to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:50 | 07.05.2018

Κοινωνία

Βεβήλωση στο εβραϊκό τμήμα του νεκροταφείου της Νίκαιας

Φθορές σε τάφους προκάλεσαν άγνωστοι στο εβραϊκό τμήμα του Γ' νεκροταφείου της Νίκαιας το πρωί της Παρασκευής 04/05.


Φθορές σε τάφους προκάλεσαν άγνωστοι στο εβραϊκό τμήμα του Γ' νεκροταφείου της Νίκαιας το πρωί της Παρασκευής 04/05. Σύμφωνα με την αστυνομία το περιστατικό κατήγγειλε ο φύλακας του νεκροταφείου ενώ προκλήθηκαν φθορές σε δέκα μαρμάρινες πινακίδες. Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει η ασφάλεια Αττικής.

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Τον αποτροπιασμό σύσσωμου του ελληνικού Εβραϊσμού εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, αναφερόμενο στους βανδαλισμούς σε τάφους που προκάλεσαν άγνωστοι στο εβραϊκό τμήμα του Γ' Νεκροταφείου Αθήνας, στη Νίκαια, την περασμένη Παρασκευή.

Στην ανακοίνωσή του το Ισραηλιτικό Συμβούλιο κάνει λόγο για προσβολή της ηθικής αξίας του σεβασμού των νεκρών, τονίζοντας ότι η απάθεια είναι ουσιαστικά επιστροφή στην πιο σκοτεινή περίοδο της ιστορίας, και καλεί τις Αρχές και τους ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού να εκφράσουν την αντίδρασή τους στον αντισημιτισμό.

Η ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος έχει ως εξής:

«Δεν είναι απλά ένα ακόμα περιστατικό αντισημιτισμού. Δεν αποτελεί μόνον ασέβεια προς τη μνήμη των νεκρών αδελφών μας, προσβάλλει την ηθική αξία του σεβασμού των νεκρών που πρεσβεύουν και υιοθετούν οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες και ο ίδιος ο πολιτισμός μας. Εάν παραμείνουμε απαθείς θεατές των αποτρόπαιων πράξεων που εκπορεύονται από τους οπαδούς του μίσους και του φανατισμού, θα είναι σαν να ανοίγουμε εμείς, ξανά, τις πόρτες στη βαρβαρότητα, επιτρέποντας την επιστροφή στην πιο σκοτεινή περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας. Στην περίοδο που τα ανθρώπινα όντα έχασαν την ανθρώπινη υπόστασή τους.

Ο αντισημιτισμός δεν είναι παρά το σύμπτωμα εκείνης της σκοτεινής περιόδου, που είμαστε βέβαιοι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θέλει να βιώσει ξανά.

Καλούμε τις Αρχές του τόπου, τους κοινωνικούς φορείς και τους εκπροσώπους των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού, να δώσουν ένα δυναμικό παρών, δίπλα στην εβραϊκή κοινότητα, δηλώνοντας τη σθεναρή αντίδρασή τους στον αντισημιτισμό».


Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη βεβήλωση στο εβραϊκό τμήμα του νεκροταφείου της Νίκαιας αναφέρει:

Η βεβήλωση στο εβραϊκό τμήμα του νεκροταφείου της Νίκαιας προκαλεί αποτροπιασμό. Ο αντισημιτισμός, όπως και κάθε είδους ρατσισμός, δεν έχουν καμία θέση στην ελληνική κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε τη διασπορά φυλετικού μίσους από τους νοσταλγούς του Χίτλερ.

Σχετικά με τη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου στη Νικαια ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τι είδους άνθρωποι είναι εκείνοι που μισούν νεκρούς; Ποιος και γιατί νιώθει ότι ενοχλείται από νεκρούς; Ο αντισημιτισμός εδειξε ένα από τα πρόσωπά του. Ας μην μείνουμε αδιάφοροι απέναντι σε μια πράξη που στρέφεται ενάντια σε μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη, τον σεβασμό των νεκρών. Ο βανδαλισμός του εβραϊκού νεκροταφείου πρέπει να είναι για μας μια αιτία, ένας λόγος για να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες μας ώστε το δηλητήριο του αντισημιτισμού να μείνει μακριά από την κοινωνία μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)