to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:36 | 17.02.2022

Πολιτική

Με την καραμέλα της «τουρκικής προπαγάνδας» απαντά ο Μηταράκης στη διεθνή δημοσιογραφική έρευνα για το φονικό pushback

Ο υπ. Μετανάστευσης επί της ουσίας δεν απαντά σε καμιά από τις αιτιάσεις της έρευνας των διεθνών μέσων ενημέρωσης (ανάμεσά τους Guardian και Spiegel) για τη φονική επαναπροώθηση στη Σάμο στις 15/9/2021 - Επαναλαμβάνει τα περί «τουρκικής προπαγάνδας», αναφέρει γενικόλογα ότι «οι εθνικές ανεξάρτητες αρχές διερευνούν όλους τους ισχυρισμούς» και επιτίθεται στους δημοσιογράφους επειδή δεν παρέχουν «περαιτέρω πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία» (!)


Με μια απάντηση «μια από τα ίδια» ο υπ. Μετανάστευσης απορρίπτει όσα αναφέρονται λεπτομερώς σε έρευνα πολλών ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης για το περιστατικό της 15ης Σεπτεμβρίου στη Σάμο όπου το ελληνικό λιμενικό φέρεται να πέταξε κυριολεκτικά στη θάλασσα τρεις μετανάστες, με αποτέλεσμα να πνιγούν οι δύο εξ αυτών.

«Η τουρκική προπαγάνδα για την παράνομη μετανάστευση έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται συχνά ψευδείς ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης», αναφέρει συγκεκριμένα, πριν επαναλάβει την δεύτερη αγαπημένη του «καραμέλα» ότι «η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και με πλήρη σεβασμό του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Προφανώς», συνεχίζει, «οι εθνικές ανεξάρτητες αρχές διερευνούν όλους τους ισχυρισμούς για το αντίθετο, αλλά όταν αυτές οι αρχές ζητούν περαιτέρω πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία από τους συντάκτες τέτοιων ρεπορτάζ, εκείνοι αρνούνται να τις παράσχουν» (!), εξαπολύοντας πλάγια επίθεση στους ερευνητές δημοσιογράφους - σαν να μην είναι υποχρέωση των «ανεξάρτητων αρχών» (ποιες εννοεί άραγε;) να ερευνούν εξ αρχής τέτοιου βάρους καταγγελίες.

Και προσθέτει, πετώντας νούμερα στον αέρα: «Ελλείψει δράσης των τουρκικών αρχών, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή συνεχίζει να σώζει τις ζωές χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών στη θάλασσα κάθε χρόνο. Μεταξύ 2015 και 2021 η Ελληνική Ακτοφυλακή διέσωσε περισσότερους από 230.000 υπηκόους τρίτων χωρών που κινδύνευαν στη θάλασσα».

Ο Ν. Μηταράκης τονίζει ότι μόνο τα τελευταία επτά χρόνια, η Ελλάδα παρείχε ασφαλές λιμάνι «για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, -δηλαδή τάξη μεγέθους - πάνω από το δέκα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού μας» - για πρώτη φορά ο Ν. Μηταράκης ενσωματώνει στους αριθμούς και το μεγάλο κύμα του 2015. 

«Η Ελλάδα δεν είναι εναντίον της νόμιμης μετανάστευσης. Είμαστε εναντίον των λαθροδιακινητών και όλων εκείνων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο είτε για οικονομικό όφελος είτε για πολιτικούς σκοπούς», καταλήγει ο Ν. Μηταράκης, με το ΑΠΕ να προσθέτει ότι «σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και με στοιχεία από το Λιμενικό Σώμα, σε περισσότερες από 1.500 περιπτώσεις που διαχειρίστηκαν οι ελληνικές αρχές στη θάλασσα, την κρίσιμη περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχουν καταγραφεί ελάχιστες απώλειες ανθρώπινων ζωών υπηκόων τρίτων χωρών, εν συγκρίσει με άλλους μεταναστευτικούς διαδρόμους της Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου», δίνει δε και «στοιχεία για για το 2021: Ανατολική Μεσόγειος 95 / 5%, Κεντρική Μεσόγειος 1553 / 77%, Δυτική Μεσόγειος 378 / 18%», σε μια χωρίς ουσιαστικό νόημα σύγκριση, λόγω μεγεθών και αποστάσεων.

Στους 95 νεκρούς στην Ανατολική Μεσόγειο (Αιγαίο), πιθανότατα περιλαμβάνει και τους νεκρούς από τις 3  τραγωδίες στις Κυκλάδες στα τέλη του Δεκέμβρη του 2021, αποτέλεσμα της αλλαγής των προσφυγικών διαδρομών σε πιο επικίνδυνες οδούς ακριβώς λόγω των καταγγελλόμενων, με στοιχεία, επαναπροωθήσεων... 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)