to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:53 | 27.04.2017

Πολιτική

Συζήτηση για την Ελλάδα στο ΕΚ: «Εγγυάται» συμφωνία για την αξιολόγηση μέσα στον Μάιο ο Ντάισελμπλουμ

Μήνυμα κατά των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έστειλαν από το βήμα της Ευρωβουλής, όπου τέθηκε σήμερα σε ειδική συνεδρίαση το θέμα της Ελλάδας, τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, χαιρετίζοντας την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.


Μήνυμα κατά των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έστειλαν από το βήμα της Ευρωβουλής, όπου τέθηκε σήμερα σε ειδική συνεδρίαση το θέμα της Ελλάδας,  τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, χαιρετίζοντας την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως εγγυάται «προσωπικά» ότι θα επιτευχθεί τον Μάιο μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, η οποία θα επιτρέψει να καταβληθεί στην Αθήνα μια νέα δανειακή δόση, ενώ υπογράμμισε πως για να υπάρξει μια λύση, «είναι απαραίτητο να έχουμε ελαφρύνσεις στο χρέος».

Όπως ο κ. Ντάισελμπλουμ, έτσι και ο κ. Μοσκοβισί, σημείωσε πως μετά το κλείσιμο της αξιολογησης και την ψήφιση των προαπαιτούμενων ενεργειών θα πρέπει να συμφωνηθούν ρυθμίσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της χώρας, καθώς και για τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλεονάσματα της Ελλάδας.

Τέλος, και οι δύο ανεφεραν ότι σταδιακά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Ολόκληρη η συνεδρίαση:

Εγγυάται συμφωνία μέσα στον Μάιο ο Ντάισελμπλουμ

Κατά την τοποθέτηση του για το ελληνικό ζήτημα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η β’ αξιολόγηση έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα, κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σύντομα θα έχει επιτευχθεί συμφωνία» σε τεχνικό επίπεδο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Εγγυώμαι προσωπικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι θα φθάσουμε σε μια συμφωνία για την Ελλάδα τον Μάιο. Πρέπει αυτό να γίνει τον Μάιο», επέμεινε ο Ντάισελμπλουμ απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι με δική του πρωτοβουλία τον Φεβρουάριο, και στη συνέχεια τον Μάρτιο με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, επετεύχθη μία συνολική συμφωνία στις αρχές Απριλίου. «Αποφασίσαμε για την αλληλουχία των μέτρων μεταρρύθμισης, για να υπάρξει εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να νομοθετήσουν περαιτέρω μέτρα σε εισοδήματα και συντάξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά τα μέτρα για τις συντάξεις θα ισχύσουν το 2019, ενώ τα μέτρα στον φόρο εισοδήματος θα ισχύσουν το 2020, εκτός και αν χρειαστεί να ισχύσουν νωρίτερα. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να λάβει η Ελλάδα «αναπτυξιακά» μέτρα από το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, και να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Επιπλέον, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το Eurogroup θα εξετάσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και εξέφρασε την άποψη ότι η δεκαετής περίοδος επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να μειωθεί.

Κατά τη δευτερολογία του μάλιστα σημείωσε ότι  η ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία έχει επιβραδυνθεί τον τελευταίο καιρό, πρέπει να συνεχιστεί και πως ό,τι προκύψει από εκεί θα πρέπει να επενδυθεί στη χώρα που το έχει ανάγκη. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς επίσης και ότι θα εξεταστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, στη βάση των αποφάσεων του Μαΐου του 2016. «Η ανακούφιση του χρέους θα δώσει λύση για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια βιώσιμη διαδρομή στο μέλλον», ανέφερε επίσης.

Κι επνέλαβε την υπόσχεση ότι θα επανέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό με μια «δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα».

Όσον αφορά την απουσία του  από την προηγούμενη συνεδρίαση της ολομέλειας των Ευρωβουλευτών, (έπειτα από τον σάλο που ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του για τον ευρωπαϊκό νότο, τα ποτά και τις γυναίκες), ζήτησε συγνώμη, επικαλούμενος πολιτικά ζητήματα στην Ολλανδία. Παράλληλα επανέλαβε ότι η δήλωση για τα «ποτά και τις γυναίκες» δεν είχε στόχο να προσβάλει κανένα στον ευρωπαϊκό Νότο.

Ρεαλιστικά πλεονάσματα για την Ελλάδα ζητά ο Μοσκοβισί

Ο   Πιέρ Μοσκοβισί από την πλευρά του εξέφρασε για ακόμη μία φορά την στήριξή του στη χώρας μας υπογραμμίζοντας ότι ηΕλλάδα μπορεί να αλλάξει σελίδα και πρέπει να στηριχτεί και όχι να εμποδιστεί από μια αβεβαιότητα, στέλνοντας το δικό του μήνυμα για «γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης».

«Η Κομισιόν είναι στη διάθεση όλων για να βρεθεί ένας ισότιμος, δίκαιος συμβιβασμός. Αυτό προσπαθούμε», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων .

Εξάλλου, στη δευτερολογία του ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα θα επιτρέψει μια «ουσιαστική πρόοδο» και ότι Αθήνα και θεσμοί βρίσκονται κοντά στο στόχο τους. «Θα πρέπει να υπάρξει ταχεία πρόοδος τώρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία τις επόμενες ημέρες», επανέλαβε ο κ. Μοσκοβισί.

Σχολιάζοντας δε το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,9% που πέτυχε η Ελλάδα, είπε ότι «τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία αντιστάθηκε στις πιέσεις το 2016 και πως οι θετικές τάσεις που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο έτος φαίνεται πως συνεχίζονται αλλά με μειωμένο ρυθμό».

Για το θέμα του χρέους και της δημοσιονομικής τροχιάς μετά το τέλος του προγράμματος, σημείωσε ότι η Κομισιόν υποστηρίζει τη θέση για «ρεαλιστικά πλεονάσματα» γιατί πρέπει να πειστούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει και να μην χρειάζεται χρηματοδοτική στήριξη. Η Κομισιόν θέλει ένα δίκαιο συμβιβασμό μεταξύ του Eurogroup και της Ελλάδας για το θέμα του χρέους, τόνισε.

Δ. Παπαδημούλης: Φτάνει πια με το πινγκ-πονγκ στην πλάτη του ελληνικού λαού

«Φτάνει πια με το πινγκ-πονγκ στην πλάτη του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστέρηση», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλής, κατά τη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο. Το Eurogroup στις 22 Μαϊου πρέπει να δώσει το σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το λέει ο πρόεδρος Γιούνκερ και όχι εγώ, που ανήκει στο ΕΛΚ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης προσθέτοντας επίσης ότι ο κ. Γιούνκερ υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσπάθεια και πρέπει να αναγνωρισθεί έμπρακτα».

«Το πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε 9 φορές πάνω από το συμφωνημένο στόχο και 42 φορές πάνω από τις αιωνίως αποτυχημένες προβλέψεις του ΔΝΤ» υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης και υπογράμμισε ότι  «ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το χρέος και τα πλεονάσματα για να έχουμε συμφωνία στις 22 Μαϊου.

Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τη στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι στη σημερινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος φάνηκαν να βρίσκονται σε… σύγχυση για το αν στηρίζουν την Ελλάδα ή τους δανειστές.

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε:

«Η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου στηρίζει την Ελλάδα. Οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ όμως, επιτίθενται σε Κομισιόν κ Ντάισελμπλουμ για δήθεν στήριξη της χώρας μας. Ντροπή!»

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκα Κέλερ: Ντροπή σας κ. Ντάισελμπλουμ! Προσβάλλατε τις γυναίκες της Ε.Ε. (βίντεο)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)