to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με τον κόσμο σε καραντίνα, αιολικά πάρκα ξεκίνησαν να «ξεφυτρώνουν» σαν μανιτάρια και στην Κύμη

Μετά τα νησιά των Κυκλάδων, δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή με όφελος για της κοινωνίες και όχι για τις τσέπες των επενδυτών ζητούν και στην Εύβοια


Να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές του δήμου Κύμης, στις οποίες υπάρχει πρόθεση από επενδυτές για εγκατάσταση αιολικών πάρκων και οι οποίοι θα έχουν στα χέρια τους αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων τους για το εν λόγω ζήτημα ζητούν τοπικοί δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι Ταξιάρχης Γλυκός και Αλεξάνδρα Θαλασσινού, καταγγέλλουν πως την περίοδο της πανδημίας που οι πολίτες αναγκάστηκαν να μείνουν σπίτι τους, παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα εκφόρτωσης ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Κύμης με σκοπό να τοποθετηθούν σε διάφορα αιολικά πάρκα.

Ευελπιστώντας πως θα υπάρξει αντίστοιχη ενεργοποίηση των πολιτών, όπως έγινε στην Τήνο και την Άνδρο, και χωρίς να ξεχνιέται ο μεγάλος στόχος της απολιγνιτοποίησης, ζητείται από το δημοτικό συμβούλιο μια αργή και δίκαιη μετάβαση.

Οι ΑΠΕ δεν είναι μόνο οι ανεμογεννήτριες, αλλά και η γεωθερμία, τα φωτοβολταϊκά, η βιομάζα, κτλ.

Συγκεριμένα, κατά το κείμενο της παρέμβασης, στόχος θα πρέπει να είναι η μετάβασης αυτή να γίνει: 

  • Με επίσημο κρατικό σχεδιασμό και ανάλογη χρηματοδότηση.
  • Με το να ερωτώνται οι τοπικές κοινωνίες για το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμούν να ακολουθήσουν.
  • Με το να σχεδιάζουν μόνοι τους οι Δήμοι τις ενεργειακές κοινότητες που χρειάζονται και όλο αυτό να είναι χωρίς καταστροφή του περιβάλλοντος, με πραγματικό όφελος για όλη την κοινωνία (όχι μόνο για τους επενδυτές και τους εργολάβους), καθώς και
  • Να γίνεται με σοβαρό χωροταξικό σχεδιασμό.

Αναλυτικά το κείμενο της παρέμβασης για τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου:

Την περίοδο της πανδημίας που όλοι και όλες μείναμε σπίτι, παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα εκφόρτωσης ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Κύμης με σκοπό να τοποθετηθούν σε διάφορα αιολικά πάρκα σε περιοχές του Δήμου μας (Μουρτερή, Αγιοι Απόστολοι, Οξύλιθος, Κοτύλαια Όρη, κτλ). Παράλληλα αυτή την εβδομάδα παρατηρήσαμε και μεταφορά ανεμογεννητριών από φορτηγά από την περιφερειακή οδό Αλιβερίου. Εκτός του ηλεκτρονικού «δημοψηφίσματος» στο Avaaz από τη δημοτική μας παράταξη με το οποίο συλλέξαμε περί τις 1500 υπογραφές δημοτών  ενάντια στη δημιουργία αιολικών πάρκων στο Δήμο μας, εκτός του αιτήματος των Νέων Οριζόντων για ενημέρωση από το Δήμο για τις αδειοδοτήσεις, τα ανταποδοτικά τέλη και ποιοι τα διαχειρίζονται στις περιοχές όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα, εκτός της επιστολής που απέστειλε στη ΡΑΕ ο Δήμαρχος, εκτός των δράσεων των περιβαλλοντικών φορέων της περιοχής της Κύμης, δεν έχουμε κάνει συλλογικά τίποτε ουσιαστικό μέχρι στιγμής ώστε να αποτρέψουμε την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στο Δήμο μας  σε περιοχές Νatura 2000.

Για το λόγο αυτό και δεδομένου ότι έχουν πια σταδιακά αποκλιμακωθεί τα μέτρα προστασίας λόγω κορωνοϊού (επαναλειτουργούν σχολεία, καταστήματα εστίασης, Δημοτικά Συμβούλια, κτλ) αλλά και δεδομένου ότι ο χρόνος περνά και τα αιολικά πάρκα θα «ξεφυτρώνουν» σαν μανιτάρια σε κάθε προστατευόμενη περιοχή του Δήμου μας, ζητάμε:

Να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας με αποκλειστικό θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές του Δήμου μας, στην Κύμη, με τη συμμετοχή των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων στις οποίες υπάρχει πρόθεση από επενδυτές για εγκατάσταση αιολικών πάρκων και οι οποίοι θα έχουν στα χέρια τους αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων τους για το εν λόγω ζήτημα, βουλευτές Εύβοιας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Εύβοιας και βέβαια οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών φορέων της ευρύτερης περιοχής της Κύμης και βέβαια τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα(αποστάσεις, χρήση μάσκας,κτλ) ώστε να διασφαλιστεί η υγειονομική μας ασφάλεια.

Ο χρόνος μας πιέζει. Όλοι και όλες απαιτείται να πάρουμε ξεκάθαρη θέση και να οργανώσουμε και να συντονίσουμε τις κινητοποιήσεις μας ώστε να μην τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στις προστατευόμενες περιοχές του Δήμου μας, ώστε να μην καταστραφούν αυτές οι περιοχές με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα, αυτές οι περιοχές που θα είναι πόλος έλξης ενός μοντέλου ανάπτυξης υγιούς τουρισμού (αθλητικού, επιστημονικού, θρησκευτικού, αρχαιολογικού, αναψυχής, κτλ) προσπαθώντας παράλληλα να βελτιώσουμε το οδικό δίκτυο, την ύδρευση, κτλ της περιοχής μας. Ο Δήμος μας (και όλη η Εύβοια) έχει πια κορεστεί σε επίπεδο πραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες. Επιπλέον, έχουν καταστραφεί πάρα πολλά βουνά για να κατασκευαστούν δρόμοι από τους εργολάβους που αναλαμβάνουν τα συνοδά έργα. Και ας μη μιλήσουμε για την τεράστια οικολογική καταστροφή στο τέλος ζωής τους σε 20 χρόνια που τα πτερύγιά τους δεν ανακυκλώνονται και απαιτείται να ταφούν. Να μη μιλήσουμε για τα ανατποδοτικά οφέλη που όχι μόνο δεν είναι ουσιαστικά για την κοινωνία αλλά πληρώνουμε και ακριβότερα το ρεύμα. Να μη μιλήσουμε για χωροταξικό σχεδιασμό που μέχρι στιγμής απλά δεν υπάρχει και επικρατεί αναρχία(βιομηχανικές ζώνες, οικιστικές ζώνες, τουριστικές ζώνες, κτλ).

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεδομένης της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε, χρειάζεται να «φύγουμε» ως το 2030 από το λιγνίτη και να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με αργή και δίκαιη μετάβαση . Με επίσημο κρατικό σχεδιασμό και ανάλογη χρηματοδότηση. Με το να ερωτώνται οι τοπικές κοινωνίες για το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Με το να σχεδιάζουν μόνοι τους οι Δήμοι τις ενεργειακές κοινότητες που χρειάζονται και όλο αυτό να είναι χωρίς καταστροφή του περιβάλλοντος, με πραγματικό όφελος για όλη την κοινωνία (όχι μόνο για τους επενδυτές και τους εργολάβους)και να γίνεται με σοβαρό χωροταξικό σχεδιασμό. Κι έπειτα ας έχουμε υπόψη μας ότι ΑΠΕ δεν είναι μόνο οι ανεμογεννήτριες, είναι και η γεωθερμία, τα φωτοβολταϊκά, η βιομάζα, κτλ.

Όχι άλλη ολιγωρία! Να πάρουμε άμεσα όλοι θέση ξεκάθαρη και να κινητοποιηθούμε πριν να είναι αργά, πριν δηλαδή ολοκληρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων! Όλοι μαζί σε αυτό τον αγώνα για τον τόπο μας και για τη διάσωση του φυσικού μας πλούτου θα νικήσουμε! Τίποτε δεν έχει τελειώσει! Μας δείχνουν το δρόμο οι συμπολίτες μας από την Τήνο και την Άνδρο!!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, Γλυκός Ταξιάρχης, Θαλασσινού Αλεξάνδρα»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)