to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:37 | 10.03.2016

Πολιτική

Συνάντηση Τσίπρα-Γκουρία: Ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη - Σύντομα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης (ενημέρωση-βίντεο)

«Από δω και πέρα δε πρέπει να συζητάμε μόνο την ανάκαμψη, αλλά πως θα μοιράσουμε στην ελληνική κοινωνία τους καρπούς της ανάκαμψης, πως θα επουλώσουμε τα τραύματα που άφησαν πίσω τους τα τελευταία πέντε χρόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ στο Μέγαρο Μαξίμου


«Από δω και πέρα δε πρέπει να συζητάμε μόνο την ανάκαμψη, αλλά πως θα μοιράσουμε στην ελληνική κοινωνία τους καρπούς της ανάκαμψης, πως θα επουλώσουμε τα τραύματα που άφησαν πίσω τους τα τελευταία πέντε χρόνια. Κύριος στόχος μας, πως θα μπορέσουμε να έχουμε μία ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε ο πρωθυπουργός, μετά την συνάντησή του με τον  με γ.γ. του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων για την απομείωση του χρέους, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, όλα αυτά θα έχουν αλυσιδωτές αντιδράσες θετικές, ώστε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2016, αλλά και να έχουμε τη δυνατότητα να αρθούν πλήρως τα capital controls. Όπως είπε, πως η έκθεση του ΟΟΣΑ αποτελεί ένα δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό (δείτε παραπάνω). Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες, όμως μπορείτε να συνεχίσετε να στηρίζεστε στον ΟΟΣΑ, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Γκουρία.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλον αυτόν τον χρόνο είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία» ανέφερε ο  Αλέξης Τσίπρας στον κ. Γκουρία κατά την έναρξη της συνάντησής τους σημειώνοντας πως μετά από όλα αυτά χρόνια ύφεσης είναι σημαντικό να υπάρξει ανάκαμψη και να βρεθεί ο τρόπος, ώστε η ανάκαμψη αυτή να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές και όλες τις διαστάσεις.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό, ώστε να μπορέσουμε πρώτα από όλα να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και δεύτερον να επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της νέας κατάστασης, της ανόδου της οικονομίας, της ανάκαμψης, της ανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι γι' αυτό ο κ. Γκουρία βρίσκεται στην Αθήνα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.

«Έχουμε την οικονομική κρίση που τείνει να τελειώσει και έχουμε και την προσφυγική κρίση» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την ελπίδα οι προκλήσεις αυτές να λυθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Κρίσιμη χαρακτήρισε τη στιγμή της επίσκεψης του και ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε πως είναι ευτυχείς στον ΟΟΣΑ που μπορούν να στηρίξουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, εκκρεμότητες που η κυβέρνηση διαχειρίζεται, όπως είπε, όμως αποτελεσματικά.

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε μια οδό σύγκλισης, πρόσθεσε ο κ. Γκουρία, σημειώνοντας ότι από τη μια πλευρά βρίσκονται τα οικονομικά ζητήματα όμως στο κέντρο πρέπει να μπουν και οι κοινωνικές διαστάσεις και πρέπει και αυτές να συμπεριληφθούν στην ανάπτυξη.

Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχική κοινωνική ανάπτυξη, ανέφερε ο γγ του ΟΟΣΑ και τόνισε ότι στο κέντρο της οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να υπάρξει και η κοινωνική ανάπτυξη. Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, τόνισε ότι το πρόβλημα έχει και οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Αναλυτικά οι δηλώσεις των Τσίπρα - Γκουρία πριν τη συνάντηση:

ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαι πολύ ευτυχής που είστε πάλι σήμερα εδώ. 

ΓΚΟΥΡΙΑ: Ναι, πραγματικά. Ήταν 12 Φεβρουαρίου που είχα ξανάρθει. Ακριβώς μια  ημέρα μετά που ανακηρυχθήκατε επισήμως Πρωθυπουργός. Τότε ήρθα. Την παραμονή είχατε κηρυχθεί Πρωθυπουργός, την επομένη ήρθα εδώ και μετά πήγατε στο Παρίσι. Είχατε μεγάλο πρόγραμμα. Και πήγατε και στον ΟΟΣΑ.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, μου φαίνεται ότι έχουν περάσει χρόνια από τότε. Μόνο ένας μήνας ήταν τελικά. 

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλο αυτό τον χρόνο είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία και θεωρώ ότι ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια της ύφεσης, το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να ανακάμψουμε και να ανακάμψουμε όλοι. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία ανάκαμψης πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να ανορθωθούν όλα. Θέλουμε μια ανάκαμψη που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις πτυχές, όλες τις διαστάσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ώστε να μπορέσουμε τελικώς πρώτα από όλα να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και δεύτερον, να επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της νέας κατάστασης, της ανόδου της οικονομίας, της ανάκαμψης, της ανάπτυξης αυτής. Και θεωρώ, για αυτό τον λόγο, ότι είστε εδώ σε πολύ κρίσιμη στιγμή.

ΓΚΟΥΡΙΑ: Φαίνεται ότι είμαστε εδώ πάντα τις κρίσιμες στιγμές.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως έχουμε την οικονομική κρίση, η οποία βέβαια παραμένει, αλλά τείνει να τελειώσει, έχουμε το Προσφυγικό, την προσφυγική κρίση. Ελπίζω βέβαια ότι οι προκλήσεις αυτές, τις οποίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, θα λυθούν με τον καλύτερο τρόπο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρώ ότι η σημερινή σας παρουσία εδώ είναι πολύ σημαντική.

ΓΚΟΥΡΙΑ: Ευχαριστώ Πρωθυπουργέ. Φαίνεται πάντα πως επιλέγω πάρα πολύ κρίσιμες στιγμές να βρίσκομαι εδώ. Και εσείς έχετε επισκεφθεί εμάς όταν περιοδεύσατε στις χώρες της Ευρώπης για να ανακοινώσετε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεών σας. 

Είμαστε πολύ ευτυχείς που μπορούμε να στηρίξουμε αυτό το πρόγραμμα. Θεωρούμε ότι έχετε κάνει πολύ μεγάλη δουλειά για να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη προς αυτό το πρόγραμμα. Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες τις οποίες, όμως, χειρίζεσθε αποτελεσματικά και βλέπω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια οδό σύγκλισης. Από τη μια πλευρά έχουμε να δούμε τα οικονομικά ζητήματα, όμως στο κέντρο πρέπει να βάλουμε και τις κοινωνικές διαστάσεις και πρέπει και αυτές να συμπεριληφθούν στην ανάπτυξη που προσβλέπουμε. Το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχική κοινωνική ανάπτυξη μαζί με την οικονομική ανάπτυξη. Θεωρώ ότι πρέπει στο κέντρο της σχεδίασης αυτής της πολιτικής ανάπτυξης θα πρέπει να μπει και η κοινωνική διάσταση. Όσον αφορά το ερώτημα της μετανάστευσης, που έχει ανακύψει τόσο έντονα, και αυτό είναι ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο βεβαίως δεν είναι μόνο ελληνικό και το οποίο έχει και οικονομικές επιπτώσεις και συνέπειες, αλλά και κοινωνικές. 

Βεβαίως, κύριε Πρωθυπουργέ, ως ο ΟΟΣΑ είμαστε εδώ, για να σας στηρίξουμε και να δουλέψουμε και για εσάς, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με συμμετοχικό τρόπο.

Οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του  Γενικού Γραμματέα  του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία

ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας υποδεχόμαστε για άλλη μια φορά σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι, παρά τις δυσκολίες,  αυτή την κρίσιμη στιγμή θα την ξεπεράσουμε με επιτυχία και ότι η χρονιά που διανύουμε, το 2016, θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία. Άλλωστε, μια σειρά από γεγονότα αυτό το αποδεικνύουν. Είχαμε μια απροσδόκητα μεγάλη επιτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού μας συστήματος το περασμένο φθινόπωρο. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Μια ολοκλήρωση που θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων για την απομείωση του χρέους, όπως προβλέπει η συμφωνία του προηγούμενου Ιούλη. Και βεβαίως, όλα αυτά θα έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, θετικές πρώτα από όλα στο να επιστρέψουμε, όπως και οι προβλέψεις το τονίζουν, στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2016, δηλαδή αμέσως μετά τον Ιούνη. Βεβαίως να έχουμε και την δυνατότητα να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων στο τραπεζικό μας σύστημα. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε μια ταχύτατη άρση της αβεβαιότητας. Σε αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και βεβαίως στη δυνατότητα οι επενδυτές να εμπιστευθούν εκ νέου και μαζικά την ελληνική οικονομία, ώστε να έχουμε μια σημαντική θετική έκρηξη, θα έλεγα, που όλοι αναμένουμε για να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η πολύ μεγάλη σε διάρκεια και δύσκολη κρίση είναι πια πίσω μας και ότι μπροστά μας έχουμε θετικές προοπτικές.

Είμαι λοιπόν ευτυχής που την άποψη αυτή  συμμερίζεται απόλυτα και ο ΟΟΣΑ, θεωρώντας ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2016 και ότι η ανάκαμψη αυτή θα συνεχιστεί με πολύ σημαντικούς ρυθμούς όλα τα επόμενα χρόνια. Και πιστεύω ότι από εδώ και στο εξής δεν πρέπει να συζητάμε μόνο την ανάκαμψη , αλλά και το πώς θα μοιράσουμε δίκαια στην ελληνική κοινωνία τους καρπούς της ανάκαμψης. Το πώς θα μπορέσουμε να επουλώσουμε τα κοινωνικά τραύματα που άφησαν πίσω τους τα 5 χρόνια λανθασμένων προγραμμάτων προσαρμογής. Τραύματα τα οποία τα αντιμετωπίζει και τα αναγνωρίζει κανείς πολύ εύκολα αν δει τα διαρθρωτικά αλλά και τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως η παιδική φτώχεια, η οικονομική ανισότητα, η ανεργία που τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν ραγδαία και πρέπει να μειωθούν το συντομότερο δυνατό.

Με λίγα λόγια κύριος στόχος μας και βασικό αντικείμενο συζήτησής μας ήταν το πώς θα μπορέσουμε να έχουμε μια ανάκαμψη, τα οφέλη της οποίας θα μοιραστούν δίκαια στο κοινωνικό σύνολο. Μια ανάκαμψη, δηλαδή, με κοινωνική δικαιοσύνη.

Βασική πρόκληση για μας είναι η επίτευξη ενός διττού στόχου: Ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη με ταυτόχρονη όμως διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Πώς, δηλαδή να σχεδιάσουμε νέα εργαλεία και νέους θεσμούς,  που επαναθεμελιώνουν το κοινωνικό κράτος και μειώνουν την ανισότητα ενώ την ίδια ώρα, θα μειώνουν και το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα για να μην ξαναγυρίσουμε στον ίδιο φαύλο κύκλο. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε πολύ σημαντική την έμφαση που δίνει η οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, σε πολιτικές που μας βοηθούν να πετύχουμε τον κεντρικό μας στόχο για ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη. Και βεβαίως, προσβλέπουμε σε περαιτέρω συζητήσεις πάνω σε αυτή τη βάση. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι καμία οικονομία,  άρα και  η ελληνική δεν λειτουργούν σε κενό. Έχουμε διεθνείς εξελίξεις, έχουμε και γεωπολιτικές δύσκολες εξελίξεις αλλά και την προσφυγική κρίση, που κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα και ενδεχομένως, να δημιουργεί και οικονομικές επιπτώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζουμε και συμμεριζόμαστε την άποψη του ΟΟΣΑ, ότι οι περαιτέρω υπερβολική σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής για την κάλυψη του κόστους των εν λόγω δυσμενών εξελίξεων, θα αναιρέσει το κέρδος της πιο αργής, της πιο χαλαρής δημοσιονομικής προσαρμογής, που πετύχαμε στις διαπραγματεύσεις του περασμένου καλοκαιριού. Και αν αυτό συμβεί, αν δηλαδή, απαιτηθεί περαιτέρω σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής, αυτό από μόνο του είναι ικανό να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία. Και αυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους εργαζόμαστε σκληρά, ώστε να επιτευχθεί μια ευρωπαϊκή λύση συνεργασίας στην κρίση των προσφύγων με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.

Θέλω να χαιρετίσω επίσης, την έμφαση που δίνει η οικονομική έκθεση σχετικά με την ανάγκη να διορθωθεί το μείγμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με την αντιμετώπιση της ισχύος των ολιγοπωλίων και με την σύγκρουση με εδραιωμένα συμφέροντα. Συμφέροντα, που δυστυχώς, προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε δεν τόλμησαν είτε δεν έθεσαν είτε δεν θέλησαν να θέσουν στο στόχαστρο, δεν θέλησαν να αντιμετωπίσουν. Συμφωνούμε επίσης, με την σύσταση ότι οι βασικοί θεσμοί της αγοράς εργασίας θα πρέπει να επανεξεταστούν, ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και θα πρέπει να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και ότι σωστά σχεδιασμένα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητα τόσο για να εξασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη όσο όμως και για να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας.


Χαιρετίζουμε, επίσης, και συμφωνούμε με τη σύσταση να ανοίξουμε τη συζήτηση και να επιτευχθεί μια αποτελεσματική συμφωνία για το κρίσιμο θέμα του χρέους. Για το κρίσιμο θέμα της αναγκαιότητας ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, καθώς η σημαντική επέκταση της αποπληρωμής, οι περίοδοι χάριτος που θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειώσουν καθοριστικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και αυτό είναι το κρίσιμο μέγεθος και να δημιουργήσουν έναν πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο για ανάπτυξη, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ώστε να μειωθεί η αβεβαιότητα και να δημιουργηθούν θετικές προσδοκίες, αναπτυξιακές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία.

Συμπερασματικά, λοιπόν, πιστεύουμε ότι η οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αποτελεί έναν δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό. Έναν δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό του τεράστιου κοινωνικού κόστους των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010-2014. Έναν δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό της επιτακτικής ανάγκης για τον σχεδιασμό νέων εργαλείων και θεσμών, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες αυτών των πολιτικών, κυρίως για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Έναν ισορροπημένο και δίκαιο απολογισμό της ανάγκης να κατανεμηθούν δίκαια το κόστος προσαρμογής και οι καρποί της ευημερίας. Έναν ισορροπημένο απολογισμό της σημασίας της καταπολέμησης των κατεστημένων συμφερόντων που αναπαράγουν πολλαπλές μορφές ανισοτήτων.

Εμείς συμφωνούμε με αρκετές από τις διαγνώσεις της έρευνας, χαιρετίζουμε τα περισσότερα από αυτά που συνιστά και κυρίως ανυπομονούμε να συνεργαστούμε πιο στενά το επόμενο διάστημα στον σχεδιασμό πολιτικών και θεσμών, που θα εδραιώνουν την οικονομική ανάκαμψη με δικαιοσύνη και ισότητα.  

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω θερμά τον Άνχελ Γκουρία και τους συνεργάτες του, διότι έρχεται στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή, σε μια στιγμή όπου η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσεις και προκλήσεις, σε μια στιγμή όπου διεξάγεται και η τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ενόψει της κρίσιμης πρώτης αξιολόγησης.

Θεωρώ ότι τα συμπεράσματα, τα επιχειρήματα που μας δίνει ο ΟΟΣΑ με τις εκθέσεις του θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, θα ενισχύσουν τα δικά μας επιχειρήματα σε αυτή τη διαπραγμάτευση, διότι εμείς διαπραγματευόμαστε όχι μόνο με βάση τις ανάγκες μας, αλλά και με βάση τα πραγματικά δεδομένα, τα στατιστικά μεγέθη και την καλή εμπειρία που υπάρχει από το τι συνέβη σε άλλες χώρες, προκειμένου να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα που θα δώσουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση.

Άγγελε, έχεις τον λόγο.


ΑΝΧΕΛ ΓΚΟΥΡΙΑ: Κύριε Πρωθυπουργέ,  επιτρέψτε μου, πρώτα απ΄ όλα, εδώ και ενώπιον του Τύπου, να σας παραδώσω επισήμως την οικονομική έρευνα του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα του 2016. Είστε όλοι μάρτυρες! Έχω επισήμως παραδώσει την έρευνα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι υπουργοί, κύριε πρέσβη, αγαπητοί φίλοι της ομάδας του ΟΟΣΑ και όλων των ομολόγων μας εδώ στην Ελλάδα, με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε στην Αθήνα για να παρουσιάσω την οικονομική έρευνα της Ελλάδας για το 2016.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, τον κ. Αλέξη Τσίπρα που μας υποδέχθηκε σήμερα στο υπέροχο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες. Όμως, θελήσαμε να έρθουμε εδώ οι ίδιοι και να παρουσιάσουμε τη μελέτη του ΟΟΣΑ στον Πρωθυπουργό και να του πούμε, καθώς και σε όλους τους Έλληνες, ότι μπορείτε να συνεχίσετε να στηρίζεστε στον ΟΟΣΑ.

Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, αυτή η παρουσίαση είναι πολύ επίκαιρη. Ακριβώς ένα χρόνο πριν, μας υποδεχθήκατε πάλι, εδώ στο Μέγαρο Μαξίμου, και συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε μια στρατηγική συνεργασία, προκειμένου να βοηθήσουμε την Ελλάδα να θέσει τα θεμέλια για μια πιο ανθεκτική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Ήταν 1η Φεβρουαρίου, μόλις είχατε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Ελλήνων, αφού είχατε κερδίσει τις εκλογές.  Λίγο αργότερα, περίπου ένα μήνα αργότερα, ήρθατε στον ΟΟΣΑ, τον Μάρτιο, να συζητήσετε τα δικά σας σχέδια για τις μεταρρυθμίσεις και υπογράψαμε ένα κοινό έγγραφο συνεργασίας. Έκτοτε δουλεύουμε πάρα πολύ σθεναρά για να υποστηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση, παρέχοντας αξιολογήσεις βασικών προκλήσεων πολιτικής, δίνουμε τεχνικές συμβουλές για νομοσχέδια και παρέχουμε, επίσης, συμβουλές πολιτικής για τις διαπραγματεύσεις σας με τους πιστωτές σας στα διάφορα θέματα που θέλετε να αντιμετωπίσετε.

Παρόλο που η συνεργασία μας στις διαρθρωτικές προκλήσεις καθυστέρησε λίγο, λόγω των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, χαίρομαι ιδιαίτερα που μπορώ να αναφέρω ότι η συνεργασία ανάμεσα στον ΟΟΣΑ και την Ελλάδα αρχίζει πλέον να αποδίδει καρπούς. Δουλεύουμε εδώ και ένα χρόνο, αν και τώρα ξεκινάμε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πρόσφατα ξεκινήσαμε κοινά έργα, αναφορικά με τον ανταγωνισμό, την εκπαίδευση, την καταπολέμηση της διαφθοράς, σε συνεργασία με τα διάφορα υπουργεία, με τον υπουργό κ. Σταθάκη και άλλους υπουργούς, καθώς επίσης με το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς για τα θέματα της ακεραιότητας και της διαφάνειας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, μιας αυξανόμενης συνεργασίας, εκπονήσαμε αυτή την οικονομική έρευνα σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας. Πολύ σημαντικό, όμως, είναι να θέσουμε το πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης.

Τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει περάσει μια φάση άνευ προηγουμένου και επίπονης οικονομικής ύφεσης. Είναι δύσκολο να σκεφθεί κανείς αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ που έχει βιώσει τέτοιες οικονομικές δυσκολίες πρόσφατα. Από το 2007, τα νούμερα τα ξέρουμε όλοι, είναι επώδυνα: Πτώση του ΑΕΠ πάνω από ένα τέταρτο (26%), αύξηση της ανεργίας, μεγάλη πτώση του εισοδήματος των νοικοκυριών, έχουν δε αρχίσει να εμφανίζονται τα ρήγματα ενός ευαίσθητου συστήματος κοινωνικής προστασίας, τα επίπεδα φτώχειας και τα επίπεδα ανισότητας αυξήθηκαν επίσης και στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν αυξήθηκαν μόνο τα επίπεδα της φτώχειας, αλλά και τα επίπεδα της ανισότητας. Οπότε, η υψηλή αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις ιδιαίτερα παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και την επακόλουθη πιστωτική κρίση, πάλι έβαλε την οικονομία σε αρνητικό πρόσημο το 2015. Όμως, θα θέσω ένα πλαίσιο για το συγκεκριμένο θέμα, διότι το αποτέλεσμα στην πραγματικότητα ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που περιμέναμε.

Πέραν όλων αυτών, υπάρχει και η προσφυγική κρίση που ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Η προσφυγική κρίση θέτει σημαντικά προβλήματα για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξή της. Η Ελλάδα χρειάζεται να λάβει σημαντική βοήθεια για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, αυτή τη νέα πρόκληση. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση μετανάστευσης από μόνη της και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική βοήθεια για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση.

Επιτρέψτε μου, όμως, να σας πω ότι παρά αυτό το πολύ δύσκολο σενάριο που έχουμε μπροστά μας, τι μας λέει η μελέτη που έχουμε μπροστά μας:

Πρώτον, το 2015, το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο τελικώς. Ήταν σχεδόν μηδέν, ήταν ελαφρώς αρνητικό 0,3% και μεταξύ άλλων ο Τουρισμός τα πήγε πάρα πολύ καλά. Εικοσιτέσσερα εκατομμύρια (24.000.000) τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Και σε αυτούς τους τουρίστες ήμουν εγώ, η γυναίκα μου, οι επιτελείς μου και ο κ. Μάριο Λόπες που μας έφερε όλους στη Σαντορίνη και βοηθούμε και εμείς όσο μπορούμε από τη δική μας πλευρά.

Δεύτερον, το 2016, θα είναι μια χρονιά για την Ελλάδα που πιθανότατα η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα είναι μηδενική ή θα υπάρξει μια πολύ-πολύ μικρή ανάπτυξη. Και προσβλέπουμε σε μία ανάπτυξη του 1,9% με 2% το 2017. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία που έχουμε, για το 2017. Πάντα λέμε να είμαστε προσεκτικοί. Πάντα λέμε ότι υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως, σκεφτόμαστε ότι λόγω των μεταρρυθμίσεων θα δούμε θετική ανάπτυξη του χρόνου, δηλαδή το 2017.

Τρίτον, η αγορά εργασίας εμφανίζει κάποια σημάδια σταδιακής βελτίωσης με τα επίπεδα ανεργίας να πέφτουν από το σχεδόν 28% που είχε φθάσει στο υψηλότερο σημείο. Τώρα είμαστε γύρω στο 24%, οπότε έχει υπάρξει μια σημαντική πτώση της ανεργίας. Βεβαίως, εξακολουθεί το ποσοστό αυτό να είναι πάρα πολύ υψηλό, αλλά είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2012. Και πάλι, λοιπόν, τέσσερα χρόνια αργότερα βλέπουμε ότι υπάρχει πρόοδος σε αυτόν τον τομέα.

Τέταρτον, όπως γνωρίζετε πολύ καλά –ήδη τα νούμερα τα ξέρουν, είναι γνωστά στην Ελλάδα- όλοι θεωρούσαν ότι θέλετε 25 δις για να φτιάξετε τις Τράπεζές σας και τελικά ανακεφαλαιοποιήσατε τις Τράπεζες με μόλις 6 δις. Και φυσικά, τα υπόλοιπα 20 δις θα ήσαν στο χρέος σας, διότι θα χρειαζόταν να τα δανειστείτε για να ανακεφαλαιοποιήσετε τις Τράπεζες. Και αυτό έγινε λόγω μιας καλύτερης προσέγγισης του θέματος. Ουσιαστικά εξοικονομήσατε 20 δις. Τώρα, έχετε ένα πιο ισχυρό και καλύτερα κεφαλαιοποιημένο και εποπτευόμενο τραπεζικό σύστημα. Φυσικά, δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει μεγάλη πρόοδος.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Προγράμματος στο ESΜ θα ωθήσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη, προσελκύοντας επενδύσεις και εξαγωγές για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα δώσει επίσης τη δυνατότητα για διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να μειωθεί η μελλοντική επιβάρυνση του χρέους με μεγαλύτερες περίοδες χάριτος, επιμήκυνση και λοιπά. Η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλότερες ροές μελλοντικής εξυπηρέτησης του χρέους. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να μειώσουμε τους κινδύνους της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, ώστε να δώσουμε ώθηση στις επενδύσεις. Οι επενδυτές θέλουν έναν καθαρό ορίζοντα για την περίοδο, στην οποία θέλουν να επενδύσουν και για την προώθηση ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και αειφόρου ανάπτυξης. Επαναλαμβάνω ότι χρειαζόμαστε ένα χαμηλότερο και πιο προβλέψιμο μονοπάτι για τις μελλοντικές ροές εξυπηρέτησης του χρέους, ώστε να αντιμετωπιστούν, να μειωθούν οι κίνδυνοι δημοσιονομικής βιωσιμότητας, αλλά και για την ώθηση των επενδύσεων.

Τα νούμερα, λοιπόν, είναι θετικά. Όμως, δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Η Ελλάδα πρέπει να ανακάμψει και να επανακτήσει το προ της κρίσης επίπεδο διαβίωσης και ο μόνος τρόπος να το επιτύχει αυτό, είναι μέσα από μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή, να βρεθούν οι σωστές μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή, και όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Για να έχουν τάχιστα αποτελέσματα οι μεταρρυθμίσεις, είναι σημαντικό να βελτιωθεί η υλοποίηση και να υπάρχει μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και να υπάρξει και μια ξεκάθαρη στρατηγική επικοινωνίας, για να εξηγηθούν τα οφέλη στον κόσμο, αλλά πρωτίστως στον ελληνικό λαό. Και σε αυτό μπορούμε να σας βοηθήσουμε να εξηγήσετε το εύρος και τον αντίκτυπο και το γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια νύχτα και ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος, όμως γιατί αυτό θα είναι προς όφελος των Ελλήνων πολιτών στο μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, η πρόοδος, η υλοποίηση δεν ήταν πάντα αποτελεσματική και στη συνέχεια, μερικές φορές, χρειάστηκε να δούμε τις ίδιες τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τις διοικητικές ικανότητες στους θεσμούς, τις δεξιότητες που χρειάζονται για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Και υπάρχουν, επίσης, και παγιωμένα συμφέροντα, αυτά που θα χάσουν τα προνόμιά τους και αυτά τα συμφέροντα θα προσπαθήσουν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους, γιατί είναι πάντα καλά οργανωμένα, έχουν μεγάλη επικοινωνία, είναι συνέχεια στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, στα ραδιόφωνα.

Ενώ όλοι αυτοί που θα ωφεληθούν από τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι τόσο καλά οργανωμένοι, ώστε να αντιταχθούν σε αυτά τα συμφέροντα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, είναι κάτι το οποίο το συναντάμε παντού σε κάθε χώρα που ξεκινά μεταρρυθμίσεις. Αυτοί που θα επηρεαστούν από τις μεταρρυθμίσεις αντιτίθενται σθεναρά. Όμως, πρέπει να επιμείνουμε.

Τώρα, έρχομαι στις δυσκολίες της προώθησης εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων μετά από μια ύφεση της τάξεως του 25%, της μείωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στη χώρα σας κατά 25%. Δεν υπάρχει, πλέον, κοινωνική υπομονή, αυτό είναι κατανοητό και γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να εξηγήσετε ξεκάθαρα γιατί οι μεταρρυθμίσεις δεν θα έχουν θετικό αποτέλεσμα αύριο, αλλά θα αυξήσουν το επίπεδο εμπιστοσύνης και αυτό από μόνο θα αποδώσει μερίσματα.

Οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις εστίασαν στους φόρους, στα κοινωνικά οφέλη για την αγορά εργασίας, στη δημοσιονομική πλευρά. Όμως, νομίζω ότι τώρα ήρθε η ώρα να εστιάσουμε περισσότερο σε νέες προτεραιότητες:

-Στη μείωση της ισχύος των ολιγοπωλίων.

-Στην ελάφρυνση των κανονιστικών βαρών.

-Στην αντιμετώπιση αδυναμιών σε τομείς της Δημόσιας Διοίκησης.

Η εμπειρία του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στους τομείς αυτούς μπορεί να παράξει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και οφέλη για την οικονομία, για την κυβέρνηση και για το λαό.

Μία όμως από τις σημαντικότερες προκλήσεις, κύριε Πρωθυπουργέ -και η μελέτη του ΟΟΣΑ το υποστηρίζει αυτό πολύ προσεκτικά- είναι να φροντίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και σε βελτιωμένη κοινωνική πρόνοια. Το πρώτο κεφάλαιο της μελέτης έχει να κάνει με την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Μας ζητήσατε να το δουλέψουμε αυτό, μας είπατε ότι αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα για το μέλλον. Φτιάχνουμε, λοιπόν, την οικονομία, την κάνουμε πιο ανταγωνιστική, προσελκύουμε επενδυτές, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, όμως θα πρέπει το όλο εγχείρημα να είναι ισορροπημένο με την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Να δώσουμε, επίσης, στους ανθρώπους τα εργαλεία να πάνε καλύτερα στην επαγγελματική τους ανέλιξη. Συνεπώς, η οικονομική ανάπτυξη είναι θεμελιώδους σημασίας για τη μείωση της φτώχειας και της ανεργίας, καθώς επίσης και για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αδυναμιών.

Σύμφωνα με τη μελέτη μας, η πλήρης υλοποίηση βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα δώσει μια ώθηση στην ανάπτυξη με πάνω από 1% το χρόνο για την επόμενη δεκαετία. Οπότε θα φθάσουμε σε ένα σημείο, σε 10 χρόνια να έχετε 13% παραπάνω. Είναι ουσιαστικά πολύ σημαντική η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να φροντίσουμε ώστε αυτή η ανάπτυξη να δίνει και καλές ευκαιρίες για τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.

Ενώ πολλά βήματα για τη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου ασφαλείας, ενός δικτύου κοινωνικής πρόνοιας, θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της συνεχιζόμενης αξιολόγησης, ενέργειες για την ανακούφιση από την κοινωνική κρίση χρειάζονται σήμερα. Η μελέτη μας υποστηρίζει τη σημασία ορισμένων βασικών δράσεων, όπως η υλοποίηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, της εισαγωγής ενός προγράμματος για γεύματα στα σχολεία και λοιπά. Αυτά τα μέτρα θα στοιχίσουν περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Υπάρχει περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο, οπότε συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση για να γίνει μια αξιολόγηση δαπανών, προκειμένου να βρούμε πιθανούς τομείς, όπου θα μπορούσαμε να αναδιανείμουμε πόρους προς αυτές τις δράσεις.

Η ολοκλήρωση της σχεδιασμένης μεταρρύθμισης του Συνταξιοδοτικού για τη δημιουργία εξοικονομήσεων και η εισαγωγή μιας βασικής ελάχιστης σύνταξης είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα. Οι συντάξεις έχουν περικοπεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, πρέπει να εστιάσουμε σε μέτρα τα οποία θα διασφαλίσουν καλύτερη ευθυγράμμιση ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές, εξοικονομώντας πόρους, μειώνοντας κάποιες ειδικές μεταχειρίσεις, χωρίς να επιβαρύνονται περισσότερο οι πιο ευάλωτοι πολίτες.

Η ολοκλήρωση της σχεδιασμένης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού για τη δημιουργία εξοικονομήσεων και η εισαγωγή μιας βασικής ελάχιστης σύνταξης είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα. Οι συντάξεις έχουν περικοπεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, πρέπει να εστιάσουμε σε μέτρα τα οποία θα διασφαλίσουν καλύτερη ευθυγράμμιση ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές, εξοικονομώντας πόρους, μειώνοντας κάποιες ειδικές μεταχειρίσεις, χωρίς να επιβαρύνονται περισσότερο οι πιο ευάλωτοι πολίτες.

Και πάλι αυτό είναι πλαίσιο του ευρύτερου δικτύου ασφαλείας, κοινωνικού δικτύου ασφαλείας. Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, να βελτιώνουμε το δημοσιονομικό σύστημα, ας μετατρέψουμε το δημοσιονομικό σύστημα σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανάπτυξης. Παρά τις προσπάθειες διευκόλυνσης του φορολογικού συστήματος, η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να υφίσταται έντονη. Συνεπώς, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διερευνηθεί η φορολογική βάση και σας συγχαίρω για τα καλά αποτελέσματα που είχατε, γιατί είχατε έσοδα που ήταν υψηλότερα από τα σχεδιαζόμενα και αναμενόμενα, ακριβώς γιατί αρχίζει να αποκτά μια κεκτημένη ταχύτητα. Όμως, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει εδώ. Πρέπει να διευρύνουμε τη φορολογική βάση, να ενισχυθεί η φορολογική διοίκηση, να πάρει μεγαλύτερη αυτονομία και να φροντίσουμε να έχει τους απαραίτητους πόρους. Ήμουν οικονομικός υπουργός και εξέταζα το θέμα της φοροδιαφυγής στη χώρα μου, το Μεξικό. Για κάθε πέσο ή για κάθε δολάριο ή για κάθε ευρώ που δίνεις στη φορολογική διοίκηση, θα σου δώσουν 5, 6, μερικές φορές 10 ευρώ σε αντάλλαγμα. Οπότε, έχει να κάνει με το να βρεις τη σωστή αναλογία.

Υπάρχουν κι άλλοι τομείς όπου συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα: Το ρυθμιστικό περιβάλλον, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις βιομηχανίες δικτύων. Μιλάμε για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών εξαγωγών, την ανεξαρτησία των ρυθμιστικών φορέων και τον εντοπισμό και φυσικά τη μείωση ή την εξάλειψη των φραγμών στον ανταγωνισμό.

Το χονδρικό εμπόριο, πόσο ανταγωνιστικός είναι ο κλάδος αυτός. Πόσος ανταγωνισμός υπάρχει στον κατασκευαστικό κλάδο. Πόσος ανταγωνισμός υπάρχει στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Πόσος ανταγωνισμός υπάρχει στα ΜΜΕ. Πόσος ανταγωνισμός υπάρχει στη μεταποίηση. Όλα αυτά θα μεταφραστούν σε οφέλη για τον ελληνικό πληθυσμό. Μιλάμε για καλύτερες υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές, όπου ο καταναλωτής είναι ο κυρίαρχος και όχι ο πάροχος της υπηρεσίας. Ο πολίτης, ο καταναλωτής πρέπει να είναι ο κυρίαρχος και όχι ο κάθε φορέας του κάθε κλάδου.

Σύμφωνα με τη μελέτη μας είναι σημαντικό να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, υλοποιώντας πλήρως τον νόμο για τη βελτίωση της νομοθεσίας του 2012, να τεθεί σε εφαρμογή η εθνική ενιαία θυρίδα για τις εξαγωγές, υιοθέτηση μέτρων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ακεραιότητας του δικαστικού συστήματος. Όλα αυτά είναι κρίσιμα σημεία, ώστε οι μεταρρυθμίσεις να έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω αναγνωρίζοντας την προσπάθεια της συγκεκριμένης κυβέρνησης στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην επιβεβαίωση της δέσμευσης  του ΟΟΣΑ να συνεργαστεί με την Ελλάδα στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της ΕΕ, επί τη βάσει των διεθνών βέλτιστων πρακτικών.

Αγαπητοί φίλοι, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά από την πιο βαθειά ύφεση της σύγχρονης ιστορίας. Οι προοπτικές είναι πολύπλοκες, όμως η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι ανθεκτική. Οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί από τον πρωθυπουργό Τσίπρα αρχίζουν να καρποφορούν. Πρέπει τώρα να επανεστιάσουμε τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων, για την προώθηση της ένταξης, της κοινωνικής ευεξίας και της ανταγωνιστικότητας. Είναι σημαντικό να βελτιωθεί για την υλοποίηση των πολιτικών, θα πρέπει η Ελλάδα να έχει την ευθύνη όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων,  αλλά το πιο σημαντικό: η Ελλάδα  πρέπει να επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές της για να ελαφρυνθεί το βάρος από το δημόσιο χρέος. Κάτι τέτοιο χρειάζεται ηγεσία, χρειάζεται πολιτικό θάρρος, βελτιωμένες διοικητικές ικανότητες και αποτελεσματική πολυμερή συνεργασία.

Κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς δώσατε την ηγεσία και το πολιτικό κουράγιο και εμείς θα βοηθήσουμε τους υπουργούς σας με τις διοικητικές ικανότητες και θα βοηθήσουμε ώστε να συμβάλλουμε στις αποτελεσματικές πολυμερείς συνεργασίες. Ο ΟΟΣΑ είναι έτοιμος να πορευτεί μαζί σας και να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να παραδώσει καλύτερες πολιτικές για την καλύτερη ζωή όλων των Ελλήνων.

Σας ευχαριστώ πολύ.


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ


ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ (ΑΥΓΗ): Θα θέλαμε να μάθουμε εάν οι εκτιμήσεις που υπάρχουν στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μεγάλων δημοσιονομικών κενών στο ελληνικό πρόγραμμα την επόμενη τριετία, όπως ισχυρίζεται το ΔΝΤ. Επίσης, θα θέλαμε να μάθουμε για το θέμα του χρέους, ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ σε αυτόν τον τομέα και επίσης ποιες θα ήταν οι καταλληλότερες παρεμβάσεις που προτείνει για την καταπολέμηση των ολιγοπωλείων των οργανωμένων συμφερόντων στην ελληνική οικονομία.


ΑΝΧΕΛ ΓΚΟΥΡΙΑ: Επιτρέψτε μου να πω ότι γνωρίζουμε πως τώρα υπάρχει η συζήτηση για το πρόγραμμα. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν θετικά νέα, θετικά αποτελέσματα και προφανώς θα χρειαστούν περαιτέρω προσπάθειες για να φθάσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2018. Ωστόσο, εγώ θα έλεγα ότι σε όλους τους τομείς, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είπα κι εγώ, έχει επιτευχθεί πρόοδος. Και πιστεύω ότι είναι πολλά υποσχόμενη αυτή η πορεία, όταν μιλάμε για το μέλλον της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η ανάκτηση της ανάπτυξης, η οποία θα καταστήσει δυνατή την εξέταση των εσόδων του χρέους τις πιθανότητες της δημοσιονομικής υποστήριξης των συνταξιοδοτικών Ταμείων και των κοινωνικών προγραμμάτων, χωρίς απαραιτήτως να επιβαρύνεται περαιτέρω το κρατικό χρέος. Γνωρίζουμε το γεγονός ότι, για παράδειγμα, στις συντάξεις υπάρχει μια πρόταση, θα έλεγα ότι είναι μια εμπροσθοβαρής προσπάθεια, ώστε να αυξηθούν οι εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων, ώστε το σύστημα να μπορέσει να ισοσταθμιστεί, να εξισορροπηθεί και αυτό να είναι κάτι που να συνεχιστεί για τα επόμενα τρία χρόνια.

Επιτρέψτε μου, όμως, να κάνω ένα σχόλιο αναφορικά με το χρέος, ένα πιο γενικό σχόλιο. Πριν από έξι χρόνια, πριν από τέσσερα χρόνια, πριν από δύο χρόνια είχαμε πολύ σαφείς ενδείξεις αναφορικά με τις διαθέσιμες επιλογές. Αν δούμε τα γραφήματα και αν δούμε τις εκθέσεις, θα δούμε ότι η τάση σήμερα, αν την αφήσουμε έτσι, χωρίς να γίνει τίποτα, η τάση είναι το χρέος να φθάσει στο 200%, ενώ με τις απόπειρες σταθεροποίησης τόσο του ελλείμματος, όσο και τις επιπλέον διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες έχουν υπολογίσει σε επιπλέον ανάπτυξη 1% το χρόνο, αν υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις επιτυχώς, θα υπάρξει τότε μια μείωση των στοιχείων του χρέους και τις σχέσεις χρέους προς ΑΕΠ. Υπάρχει, όμως, το ζήτημα του ορίου, της κρίσιμης στιγμής, όπως είπε ο Πρωθυπουργός. Όταν ξεπεράσουμε την αξιολόγηση, πλέον έχει προταθεί και δεν επανεφευρίσκω τον τροχό, δεν λέω κάτι νέο, είναι κάτι που ακούσαμε τον Πρόεδρο του Eurogroup, τον κ. Ντάισελμπλουμ να λέει ότι θα μιλάμε για ανακούφιση του χρέους. Νομίζω ότι όποιος γνωρίζει τα νούμερα, κατανοεί ότι αυτό υπάρχει ανάγκη να γίνει. Κατανοούμε, επίσης, ποιοι είναι οι περιορισμοί, ποια είναι τα όρια, ποιες είναι ορισμένες πολιτικές πραγματικότητες, όμως το ερώτημα του χρέους, του προφίλ του, του κόστους του χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί έχει να κάνει με τον επιτυχή μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός είπε, αυτό που θέλουμε είναι μια έκρηξη, μια έκρηξη επενδύσεων, μια έκρηξη καινοτομίας, μια έκρηξη εμπιστοσύνης. Οι άνθρωποι που θα έρθουν εδώ, θα τους πούμε, εδώ μπορούμε να κάνουμε δουλειές. Και αυτό είναι σωστό, γιατί όλες οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχετε ξεκινήσει θα δημιουργήσουν ένα σενάριο για πολύ ελκυστικό επιχειρηματικό κλίμα. Όμως το θέμα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γιατί πάντα θα είναι εκεί, θα βρίσκεται στον αέρα και θα αποτελεί εμπόδιο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.  Θα έλεγα ότι είναι κρίσιμης σημασίας, φυσικά κάνουμε τα πράγματα βήμα προς βήμα, ολοκληρώνουμε την αξιολόγηση και στη συνέχεια θα αντιμετωπίσουμε το θέμα του χρέους. Όμως είναι μια συνεχής διαδικασία και πιστεύω ότι είναι κομμάτι της προόδου που έχουμε θέσει ως στόχο.


STIEVENARD CHARLOTTE (RADIO FRANCE INTERNATIONAL): Η ερώτησή μου είναι προς τον κ. Γκουρία. Έχει να κάνει με την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα. Τον οικονομικό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης για την Ελλάδα, περίπου 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, πώς θα επηρεάσει αυτό την οικονομία της Ελλάδας και πιστεύετε ότι η βοήθεια από την Ε.Ε. αρκεί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης;


ΑΝΧΕΛ ΓΚΟΥΡΙΑ: Πρώτον, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει τώρα. Δεν είναι ότι παίρνεις μια ακτινογραφία του παρελθόντος. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάθε ημέρα. Δεύτερον, η Ελλάδα δαπανά μεγάλα ποσά και αυτή η μεγάλη δαπάνη, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά γιατί παρακολουθούμε το φαινόμενο πολύ στενά, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως προκαταβολή. Δεν είναι σαν επένδυση, λέμε O.K. επενδύω σε ένα σπίτι, επενδύω σε ένα αυτοκίνητο, επενδύω σε ένα εργοστάσιο, θα πληρώσω μια προκαταβολή στην αρχή και στη συνέχεια, συνεχίζω να πληρώνω σε τακτά χρονικά διαστήματα. Γιατί, ουσιαστικά, κατ’ αρχάς, οι περισσότεροι από αυτούς δεν σχεδιάζουν να μείνουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα διαμετακόμισης, οπότε ουσιαστικά μιλάμε για καθαρό κόστος για την Ελλάδα και όχι απαραιτήτως επένδυση για μελλοντικά οφέλη που θα επιφέρουν οι μετανάστες που θα μείνουν στην Ελλάδα. Ίσως να υπάρξει στο μέλλον μετανάστευση προς την Ελλάδα για εργασία. Το έχουν βιώσει πάρα πολλές χώρες αυτό. Το θέμα είναι πάρα πολύ απλό εδώ. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, έχει καθαρό κόστος για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, για κάτι το οποίο δεν είναι δική της ευθύνη, αποκλειστικά. Σημαίνει ότι μοιράζεται την ευθύνη με άλλα μέλη της Ευρώπης. Πιστεύουμε ναι, ότι πρέπει να υποστηριχθεί, να υποστηριχθεί από την Ε.Ε., πιστεύουμε ότι πρέπει να υποστηριχθεί από όλους τους εταίρους της. Το ερώτημα είναι, κατά πόσο αρκεί ή όχι. Σε αυτό το στάδιο πιθανόν είναι δύσκολο να πει κάποιος εάν αρκεί, γιατί η Ελλάδα αυτό που έχει κάνει μέχρι τώρα -και πρέπει να πω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε στη χώρα- είναι ότι εσείς δεν επιδεινώσατε το χρέος και το έλλειμμα, αντιμετωπίζοντας αυτή την κρίση. Όμως, υπάρχει κάποιο όριο, γιατί εάν συνεχίζονται να αυξάνονται τα ποσά, θα βρεθεί σε κάποιο σημείο όπου φτάνεις σε κάποια όρια για τα οποία διαπραγματεύεσαι πολύ προσεκτικά τώρα. Λοιπόν, εάν υπάρχει μια περίπτωση, ένα θέμα, αυτό το θέμα της προσφυγικής κρίσης, όπου είναι απαραίτητη όχι μόνο η ευρωπαϊκή, αλλά και η παγκόσμια συνεργασία.



 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)