to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:31 | 23.02.2014

Πολιτική

«Με τη χρυσή της νιότης πανοπλία»: 23 Φλεβάρη 1943 ιδρύεται η ΕΠΟΝ

Στις 23 Φλεβάρη 1943 ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά του Άξονα - Εκδήλωση στις 6:30 από την Ομάδα Πολιτισμού και τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ


Εκδήλωση για τα 71 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ διοργανώνει η Ομάδα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στις 6.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής. Η εκδήλωση έχει τίτλο: "Ο ουμανιστικός πολιτισμός και η δυναμική της ΕΠΟΝ: Το όραμα στην εποχή της αμφισβήτησης". Ομιλητές: Ζιζή Σαλίμπα, δρ Ιστορίας, Σωτήρης Σιώκος, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.) ήταν οργάνωση νέων που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 23 Φεβρουαρίου 1943 και ήταν μέλος του ΕΑΜ. Ο ύμνος της ΕΠΟΝ:

 

Η ιστορία της ΕΠΟΝ σε δύο βίντεο:

 

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τα 71 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ:

 

«71 χρόνια πριν, στις 23 Φλεβάρη του 1943, όσοι υπέγραφαν το ιδρυτικό κείμενο της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νεολαίας ίσως να μην ήξεραν ότι άνοιγαν μία από τις πιο όμορφες και ξεχωριστές σελίδες στην ελληνική ιστορία: αυτή της συμμετοχής των νέων ανθρώπων στον αντιφασιστικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Ίσως να μην ήξεραν ότι η οργάνωση της οποίας τη σύσταση υπέγραφαν θα γινόταν η πιο μαζική νεανική οργάνωση που έχει γνωρίσει μέχρι τώρα η Ελλάδα, ότι θα τροφοδοτούσε συνεχώς με μέλη τον ΕΛΑΣ, ότι θα μετρούσε νεκρούς τόσο στο μέτωπο όσο και στα βασανιστήρια και τον εμφύλιο. Ίσως να μην μπορούσαν καν να φανταστούν ότι η οργάνωση που έφτιαχναν θα έδινε στην αντίσταση τη μαχητικότητα και τη ζωντάνια που τη χαρακτήριζαν, και στην ελληνική νεολαία την περηφάνια της συμμετοχής στην αντιφασιστική δράση. Συνήθως όμως έτσι γίνεται με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. 

71 χρόνια μετά στους καιρούς που η φασιστική απειλή εξακολουθεί να υπάρχει με διαφορετικούς τρόπους, που η κοινωνική αδικία έχει μετατραπεί σε καθημερινότητα, η παράδοση αυτών των νέων που έγραψαν ιστορία χωρίς να το γνωρίζουν μας εμπνέει ακόμα. Γιατί ο στόχος για τη συνολική απελευθέρωση του λαού που έθεσαν δεν έχει επιτευχθεί. Γιατί τα όνειρα εκείνων των νέων ανθρώπων, κοινά με τα δικά μας και ανεκπλήρωτα ακόμα, προειδοποιούν τους κυρίαρχους: Οι καιροί της ΕΠΟΝ, δυστυχώς γιʼ αυτούς θα ξανάρθουν. Και το μέλλον είναι ανοικτό για να διαψεύσει όσους βιάστηκαν να διακηρύξουν την οριστική νίκη του νεοφιλελευθερισμού και όσους έτειναν χείρα βοήθειας στους φασίστες».

 

Παρακάτω δημοσιεύουμε το εξαιρετικά επίκαιρο ιδρυτικό της κείμενο:

1. Σήμερα 23 Φλεβάρη 1943 συνήλθε στην Αθήνα Πανελλαδική Σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος: 

α) Οι αντιπροσωπείες εθνικών οργανώσεων Νέων: «Αγροτικής Νεολαίας Ελλάδος», «Ενιαίας Εθνικοαπελευθερωτικής Εργατοϋπαλληλικής Νεολαίας», «Ενιαίας Μαθητικής Νεολαίας», «Ένωσης Νέων Αγωνιστών Ρούμελης», «Θεσσαλικού Ιερού Λόχου», «Λαϊκής Επαναστατικής Νεολαίας», «Λεύτερης Νέας», «Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος», «Σοσιαλιστικής Επαναστατικής Πρωτοπορίας Ελλάδος», «Φιλικής Εταιρείας Νέων». 

β) Αντιπροσωπεία του ΕΑΜΝ Μακεδονίας, Πελοποννήσου και τα μέλη της ΚΕ του ΕΑΜΝ. 

γ) Αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου των φίλων της νέας γενιάς. 

2. Η σύσκεψη συνήλθε με την πρωτοβουλία της Κ.Ε. του ΕΑΜΝ και με σκοπό ίδρυσης Ενιαίας Πανελλαδικής οργάνωσης της νέας γενιάς. Η σύσκεψη ομόφωνα απεφάσισε την ίδρυση της ενιαίας οργάνωσης με τον τίτλο Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ) και με έδρα την Αθήνα. 

3. Η ίδρυση της ΕΠΟΝ πραγματοποιείται με την διάλυση και συγχώνευση όλων των οργανώσεων που υπογράφουν αυτό το ιδρυτικό. Με την υπογραφή αυτού του ιδρυτικού, όλες οι παραπάνω οργανώσεις παύουν να υφίστανται και αυτόματα οι δυνάμεις, τα τεχνικά, οικονομικά κ.λπ. μέσα περνούν στην ΕΠΟΝ. Αυτός ο όρος αφορά και την Κ.Ε. του ΕΑΜΝ και τις ιδιαίτερες δυνάμεις του που είναι συγκροτημένες σε ομάδες του. 

4. Η Πανελλαδική σύσκεψη απεφάσισε ομόφωνα την εκλογή προσωρινού Κεντρικού Συμβουλίου και του έδωσε την εντολή να διευθύνει την ΕΠΟΝ ώσπου να συνέλθει Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ή Συνέδριο της ΕΠΟΝ που θα εκλέξει το νόμιμο συμβούλιο. Ως την σύγκληση συνδιάσκεψης ή συνεδρίου το προσωρινό Κεντρικό Συμβούλιο θα διευθύνει την ΕΠΟΝ. 

5. Η Πανελλαδική σύσκεψη εκλέγει 3μελή επιτροπή επεξεργασίας καταστατικού της ΕΠΟΝ. Το καταστατικό αμέσως μετά την έγκριση του απ’ το Προεδρείο του Προσωρινού Κεντρικού Συμβουλίου μπαίνει σε εφαρμογή. Η τελική έγκριση του καταστατικού θα γίνει από την πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ή Συνέδριο της ΕΠΟΝ. 

6. Οι βασικοί σκοποί που πρέπει να περιέχονται στο καταστατικό της ΕΠΟΝ είναι: 

α) Η εθνική απελευθέρωση με βάση την ακεραιότητα της Ελλάδας. 

β) Η εξόντωση του φασισμού τώρα και στο μέλλον, και με οποιανδήποτε μορφή και αν παρουσιαστεί. Αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας έτσι που όλες οι εξουσίες να απορρέουν από την κυρίαρχη θέληση του λαού και της νέας γενιάς. 

γ) Η καταπολέμηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η υπεράσπιση της ειρήνης με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών και της αδερφικής συνεργασίας όλων των λαών και των νεολαιών και ειδικά της Βαλκανικής. 

δ) Η υπεράσπιση των οικονομικών, πολιτικών, εκπολιτιστικών και μορφωτικών δικαιωμάτων και επιδιώξεων της νέας γενιάς. Γενικά πρέπει να καθορίζεται στο καταστατικό ότι η ΕΠΟΝ είναι οργάνωση εθνικοαπελευθερωτική, αντιφασιστική-προοδευτική, αντιπολεμική-φιλειρηνική. 

ε) Αποφασίζεται η έκδοση δημοσιογραφικού κεντρικού οργάνου με τίτλο «Νέα Γενιά». 

στ) Η Πανελλαδική σύσκεψη αποφασίζει και αναθέτει στο Προσωρινό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΠΟΝ να κάνει διαπραγματεύσεις με κάθε εθνική οργάνωση νέων που δεν θα ’χει προσχωρήσει στην ΕΠΟΝ με σκοπό να προσχωρήσει. Βάση για διαπραγματεύσεις και για προσχώρηση στην ΕΠΟΝ, είναι οι αρχές που περιέχει το καταστατικό της. 

ζ) Η Πανελλαδική σύσκεψη αποφασίζει την προσχώρηση της ΕΠΟΝ στο ΕΑΜ σαν εκπρόσωπο της νέας γενιάς, με συμμετοχή αντιπροσώπου της στην Κ.Ε. του ΕΑΜ. 

Αθήναι, 23 Φλεβάρη 1943 - See more at: http://left.gr/news/idrytiko-tis-epon#sthash.d0AW5Pyj.dpuf

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)