to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με τη λύση και όχι με το πρόβλημα

Η επιμονή της κυβέρνησης για τη συγκρότηση αυτού του ιδιότυπου άξονα του Νότου, από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε έως σήμερα, παρά τις αρχικές σθεναρές αντιδράσεις που συνάντησε, ακόμη και από ηγέτες που συμμετείχαν την Παρασκευή στη σύνοδο των Αθηνών, επιβραβεύτηκε και απέδωσε καρπούς...


Για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια κρίσιμη ομάδα χωρών, από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, ένωσε τις φωνές της ακούγοντας το μήνυμα των πολιτών πάνω στις μεγάλες προκλήσεις που η Γηραιά Ήπειρος αντιμετωπίζει σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Η επιμονή της κυβέρνησης για τη συγκρότηση αυτού του ιδιότυπου άξονα του Νότου, από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε έως σήμερα, παρά τις αρχικές σθεναρές αντιδράσεις που συνάντησε, ακόμη και από ηγέτες που συμμετείχαν την Παρασκευή στη σύνοδο των Αθηνών, επιβραβεύτηκε και απέδωσε καρπούς: Συμμάχους μέσα στην Ε.Ε. και μάλιστα την κρίσιμη περίοδο κατά την οποία είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση και η εξειδίκευση των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους.

Το ίδιο όραμα για ευρύτερες συμμαχίες, που όχι μόνο μας βγάζουν από την απομόνωση και την εσωστρέφεια, αλλά αναδεικνύουν τη χώρα μας σε κεντρικό πόλο διαλόγου, ειρήνης και σταθερότητας, απέφερε καρπούς και μέσα από τη διάσκεψη της Ρόδου.

Μια πρωτοβουλία, όπου για πρώτη φορά ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συμφώνησαν σε κοινές δράσεις και συνέργειες στη φλεγόμενη ζώνη της ανατολικής Μεσογείου.

Και οι δύο διασκέψεις, αν και έχουν διαφορετικές αναλογίες και αντιστοιχίες, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα, με επιμονή και όραμα, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Όχι απλά να μην είναι το πρόβλημα, όπως την οδήγησαν με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά να είναι μέρος της λύσης.

Στο εσωτερικό μέτωπο, φυσικά, είχαμε ακριβώς την αντίθετη εικόνα. Αντιπολίτευση και διαπλοκή δίνουν συνεχώς «τα ρέστα τους» στην ύστατη προσπάθεια να κερδίσουν την ολική επαναφορά τού... χθες. Να εγκλωβίσουν την κοινωνία στα κατώτερα κοινωνικά ένστικτα και αντανακλαστικά μέσα από το δόγμα τού «Να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα» και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από το δόγμα «Βάστα, Σόιμπλε».

Την τακτική αυτή όμως, που ακολούθησαν πιστά σε πολιτικό και εκλογικό επίπεδο τόσο η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολίτες την απέρριψαν.

Οι πυκνές πολιτικές εξελίξεις και αντιπαραθέσεις της εβδομάδας κατέδειξαν για άλλη μια φορά ότι το ζητούμενο από τους πολίτες για το σύνολο της πολιτικής ζωής του τόπου είναι το όραμα και η σοβαρότητα.

Στο βασικό ερώτημα «Με τη λύση ή με το πρόβλημα», τα κόμματα τού χθες γέρνουν μονόπατα στο... πρόβλημα. Ώς πότε;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)