to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:06 | 22.08.2012

left.gr

Πολιτική

Με την εφεδρεία εφαρμόζουν Δημοσιοϋπαλληλικό Δίκαιο κατεχόμενης χώρας

Εφεδρεία για 40.000 έως και 45.000 δημοσίους υπαλλήλους.


Στην κατάρτιση μιας πιο "ήπιας" μορφής της εφεδρείας, σε σχέση με το ισχύον που προέβλεπε παραμονή ενός έτους στο καθεστώς αυτό με το 60% του μισθού, προχώρησε το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το νέο σενάριο προβλέπει την παραμονή των εργαζομένων στην εφεδρεία για τρία χρόνια, με ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους στο 65%, μέτρο από το οποίο θα εξαιρούνται όσοι προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ.

Φαίνεται ότι η πίεση να εξοικονομηθούν τα 13,5 δις ευρώ, οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στην ενσωμάτωση του μέτρου στην τελική λίστα που θα παραδοθεί στους τροϊκανούς.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέου τύπου εφεδρεία συζητήθηκε σε σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκη και του υφυπουργού Μ. Βολουδάκη.

Διαβάστε σχετικά: 

Ως το 2015 θα αποχωρήσουν από το δημόσιο 150.000 εργαζόμενοι


Αντιρρήσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη


«Δεν πιέζει η τρόικα για την εφαρμογή της εφεδρείας» τονίζει στους συνομιλητές του με κάθε ευκαιρία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης, κι αποδίδει τα σχετικά δημοσιεύματα σε σκόπιμη φημολογία, προσθέτοντας πάντως πως απ' ό,τι αντιλαμβάνεται ούτε ο πρωθυπουργός θα θέσει θέμα εφεδρείας. Πάντως, ο Τύπος και τα κανάλια επέμεναν χθες για την ύπαρξη σχεδίου ώστε να τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας περίπου 45.000 δημόσιοι υπάλληλοι με πρόβλεψη για πληρωμή του 65% του μισθού για περίοδο τριών χρόνων.

Ο Αντ. Μανιτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ, Φ. Κουβέλη, και διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων μεταξύ των δύο ανδρών. 

Μετά τη συνάντησή του με τον Αντ. Μανιτάκη ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φ. Κουβέλης, τόνισε ότι «η εργασιακή εφεδρεία δεν πρέπει να υπάρξει. Όταν στο πρόσφατο παρελθόν εφαρμόστηκε, αποδείχθηκε ότι δεν επέφερε δημοσιονομικό όφελος, δημιούργησε προβλήματα στελέχωσης και ορθά καταγράφηκε ως φιάσκο».


Παράλληλα, ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Γ. Μιχελογιαννάκης, συνέχισε τις επιθετικές του δηλώσεις απειλώντας με καταγγελία της κυβερνητικής συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών. Ο Γ. Μιχελογιαννάκης τόνισε ότι «όταν συμφωνώ με κάποιον και αθετεί τη συμφωνία του, καταγγέλλω τη συμφωνία και μένω με τη λογική ότι συνεχίζω να διεκδικώ αυτά που πιστεύω» ουσιαστικά απειλώντας με αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση αν δεν τηρηθεί η προγραμματική συμφωνία των τριών αρχηγών.


ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: Εφαρμόζουν πλέον Δημοσιοϋπαλληλικό Δίκαιο κατεχόμενης χώρας!



Ο Αλέξης Μητρόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και Υπεύθυνος Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε δήλωσή του για το θέμα της εφεδρείας κάνει λόγο για εμπαιγμό του λαού.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η ελληνική τρόικα, αντί επαναδιαπραγμάτευσης και απαλλαγής από τους δυσμενείς όρους του Μνημονίου που υποσχέθηκε να εφαρμόσει, αυξάνει τη δοσολογία της καταστροφής και μας οδηγεί -με μαθηματική ακρίβεια- σε κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία.

Μετά την εφαρμογή του καινοφανούς δόγματος ότι όσο βαθαίνει η ύφεση τόσες περισσότερες περικοπές και μεγαλύτερους ακρωτηριασμούς θα κάνει στο κοινωνικό σώμα, με το ποσό των μέτρων να διαφοροποιείται προς τα πάνω με έναν αυτόματο υφεσιακό μηχανισμό, τώρα επιχειρεί να παρουσιάσει το αποκηρυχθέν και από τους τρεις «φιάσκο» της εφεδρείας με ακόμη εντονότερο τρόπο!

Στήνοντας μια επιχείρηση επικοινωνιακής παραπλάνησης, προσπαθεί να παρουσιάσει την επιμήκυνση του χρόνου της εφεδρείας ως εντελώς «νέο»(!!) θεσμό, ωσάν αυτός να μην οδηγεί σε φτωχοποίηση μεγάλου μέρους των δημοσίων υπαλλήλων και των οικογενειών τους και βεβαίως σε απόλυση. Όλες οι εφεδρείες ως μέθοδος καταστροφής του κράτους από το αναχρονικό και επιθετικό νεοφιλελεύθερο δόγμα, είναι βέβαιο ότι θα αποστερήσει τον Ελληνικό Λαό από την προσφορά κρίσιμων υπηρεσιών, ακόμη και στους απομακρυσμένους και ευαίσθητους χώρους του εθνικού κορμού.

Εφαρμόζεται πλέον Δημοσιοϋπαλληλικό και Συνταγματικό Δίκαιο κατεχόμενης χώρας!".



Στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης:

"Όσα τρικ και αν εφεύρει η κυβέρνηση για την εργασιακή εφεδρεία, όποια μορφή και αν της δώσει, με όποια συσκευασία και αν την παρουσιάσει, δεν θα μπορέσει να κρύψει το αποκρουστικό πρόσωπό της, ότι δηλαδή είναι συγκαλυμμένη αντισυνταγματική και παράνομη απόλυση και οδηγεί στην οριστική κατάρρευση των ήδη διαλυμένων δημόσιων υπηρεσιών», τόνισε ο κ. Στρατούλης και συμπλήρωσε:
"Στην εργασιακή εφεδρεία δεν πρέπει να περάσουν οι εργαζόμενοι αλλά οι βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ".



ΑΔΕΔΥ: Η νέα μορφή της εφεδρείας θα είναι περισσότερο σκληρή και βάρβαρη


Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης θα είναι η χαριστική βολή στους εργαζόμενους και την κοινωνία υποστηρίζει με ανακοίνωση της η ΑΔΕΔΥ και τονίζει μεταξύ άλλων:

"Η συγκυβέρνηση και η Τρόικα ετοιμάζουν τη συνέχεια της βάρβαρης επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Οι προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων να παρουσιάσουν ότι κάποια από τα μέτρα είναι πιο ήπια, όπως το θέμα της εφεδρείας, δεν μπορούν να κοροϊδέψουν, ούτε να αποπροσανατολίσουν κανένα.

Η νέα μορφή της εφεδρείας, ανεξάρτητα από προσωπεία, θα είναι περισσότερο σκληρή και βάρβαρη από την εφεδρεία που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. Θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο στην ανεργία και θα έχει δραματικές επιπτώσεις στους πολίτες, εξαιτίας της διάλυσης των Δημοσίων Υπηρεσιών".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)