to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 27.01.2023

Κοινωνία

Με τις κοινότητες των Ρομά συναντάται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συναντά κοινότητες των Ρομά για να συμβάλλουν στην επικαιροποίηση του προγράμματός του στα ζητήματα διαβίωσής τους


Συνάντηση είχαν σήμερα στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Βίτσας, Αντιπρόεδρος της Βουλής και Θεανώ Φωτίου, Αναπληρώτρια Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, με εκπροσώπους Ρομά από διάφορες κοινότητες τσιγγάνων της χώρας με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η Ελπίδα».

Κατά τη συνάντηση ετέθησαν από τους συμμετέχοντες Ρομά συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τους τέσσερις βασικούς τομείς της διαβίωσής τους: τη Στέγη, την Υγεία, την Εκπαίδευση και την Εργασία. Ιδιαίτερα συζητήθηκε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή με τους επαπειλούμενους πλειστηριασμούς για στεγαστικά δάνεια που είχαν δοθεί στο παρελθόν στους Ρομά για την εξασφάλιση πρώτης κατοικίας. Τα δάνεια αυτά, παρόλο που είχαν  την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, κινδυνεύουν να βγουν σε πλειστηριασμό μονομερώς από τις Τράπεζες, ακόμη και αν έχει προηγηθεί ρύθμιση με την Εφορία για τα βεβαιωμένα χρέη.

Ετέθη επίσης το θέμα της εργασίας των τσιγγάνων και  της εξασφάλισης της δυνατότητάς τους να εμπορεύονται ως πλανόδιοι διάφορα προϊόντα, όπως και η επαναφορά της παλιάς διαδικασίας απόκτησης διπλωμάτων οδήγησης με προφορική εξέταση ώστε και οι αγράμματοι Ρομά να μπορούν να εκδώσουν νόμιμο δίπλωμα.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμαναν στους εκπροσώπους των Ρομά ότι η Ειδική Γραμματεία Ρομά που ίδρυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο 2017-19 είχε εκπονήσει συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ζητημάτων, με εξασφάλιση κονδυλίων 155 εκ. € από το ΕΣΠΑ και τον τακτικό π/υ. Η ΝΔ κατάργησε την Ειδική Γραμματεία Ρομά την εβδομάδα μετά τις εκλογές και πάγωσε τις δρομολογημένες δράσεις.

Κάλεσαν, τέλος, τους Ρομά να συμμετέχουν με προτάσεις στην επικαιροποίηση του επιχειρησιακού αυτού σχεδίου και την εξειδίκευση γενικότερων πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως η στεγαστική πολιτική, η προώθηση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και η υγεία για όλους, και τους ανασφάλιστους, που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά κατάργησε η  ΝΔ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)