to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:14 | 25.04.2014

leftist

Πολιτική

Με τον Μανώλη μπροστά για να κατέβει η σημαία του Μνημονίου

Στο μεγάλο ραντεβού των ευρωεκλογών ο Μανώλης δεν θα μπορούσε να λείψει.


Σε μια συνέντευξη του ο μεγάλος Ιάκωβος Καμπανέλλης περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο την ηθική ανάταση που ένοιωσαν οι έγκλειστοι του κολαστηρίου του Μαουτχάουζεν όταν μαθεύτηκε από στόμα σε στόμα ότι κάποιοι είχαν κατεβάσει τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη. Η μεγαλειώδης αντιστασιακή πράξη των νεαρών Λάκη Σάντα και Μανώλη Γλέζου δεν υπήρξε μόνο μια αυθόρμητη έκφραση λαϊκής και δημοκρατικής φιλοπατρίας. Αποτέλεσε συνάμα κάλεσμα ξεσηκωμού πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

Έκτοτε, για εβδομήντα χρόνια τώρα, ο Μανώλης βρέθηκε πάντοτε στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού μας. Αλύγιστος, αιωνίως έφηβος και αγύριστο κεφάλι, έγραψε και γράφει το δικό του κεφάλαιο όχι μόνο στην ιστορία της Αριστεράς, αλλά συνολικά στην ιστορία αυτής της χώρας. Ίσως το πιο εντυπωσιακό επίτευγμά του είναι ότι στα 92 του είναι σταθερά παρών ως δρων πολιτικό υποκείμενο και όχι απλά ως σύμβολο περασμένων αγώνων. Με ασίγαστο πάθος στρέφεται εναντίον της μνημονιακής λαίλαπας και παίρνει πάντα θέση για τα εσωτερικά ζητήματα της Αριστεράς.

Στο μεγάλο ραντεβού των ευρωεκλογών ο Μανώλης δεν θα μπορούσε να λείψει. Μπαίνει πάλι μπροστά για να δώσει το έναυσμα της συστράτευσης στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές του Μάη δίνουν τη μεγάλη ευκαιρία να διώξουμε αυτήν την κυβέρνηση που διεξάγει τον πλέον ανελέητο πόλεμο ενάντια στους φτωχούς. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί. Όσο πιο πολύ μείνουν στην εξουσία τόσο πιο πολύ η κοινωνία θα βυθίζεται στην απελπισία.

Πέρα όμως από την επείγουσα ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να διώξει τη χειρότερη κυβέρνηση από την πτώση της χούντας, η επερχόμενη εκλογική μάχη έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλη την Ευρώπη. Σημασία που δεν εξαντλείται στο αυτονόητο, στο ότι δηλαδή έτσι κι αλλιώς οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο αφορούν όλους τους λαούς της ΕΕ. Το Μνημόνιο δεν συνιστά το αποτέλεσμα μιας κάποιας «ελληνικής εξαίρεσης». Αντιθέτως, στην Ελλάδα εφαρμόζεται στην πιο ακραία εκδοχή του ένα μοντέλου άγριου και ανεξέλεγκτου καπιταλισμού που σιγά σιγά θα εφαρμοστεί παντού στην Ευρώπη. Γι’ αυτό ο αγώνας του ελληνικού λαού έχει αυτομάτως πανευρωπαϊκή εμβέλεια, γι’ αυτό στις 25 Μάη η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για να υποσταλεί η σημαία του Μνημονίου παντού στην Ευρώπη. Στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, ο Μανώλης μπαίνει πάλι μπροστά

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)