Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εμβάθυνση της δημοκρατίας και της συμμετοχικότητας, τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Πάνος Ρήγας, στην εκδήλωση για τη μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στο δόγμα των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκαν στο κράτος κατά το προηγούμενο διάστημα και τόνισε πως η δημόσια διοίκηση πρέπει να ανακτήσει την ικανότητα του επιτελικού σχεδιασμού.
Το δόγμα του “μικρότερου κράτους”, σημείωσε ο Π. Ρήγας, εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα την περίοδο του λεγόμενου “εκσυγχρονισμού”, επί πρωθυπουργίας του Κ. Σημίτη. Τότε, επισήμανε ο Π. Ρήγας, ο σχεδιασμός παραδόθηκε ουσιαστικά σε ιδιωτικές εταιρείες.
Επίσης, στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που κατίσχυσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες έχουν στόχο την απομείωση της δημοκρατίας, αναπτύχθηκε μια πολιτική που στηριζόταν στις “κατ’ επίφαση” ανεξάρτητες αρχές, στην ανεξάρτητη δημόσια διοίκηση και στην “ανεξάρτητη” δικαιοσύνη. Παράλληλα, σημείωσε, εξαπολύθηκε μια εκστρατεία υπονόμευσης των δημοσίων υπαλλήλων. Την ίδια στιγμή, τόνισε πως και στο ευρωπαϊκό επίπεδο κυριαρχούν θεσμοί που δεν έχουν νομιμοποίηση, όπως το Γιούρογκρουπ και η Κομισιόν, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο είναι περιθωριοποιημένο.
Επιπλέον, ο Π. Ρήγας αναφέρθηκε στις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές που δεν ήταν τίποτε άλλο από μείωση προσωπικού και μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
Σε ό,τι αφορά τους στόχους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, ο γραμματέας του κόμματος σημείωσε τη δραστική μείωση της διαπλοκή και της διαφθοράς και την πλήρη ανάκτηση του σχεδιασμού. Επιπλέον, αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ο Π. Ρήγας έκανε λόγο για ένα απαραίτητο εργαλείο που όμως δεν θα κινείται στη λογική της τιμωρίας αλλά σε αυτή της βελτίωσης και της λογοδοσίας.
Όλγα Γεροβασίλη: Οι δημόσιοι λειτουργοί είναι σύμμαχοί μας στην πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη
Οι δημόσιοι λειτουργοί είναι πολύτιμος κρίκος για την κοινωνική αλυσίδα και σύμμαχοι για την κοινωνική ανάπτυξη, όχι δημοσιονομικά βαρίδια, τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.
Η Ολ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε εκτενώς στις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που έχουν στόχο τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, ενώ μίλησε και για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να παρθούν στο προσεχές διάστημα.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα διπλό στοίχημα: αυτό του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και της προσφοράς στον πολίτη ενός οργανωμένου συστήματος διοίκησης, εφάμιλλου της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Το στοίχημα αυτό θα το κερδίσουμε. Γιατί, για εμάς οι δημόσιοι λειτουργοί δεν αποτελούν δημοσιονομικά βαρίδια, αλλά πολύτιμους κρίκους στην κοινωνική αλυσίδα και συμμάχους στην πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη», τόνισε, ενώ επισήμανε πως «με μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών προωθήσαμε για πρώτη φορά ένα αντικειμενικό, λειτουργικό και αξιόπιστο μοντέλο δημόσιας διοίκησης, μέσα από σημαντικές καινοτομίες και δράσεις». (αναλυτικά η ομιλία εδώ)
Μαρία Θελερίτη: Στηριζόμαστε στους ανθρώπους της δημόσιας διοίκησης
Ωστόσο, πρόσθεσε, «το κράτος δεν ειναι εργαλείο, αλλά διαθέτει εργαλεία για την άσκηση πολιτικής, ένα εκ των οποιων ειναι η δημόσια διοίκηση», την οποία χρησιμοποίησε το καπιταλιστικό κράτος για να αλλάξει όλο το συσχετισμό δύναμης.
Η Μαρία Θελερίτη τόνισε κατόπιν πως χρειάζεται να δώσουμε νέο νόημα στην έννοια της μεταρρύθμισης, με νέες πρακτικές και λειτουργίες, με διαφορετικό ορίζοντα αξιών, με δημοκρατία, λογοδοσία, αλλά και ταξικό προσανατολισμό.
«Πρέπει να εδραιώσουμε τη συμμετοχή των εργαζομένων, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία», να δώσουμε ρόλο και λόγο στους δημόσιους υπαλλήλους, πρόσθεσε η Μαρία Θελερίτη, από τους οποίους υπήρχε αρχικά μια, αναμενόμενη πάντως, αντίσταση και καχυποψία.
Η Μ. Θελερίτη έθεσε και μερικά ερωτήματα:
Έχουμε προβάλλει τις θετικές παρεμβάσεις μας, στους πολίτες;
Τι σχεδιάζουμε για το μέλλον, πώς εμπλέκουμε τους πολίτες;,
Ποια ειναι η απαιτούμενη στρατηγική και προσέγγιση;
Ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας;
Εκλεισε δε την εισήγησή της τονίζοντας πως το εγχείρημα για μια άλλη δημόσια διοίκηση, σκοπεύει να την καταστήσει αποτελεσματική, κοντά στον πολίτη, για τον πολίτη.