to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με τις επιλογές του, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει μπει σε ένα τούνελ μη αναστρέψιμης φθοράς

Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει το ίδιο, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Με ρεαλιστικό, εύληπτο και συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα τετραετίας, οφείλουμε να πείσουμε περισσότερους και περισσότερο, μακριά από λογικές και θεωρίες «ώριμου φρούτου».


Το κλίμα στην κοινωνία έχει αρχίσει να αλλάζει. Μετά από τόσα χρόνια ανελέητης αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδας, η καραμέλα ότι «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» έχει πια λιώσει. Δεν γίνεται πιστευτή από την πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι συνειδητοποιούν πλέον με τον πιο επώδυνο τρόπο πως με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που «καίνε» και αφορούν την καθημερινότητα και την τσέπη τους.

Αυτή την ώρα, που σαφώς όλη η ΕΕ και ο πλανήτης υποφέρουν από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, στην Ελλάδα έχουμε πληθωρισμό-ρεκόρ 12%, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης κατά 40%. Μέσα σε διάστημα μόλις έξι μηνών, ο ήδη υψηλός πληθωρισμός του Ιανουαρίου σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας τον Ιούνιο στο 12,1%, σε επίπεδα του 1993! Στον εισαγόμενο πληθωρισμό που χτυπά τους πάντες, η απουσία πολιτικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ να πατάξει, ή έστω να περιορίσει, την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία είναι κραυγαλέα μεροληπτική υπέρ λίγων και ισχυρών.

Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έχουμε 117,7% αύξηση στο φυσικό αέριο, 70,4% στο ρεύμα, 45,6% στα καύσιμα και διψήφιες αυξήσεις στα τρόφιμα. Απέναντι στο κύμα ακρίβειας που πλήττει σφοδρά νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους πιο ευάλωτους, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων. Στην Ελλάδα δόθηκαν φοροαπαλλαγές και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών στους πολύ ισχυρούς και τους υπερπλουσίους. Αυτή είναι ξεκάθαρα μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δυστυχώς αποτυπώνεται σε αριθμούς: Η Ελλάδα με όρους αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με την Eurostat, είναι 26η στους 27 της ΕΕ.

Με τις επιλογές του, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει μπει σε ένα τούνελ μη αναστρέψιμης φθοράς. Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει φαίνεται και από την αναποφασιστικότητα που δείχνει για το χρόνο των εκλογών. Την μία μέρα ανακοινώνει υποψηφιότητες και την άλλη διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Κανείς όμως δεν τον πιστεύει, ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές του που έχουν ξεκινήσει άτυπα προεκλογικό αγώνα στις περιφέρειες ανά την Ελλάδα.

Ανεξάρτητα από τις αλλεπάλληλες αντιφάσεις του κ. Μητσοτάκη, το στοίχημα για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραμένει το ίδιο, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Με ρεαλιστικό, εύληπτο και συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα τετραετίας, οφείλουμε να πείσουμε περισσότερους και περισσότερο, μακριά από λογικές και θεωρίες «ώριμου φρούτου». Για την πρωτιά στην κάλπη της απλής αναλογικής και τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σήμερα που τα προβλήματα για την κοινωνική πλειοψηφία ολοένα και διογκώνονται και δημιουργούνται νέα αδιέξοδα εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών, η απλή αναλογική μπορεί και πρέπει να δώσει την λύση για την φυγή της χώρας προς τα εμπρός. Για να αποδείξουμε επιτέλους στην πράξη -και όχι μόνο στα λόγια- ότι είμαστε μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθετεί τον βασικό πλειοψηφικό κανόνα διακυβέρνησης που ισχύει στην πλειοψηφία της Ευρώπης, δηλαδή κυβερνήσεις συνεργασίας.

Οι 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ κυβερνώνται από κυβερνήσεις συνεργασίας, εδώ και δεκαετίες, έχουν αναλογικά εκλογικά συστήματα και κατά τεκμήριο τα έχουν καταφέρει καλύτερα από την Ελλάδα, που τη χρεοκόπησαν οι μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις και ένα σύστημα «πάρ’τα όλα». Άλλωστε, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια και όλοι θυμόμαστε την περίοδο 2004-2009 και τη διακυβέρνηση του Κ. Καραμανλή. Τότε που η ΝΔ άφηνε υψηλό δημόσιο χρέος και έλλειμμα 15%, την ώρα που έστελνε στοιχεία στην Κομισιόν για έλλειμμα 6%, οδηγώντας με δική της κύρια ευθύνη τη χώρα στον μνημονιακό κυκεώνα.

Όσον κι αν προσπαθεί η ΝΔ, η συστηματική δαιμονοποίηση της απλής αναλογικής δεν οδηγεί πουθενά. Κι αυτό γιατί ο βασικός παράγοντας αστάθειας για τη χώρα δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις επιλογές του και την αποδεδειγμένη διαχειριστική του ανεπάρκεια συνολικά.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

** Το άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Η Εποχή της 22ας Ιουλίου 2022.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)