to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:25 | 30.12.2019

Διεθνή

Με τον νέο χρόνο η κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Αριστεράς

Unidas Podemos και Ιγκλέσιας αρχιτέκτονες των συμβιβασμών για προοδευτική κυβέρνηση


Ρεπορτάζ: ΑΥΓΗ - Αργύρης Παναγόπουλος

Το Unidas Podemos και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας φαίνεται ότι αποτελούν τους αρχιτέκτονες που θα βάλουν το τελευταίο κομμάτι από το δύσκολο παζλ του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης μειοψηφίας στην Ισπανία, που χρειάζεται την αποχή της Δημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας ERC.

Ο Ιγκλέσιας πραγματοποίησε τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου στην ισπανική Βουλή την πρώτη επίσημη συνάντησή του με την ERC για να διευκολύνει τη συμφωνία της ERC με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ φαίνεται ότι η αναμενόμενη συμφωνία θα αποτελέσει τον καρπό μιας διαμεσολαβητικής στάσης που είχε ξεκινήσει η Αριστερά εδώ και μια τουλάχιστον διετία, όταν ζητούσε από τους Σοσιαλιστές και τους αριστερούς Καταλανούς εθνικιστές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Αριστερή γέφυρα εναντίον των εθνικισμών

Το Unidas Podemos άντεξε στις πιέσεις των Σοσιαλιστών, που στοιχημάτισαν στην εκλογική ήττα της Αριστεράς για να αποφευχθεί η δημιουργία μιας προοδευτικής και αριστερής κυβέρνησης συνασπισμού, ενώ ταυτόχρονα συνέχιζε να διατηρεί τον ρόλο της γέφυρας ανάμεσα στην ERC και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με τον Ιγκλέσιας, τη δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου και όλα τα ηγετικά στελέχη της Αριστεράς να επισκέπτονται τους φυλακισμένους Καταλανούς ηγέτες για να υποχωρήσουν οι τόνοι και να βρεθεί μια δημοκρατική διέξοδος για το καταλανικό και τον σχηματισμό μιας προοδευτικής και αριστερής κυβέρνησης.

Το γεγονός ότι το ενωτικό ψηφοδέλτιο της καταλανικής Αριστεράς En Comu Podem της Κολάου κατέληξε στην τοπική καταλανική Βουλή σε μια συμφωνία για την ψήφιση του προϋπολογισμού της τοπικής κυβέρνησης ερμηνεύτηκε από την ERC ως η απαραίτητη προϋπόθεση για την αποχή του κόμματος στην ψηφοφορία της ψήφου εμπιστοσύνης στον Σάντσεθ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του En Comu Podem στην ισπανική Βουλή Ζάουμε Ασένς χαρακτήρισε τη συμφωνία της Αριστεράς με την ERC για τον προϋπολογισμό της καταλανικής κυβέρνησης «διάδρομο προσγείωσης» της συμφωνίας της ERC με τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ για τη διευκόλυνση του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Ράπισμα στον ισπανικό εθνικισμό

Η ημερομηνία για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης εξαρτήθηκε τις τελευταίες ημέρες από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τη γνώμη του οποίου ζήτησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Αντριάνα Λάστρα και αφορά στην πράξη τη θέση σε νομικό επίπεδο του φυλακισμένου ηγέτη της ERC Οριόλ Χουνκέρας, για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζήτησε την ανάληψη της έδρας του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που προδικάζει την άμεση αποφυλάκισή του και τη χορήγηση της ασυλίας που έχουν όλοι οι ευρωβουλευτές.

Ο Χουνκέρας από την πλευρά του κάλεσε την ERC να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλιστές ανεξάρτητα, εάν ο ίδιος παραμένει στη φυλακή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χουνκέρας και ο αριστερός Ασένς αποτελούν σήμερα τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στην Καταλωνία, γιατί τόσο οι Καταλανοί εθνικιστές όσο και οι αριστεροί και δημοκρατικοί πολίτες αναγνωρίζουν τον ρόλο τους για μια δημοκρατική και ειρηνική επίλυση του Καταλανικού.

Αντίθετα η Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας ζήτησε:

* Πρώτον να παραμείνει στη φυλακή ο Χουνκέρας για να εκτίσει την ποινή των 13 ετών για τα αδικήματα, μεταξύ άλλων, της στάσης και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος, γιατί ως αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας επέτρεψε τη χρήση δημοσίων πόρων για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

* Δεύτερον την απόρριψη της ανάληψης της έδρας του ευρωβουλευτή για τον πρώην πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας Καρλες Πουτζντεμόν και τον πρώην υπουργό του Τομά Κομίν, που βρίσκονται «αυτοεξόριστοι» στις Βρυξέλλες.

Πίσω από το Ανώτατο Δικαστήριο κρύβονται τόσοι οι νεοφασίστες του Vox όσο και το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες, που παίζουν το τελευταίο χαρτί τους στη δημόσια αντιπαράθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Δυστυχώς το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε προχωρήσει σε μια αντιδημοκρατική απόρριψη της εκλογής των Καταλανών εθνικιστών ευρωβουλευτών, για να βρεθεί μάλιστα στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που προειδοποίησε στην πράξη την Ευρωβουλή ότι δεν μπορεί να αλλοιώσει την ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών που εκφράστηκε με την εκλογή των Καταλανών εθνικιστών ηγετών στην Ευρωβουλή.

Στην τελική ευθεία για ψήφο εμπιστοσύνης

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του στις 2 Ιανουαρίου και ως εκ τούτου η συνεδρίαση της ισπανικής Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση μετακυλίστηκε για το νέο έτος, παρόλο που η πρόεδρος της Βουλής είχε ειδοποιήσει «προληπτικά» τους βουλευτές για την έναρξη της διαδικασίας τις τελευταίες ημέρες του 2019 με τη δεύτερη ψηφοφορία της ψήφου εμπιστοσύνης, στην οποία ο Σάντσεθ θα χρειαζόταν τη σχετική πλειοψηφία, να είχε προγραμματιστεί στις 30 ή το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου.

Πηγές του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποστηρίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσει στις 2 Ιανουαρίου, την ημέρα της ανακοίνωσης της απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για να ολοκληρωθεί η δεύτερη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης την Κυριακή 5 Ιανουαρίου του 2020, ενώ, εάν υπάρξουν προβλήματα, η διαδικασία θα ξεκινήσει την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου για να ολοκληρωθεί στο Σάββατο 11 Ιανουαρίου.

Ο Σάντσεθ υπογράμμισε ότι μετά την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που αναμένεται ότι θα συμβαδίζει με το δημοκρατικό πνεύμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και όχι με τον απαράδεκτο ισπανικό εθνικισμό του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Ειδικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με την ERC για το κλείσιμο της συμφωνίας που θα διασφαλίσει την αποχή της ERC και αμέσως μετά μια συνάντηση με την Unidas Podemos για να καθοριστούν οι γενικές γραμμές της συμφωνίας με την Αριστερά. Οι δύο αυτές συμφωνίες θα δημοσιοποιηθούν πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Προϋπολογισμός και εργασιακά

Η πρώτη άμεση πρόκληση της νέας κυβέρνησης θα είναι η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, δεδομένου ότι ο Σάντσεθ αναγκάστηκε να εφαρμόσει για δεύτερη διαδοχική χρονιά τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Ραχόι, αφού δεν είχε την πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει τον προϋπολογισμό που είχε συμφωνήσει με το Unidas Podemos, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν για ύφεση για ένα ή δύο χρόνια της ισπανικής οικονομίας.

Ο Ουνάι Σόρντο, ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου ισπανικού συνδικάτου, των αριστερών Εργατικών Επιτροπών CC.OO., προειδοποίησε πάντως τη νέα κυβέρνηση ότι «εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία θα οδηγηθούμε σε σενάρια κινητοποιήσεων» ζητώντας «τη βαθιά αλλαγή των αντιεργατικών μέτρων της κυβέρνησης του Ραχόι».

Ο Σόρντο μάλιστα κατήγγειλε το γεγονός ότι, από τις 20,7 εκατομμύρια νέες συμβάσεις εργασίας που υπογράφτηκαν το 2019, οι 18,7 εκατομμύρια ή το 89% αφορούσαν συμβάσεις ορισμένου και στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ περιορισμένου χρόνου εργασίας, ενώ η τεράστια πλειονότητά τους αφορά λίγες ώρες καθημερινής εργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)