to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ για το νέο κοινωνικό όραμα

Αυτό που οι πολίτες αναμένουν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά την Πέμπτη είναι πρώτιστα η αποσαφήνιση του πολιτικού του σχεδίου. Ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί φέρνει το καινούργιο, την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό.


Και επίσης επειδή διαθέτει το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα». Περιμένει λοιπόν από μας να το επιβεβαιώνουμε διαρκώς και σε όλα τα επίπεδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιώσει τις προσδοκίες της κοινωνίας αποδεικνύοντας και με το Συνέδριο του ότι δεν έγινε κόμμα μηχανισμών της εξουσίας. Ότι σε αντίθεση με τον παλιό δικομματισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκροτείται από κλειστές ομάδες στελεχών που αναπαράγονται προσωπικά σε όλα τα επίπεδα, κυβέρνηση, κόμμα, κοινωνικούς φορείς. Αλλά ανανεώνεται διαρκώς με διακριτούς ρόλους που επιτρέπουν στον καθένα να προσφέρει εκεί όπου μπορεί περισσότερο.

Το άμεσο πολιτικό μας σχέδιο όπως αναδεικνύεται και από τις Θέσεις του κόμματος είναι να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια και την οικονομική επιτήρηση χωρίς να φορτωθεί πρόσθετα βάρη η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Και να αναδιανείμουμε με κοινωνική δικαιοσύνη τα οφέλη της ανάπτυξης στην οποία επιστρέφει επιτέλους η χώρα. Ενώ παράλληλα υλοποιούμε τις αναγκαίες αλλαγές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς, το κράτος, το πολιτικό σύστημα.

Για την ουσία αυτού του σχεδίου υπάρχει πολύ μεγάλη συμφωνία μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και στον προσυνεδριακό διάλογο. Τα ΜΜΕ που επίμονα ψάχνουν για πιο «αριστερές» και πιο «δεξιές» απόψεις στο εσωτερικό μας θα διαψευστούν στο Συνέδριο. Εκτός αν αναδείξουν σε μείζονα θέματα τις επιμέρους διαφοροποιήσεις πάνω σε θέματα τακτικής που είναι αναπόφευκτο και ωφέλιμο να εκφράζονται μέσα σε ένα ζωντανό πολιτικό οργανισμό.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον μετασχηματισμό του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών με αριστερό πρόσημο χρειάζεται να στηριχτεί από ένα πραγματικά πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Άλλωστε η προγραμματική μας δέσμευση για την ψήφιση της απλής αναλογικής που έγινε πράξη, επιτάσσει την καλλιέργεια ευρύτερων συναινέσεων και κουλτούρας συνεργασιών. Χρειαζόμαστε ένα νέο και μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ που θα ηγηθεί για τους αναγκαίους μετασχηματισμούς τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.  Η στάση του κόμματος μπροστά στις συνεργασίες και συναινέσεις δεν νοείται να είναι φοβική, τη στιγμή μάλιστα που η αριστερά ως κυβέρνηση και ως κόμμα διατηρεί και την πρωτοβουλία των κινήσεων και τη δυνατότητα να καθορίζει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου στη χώρα.

Φυσικά σε όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες προχωράμε με τη δική μας ταυτότητα και ιδεολογία. Ο διάλογος και οι προγραμματικές συμφωνίες για να στηρίζονται στα πόδια τους έχουν στοιχειώδη προαπαιτούμενα σύμπτωσης στη στρατηγική και αξιοπρεπούς πολιτικής πορείας του καθενός. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετακινείται από το προγραμματικό του πλαίσιο, αντίθετα επιδιώκει να επηρεάσει άλλες δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη προς αριστερή και προοδευτική κατεύθυνση.

Ο ρόλος των οργανωμένων κομματικών δυνάμεων είναι κρίσιμος για την υλοποίηση και του πολιτικού μας σχεδίου και του ανοίγματος μας στην κοινωνία. Από το Συνέδριο το κόμμα θα βγει πιο δυνατό και ξεκάθαρα προσανατολισμένο. Με τις Οργανώσεις Μελών να είναι στα αλήθεια το κόμμα στο χώρο τους, δηλαδή να παίρνουν πρωτοβουλίες και να παράγουν πολιτική σε τοπικό, νομαρχιακό, περιφερειακό επίπεδο.

Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται την ελπίδα και ένα νέο όραμα. Ο μόνος που μπορεί να τα προσφέρει είναι η αριστερά και το προοδευτικό στρατόπεδο, με κορμό τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κυριακή προχωράμε όλοι μαζί, ακόμη πιο δυνατά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)