to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με τον φακό του Left.gr: Ορατά δικαιώματα για τους «αόρατους» ανθρώπους

«Αόρατοι άνθρωποι, τα δικαιώματά τους, ελευθερία όλων μας»


Η Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ στο Ίλιον διοργάνωσε τη Δευτέρα εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Αόρατοι άνθρωποι, τα δικαιώματά τους, ελευθερία όλων μας - πρόσφυγες, ΛΟΑΤΚΙ, Ρομά, Ανάπηροι, φυλακισμένοι, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ», στον φιλόξενο χώρο του μητροπολιτικού πάρκου «Αντώνης Τρίτσης». Ομιλητές ήταν η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου, το μέλος της ομάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου Νίκος Ναυπλιώτης και συντονιστής ο δημοσιογράφος Νίκος Σερβετάς.

Ο Νίκος Σερβετάς, ανοίγοντας την κουβέντα, τόνισε πώς δεν υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι και πως όσοι τους ονομάζουν έτσι είτε δεν έχουν τα μάτια να τους δούν, είτε δεν θέλουν να τους δούν:

Η Μαρία Γιαννακάκη παίρνοντας τον λόγο παρουσίασε τις θεσμικές και νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα των Δικαιωμάτων και τη σημασία αυτών των παρεμβάσεων στις ευπαθείς ομάδες.

Μίλησε για τις εξαγγελίες για τους Ρομά με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στο Μενίδι την εν εξελίξει χαρτογράφηση των πληθυσμών Ρομά και το μεγάλο πρόβλημα της διαρροής, πρόβλημα που η λύση του δεν μπορεί να βρεθεί χωρίς ουσιαστικές και μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις.

Στάθηκε στο μεγάλο πρόβλημα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης στις τραπεζικές συναλλαγές. Υπάρχουν καταγγελίες ότι υπάλληλοι των τραπεζών αρνούνται να εφαρμόσουν τη σχετική εγκύκλιο και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών επικαλείται την “ασφάλεια της τράπεζας” στις συνεχείς οχλήσεις του υπουργείου προκειμένου να υποχρεώσει τα μέλη της να τηρήσουν τα στοιχειώδη.

Ως προς την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, η κ. Γιαννακάκη αναφέρθηκε στα συγχαρητήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης για όσα έχει κάνει η Ελλάδα, ειδικά στα ζητήματα της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, “έχουν πολλά ακόμα να γίνουν”, σημείωσε η γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην απαράδεκτη ορολογία που χρησιμοποιούν media και ακραίες πολιτικές δυνάμεις εναντίον των προσφύγων και στην ντροπιαστική στάση της ΕΕ στο ζήτημα.

Αναφορικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ υπενθύμισε ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχουν υλοποιηθεί πράγματα που ούτε καν τα φανταζόμασταν και έχει ανοίξει η συζήτηση στην κοινωνία για ζητήματα που μέχρι τώρα αποτελούσαν ταμπού.  

Ο Πάνος Λάμπρου στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην κριτική που ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ασχολείται με ήσσονος σημασίας θέματα ως αντιπερισπασμό στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την οικονομία», λέγοντας πως «οι ελευθερίες και τα δικαιώματα κοστίζουν πολύ ακριβά. Κοστίζουν αξιακά, ιδεολογικά, πολιτικά και σε κάθε περίπτωση οικονομικά». «Το διαφορετικό ενοχλεί γιατί είναι εν δυνάμει κίνδυνος», σημείωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, για να υπογραμμίσει πως «εδώ είναι ο ρόλος της Αριστεράς». «Καμία κοινωνία δεν μπορεί να αλλάξει όσο οι διακρίσεις θα παραμένουν υπαρκτές, ακόμη κι αν καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, βγούμε από την επιτροπεία και τελειώσουμε με τα μνημόνια», ήταν το μήνυμα που έστειλε για να καταλήξει με το εξής: «Εμείς οι αριστεροί κι αριστερές θα διεκδικούμε με το ίδιο πείσμα, το ίδιο πάθος τα δικαιώματα είτε αυτά αφορούν δικούς μας, είτε αφορούν ακόμη και τους εχθρούς μας». Τέλος δήλωσε τη στήριξη του στην Ηριάννα.

"Τα 2 τελευταία αρχίζουμε και βγαίνουμε από το σκοτάδι, αυτό το σκοτάδι που η κοινωνία και οι εκπρόσωποι της , πολιτικοί και παπάδες, μας είχαν καταδικάσει να ζούμε. Στο φως πλέον μπορούμε και διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμα μας στην ζωή, την ζωή όμως που εμείς επιλέγουμε για μας και όχι η κοινωνία με τα στερεότυπα τα οποία επέλεξε για μας": Αυτό τόνισε από την πλευρά του Νίκος Ναυπλιώτης εκπροσωπώντας την ΛΟΑΤΚΙ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, "πλέον αποκτήσαμε φωνή" και αναφέρθηκε διεξοδικά στο σύμφωνο συμβίωσης, που αναγνώρισε ένα αυτονόητο δικαίωμα.

Ένα από τα κύρια αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ελλάδα είναι η ένταξη του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης. "Η αρχή έγινε με την θεματική εβδομάδα, αλλά δεν αρκεί. Σκοπός του μαθήματος θα πρέπει να είναι η κατανόηση της διαφορετικότητας ως μία ακόμα συνιστώσα της κανονικότητας που η κοινωνία μας αγαπάει τόσο πολύ", σημείωσε ο Ν. Ναυπλιώτης.

“Μία ακόμα μεγάλη διεκδίκηση μας, και όταν λέω “μας” είναι και καταστατική θέση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο πολιτικός γάμος για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Ο γάμος πέρα από κοινωνική αποδοχή ανοίγει και κατοχυρώνει επίσημα το Δικαίωμα τον ΛΟΑΤ ατόμων στην οικογένεια”, πρόσθεσε ο ομιλητής.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)