to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:11 | 11.12.2020

Οικονομία

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης το κλείσιμο των καταστημάτων και οι υποχρεωτικές «εθελούσιες» των τραπεζοϋπαλλήλων

«Η ηγεσία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) της ΟΤΟΕ θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων ή θα συνεχίζει να ζει στη νιρβάνα της;»


Όπως αναφέρει η Γραμματεία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων:

Συνεχίζεται απρόσκοπτα η υλοποίηση του σχεδίου για τη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών και παράλληλα η περαιτέρω αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων με κλιμάκωση των πιέσεων για αποχωρήσεις με «εθελούσια έξοδο» και αντικατάσταση των τραπεζοϋπαλλήλων με εργολαβικούς εργαζόμενους.

Στα επεισόδια αυτού του σχεδίου ήρθε να προστεθεί η δήλωση του αρμόδιου για τις Τράπεζες Υπουργού, σε απάντηση που έδωσε σε επίκαιρη ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι για την εξυπηρέτηση των παραμεθόριων περιοχών και του κοινού με μειωμένη ανταπόκριση στα ψηφιακά δίκτυα, θα μπορούν να διενεργούνται τραπεζικές εργασίες και μέσω εμπορικών καταστημάτων.

Με την ευλογία της κυβέρνησης νομιμοποιούνται οι διοικήσεις των τραπεζών να βάλουν σε κίνδυνο τόσο την αξιοπιστία όσο και την ποιότητα των προσφερομένων τραπεζικών εργασιών.

Ήδη, αθόρυβα αλλά ουσιαστικά, γερμανική εταιρεία (γνωστή στη Γερμανία για ανάλογες εργασίες) έχει κάνει την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά, συνάπτοντας σχετική συμφωνία με γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Αντί για λειτουργία με έμφαση στο δημόσιο συμφέρον και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας,  ανακεφαλαιοποιημένες ήδη τρεις φορές με χρήματα του ελληνικού λαού,  οι τράπεζες και οι διοικήσεις τους προτιμούν, με μοναδικό τους γνώμονα τη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία, να προχωρούν σε τρομακτική αποεπένδυση και εκχώρηση βασικών τραπεζικών συναλλαγών στο «σκιώδη» τραπεζικό τομέα και σε κερδοσκοπικά funds.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η εκτίμηση της παράταξής μας που έχουμε πολλές φορές δημόσια αναφέρει, ότι ο σχεδιασμός για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος έχει τρεις βασικούς άξονες:

1. Αποκλεισμός όλων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα
2. Διοχέτευση της ρευστότητας των τραπεζών, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές με χρήματα του ελληνικού λαού, όχι στις επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη αλλά σε ημέτερους και
3. Περαιτέρω συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και ακύρωση ακόμα και των τελευταίων εργατικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων, με παράλληλη εντατικοποίηση και ώθηση σε «εθελούσιες εξόδους»

Και ενώ είχαμε αυτή την τόσο επικίνδυνη για το τραπεζικό σύστημα και την αξιοπιστία των τραπεζικών συναλλαγών, όσο και προκλητικά απαξιωτική για τους τραπεζοϋπάλληλους δήλωση από επίσημα κυβερνητικά χείλη, θα περιμέναμε από την ηγεσία της Ομοσπονδίας μας να αντιδράσει τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τις Διοικήσεις των Τραπεζών.
Δυστυχώς σιγή ιχθύος και αυτή τη φορά από την ηγεσία της ΟΤΟΕ.

Σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κλάδος το τελευταίο διάστημα, δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι ο μόνος δρόμος, για την υπεράσπιση του κοινωνικού ρόλου των τραπεζών και των εργατικών μας δικαιωμάτων, είναι αυτός της οργανωμένης συλλογικής αντίστασης για την ανατροπή των αντεργατικών και αντικοινωνικών σχεδίων απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Θα συνεχίσουμε να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και να καλούμε σε συστράτευση τους συνδικαλιστές και τις συνδικαλίστριες που έχουν διαλέξει στρατόπεδο, γιατί φαίνεται ότι  η ηγεσία της Ομοσπονδίας μας δε μπορεί να ανταποκριθεί και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)