Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση τη Τετάρτη 12/7 με τίτλο «Από τη σιωπή και τη λήθη στην αναθεώρηση της ιστορίας». Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Πολυμέρης Βόγλης, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Δημήτρης Ψαρράς, δημοσιογράφος Εφημερίδας Συντακτών.
Όπως υπογραμμίστηκε, η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ όχι μόνο δεν κατηύθυνε το κόμμα προς κεντροδεξιά κατεύθυνση (το λεγόμενο «εκσυγχρονισμό» της Δεξιάς) αλλά, αντίθετα, έσπρωξε τη ΝΔ ακόμα δεξιότερα, προς την ακροδεξιά. Μέρος αυτής της αλλαγής είναι και η διαρκώς αυξανόμενη ιδεολογική επίθεση από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ της Δεξιάς με στόχο έναν ριζικό ιστορικό αναθεωρητισμό. Η δικτατορία του Μεταξά, η χούντα του 1967-1974 παρουσιάζονται, ακόμα και από «σοβαρές» δεξιές εφημερίδες και συστημικά ΜΜΕ, με θετικά πρόσημα παρά τις όποιες «μικρολεπτομέρειες».
Ο Δημήτρης Ψαρράς παρουσίασε την προπαγάνδα ωραιοποίησης του Μεταξά από την Δεξιά, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της εκπομπής του ΣΚΑΪ «Οι νέοι φάκελοι», του Αλέξη Παπαχελά:
«Ο Μεταξάς παρουσιάζεται ως αυτός που είχε μια θετική εργατική πολιτική, όπως ότι έκανε το ΙΚΑ, εφάρμοσε πρώτη φορά το οκτάωρο, νομοθέτησε τις συλλογικές συμβάσεις. Η ιστορική αλήθεια είναι ότι όλα αυτά είχαν θεσπιστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, και στοιχειωδώς αν το έψαχνε κάποιος θα το έβρισκε». Ο ιστορικός αναθεωρητισμός της Δεξιάς έχει οδηγήσει την «Καθημερινή» ακόμα και στο ξέπλυμα της χούντας των συνταγματαρχών. Σε άρθρο του Στάθη Καλύβα στην εφημερίδα γράφεται ότι δήθεν η χούντα είχε λαϊκή υποστήριξη, ενώ στη διάρκειά της «κορυφώθηκε η οικονομική ανάπτυξη».
«Πρόκειται περί χυδαίων μύθων. Δεν υπήρχε κανενός είδους λαϊκή υποστήριξη στη χούντα. Το 1969 ο Παπαδόπουλος γιουχάρεται μαζικά από μαθητές στο Καλλιμάρμαρο. Προφανώς οι μαθητές είχαν εισπράξει από τους γονείς τους την αντίθεση στη χούντα. Ο λόγος που ποτέ η χούντα δεν προχώρησε σε εκλογές ήταν διότι γνώριζε ότι δεν είχε λαϊκή απήχηση».
Για ποιο όμως λόγο γίνεται αυτός ο ιστορικός αναθεωρητισμός;
«Υπάρχει μια πολιτική σκοπιμότητα. Η Νέα Δημοκρατία έχει μετανιώσει για την αποστασιοποίηση επί του Κώστα Καραμανλή από τα άκρα [της Δεξιάς]. Ήδη επί Σαμαρά και Μπαλτάκου υπήρξαν τα ανοίγματα προς την άκρα Δεξιά. Και σήμερα αυτό συνεχίζεται. Ο ιστορικός αναθεωρητισμός έχει ως σκοπό να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία «απαλύνοντας» το ιστορικό παρελθόν της Δεξιάς».
Ο Πολυμέρης Βόγλης στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις αλλαγές που υπόκειται η ιστορική αφήγηση στο πέρασμα του χρόνου.
«Το πως βλέπουμε το παρελθόν διαρκώς αλλάζει στο χρόνο, γιατί το βλέπουμε πάντοτε από το εκάστοτε παρόν. Για παράδειγμα, η ιστορία της δεκαετίας του 1940. Για πολλές δεκαετίες η ιστορία αυτή απηχούσε την άποψη των νικητών του εμφυλίου, της Δεξιάς παράταξης. Αυτό άρχισε να αναθεωρείται διεθνώς τη δεκαετία του 1970 στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, και στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1980. Μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση το 1981 αναθεωρείται η ιστορία της Αντίστασης και του Εμφυλίου τόσο ακαδημαϊκά όσο και με μια σειρά τελετές και μνημεία. Άρα το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι αν θα πρέπει να αναθεωρείται η ιστορία αλλά τι σημαίνει αυτή η αναθεώρηση.