεία του ισλαμιστικού κόμματος στο Νταμανχούρ. Από την Παρασκευή, ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 500.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)