to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 09.05.2019

Οικονομία

Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις στις επιτροπές της Βουλής

Η ΝΔ αν και δήλωσε ότι «έχει τοποθετηθεί θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου», «θα κρατήσει συνολικά επιφύλαξη» - Έφη Αχτσιόγλου: «Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, οι ασφαλισμένοι μπορούν να τελειώσουν οριστικά με τα βάρη του παρελθόντος»


Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό επί της αρχής από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις», το καλούμενο και ως νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις.

Στη 3η κατά σειρά συνεδρίαση, που ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα το πρωί, και εξελίσσεται αυτή την ώρα, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ αν και δήλωσε ότι «έχει τοποθετηθεί θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου, θα κρατήσει συνολικά επιφύλαξη».

Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε «υπέρ» της αρχής του νομοσχεδίου με το σκεπτικό ότι «έστω και ένα ευρώ να πάρει ένας αδύναμος πολίτης είναι θετική εξέλιξη». Το ΚΙΝΑΛ είπε όμως ότι περιμένει από την κυβέρνηση να κάνει δεκτές προτάσεις και παρατηρήσεις προκειμένου να βελτιωθεί το νομοσχέδιο.

Η Χρυσή Αυγή εξέφρασε επιφυλάξεις για την ολομέλεια. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» επί της αρχής του σχεδίου νόμου. Το Ποτάμι δήλωσε ότι ψηφίζει επί της αρχής, αλλά τόνισε ότι διατηρεί επιφυλάξεις για πολλές πλευρές και για πελατειακού τύπου διατάξεις του νομοσχεδίου. Επιφυλάξεις εξέφρασε και η Ένωση Κεντρώων.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί των άρθρων και τις τοποθετήσεις, το σχέδιο νόμου έγινε δεκτό κατ' αρχήν, κατ' άρθρο και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.

Έφη Αχτσιόγλου: «Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, οι ασφαλισμένοι μπορούν να τελειώσουν οριστικά με τα βάρη του παρελθόντος»

 «Το σχέδιο νόμου το οποίο περιλαμβάνει γενναίες ρυθμίσεις για τις οφειλές των πολιτών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και την εφορία, είναι ένα σχέδιο νόμου ανακούφισης. Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, οι ασφαλισμένοι μπορούν να τελειώσουν οριστικά με τα βάρη του παρελθόντος, καθώς πρόκειται για μία εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, που πραγματοποιείται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Όπως είπε, από τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία υπολογίζεται ότι μπορούν να ανακουφιστούν 1,3 εκατομμύρια πολίτες και τόνισε ότι η κυβέρνηση, όταν ανέλαβε το 2015, βρήκε το ασφαλιστικό σε μία κατάσταση απόλυτης κατάρρευσης και, γι' αυτόν το λόγο, προχώρησε σε μία μεγάλη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, με δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, «κυρίως, για να αντιμετωπίσουμε ένα ανορθολογικό σύστημα», όπως είπε.

«Χάρη σε αυτήν τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, τα καλά δεδομένα της οικονομίας και τη διαρκή μείωση της ανεργίας, η οποία φέρνει έσοδα στα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως και η πάταξη της αδήλωτης εργασίας, μπορέσαμε να γυρίσουμε το έλλειμμα που παραλάβαμε και να περάσουμε σε μία κατάσταση ευρωστίας και βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος», είπε και πρόσθεσε: «Με ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, αναδομήσαμε το ασφαλιστικό σύστημα, κλείσαμε πληγές του παρελθόντος, πληρώσαμε ληξιπρόθεσμα και πλέον μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα σταθερό σύστημα, με ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν έναν δίκαιο τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους και με συνταξιούχους οι οποίοι στο εξής αυτό που προσδοκούν είναι αυξήσεις στις συντάξεις τους και στο ευρύτερο εισόδημά τους, όπως η νέα 13η σύνταξη».

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης είναι ότι κουρεύεται η βασική οφειλή. Συγκεκριμένα είπε: «Το κούρεμα του κεφαλαίου προκύπτει, επειδή οι εισφορές που οφείλει ο ασφαλισμένος, υπολογίζονται από 2002 και μετά στη χαμηλότερη κλίμακα που θέτει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Με αυτήν τη μεθοδολογία, κουρεύεται η βασική οφειλή του ασφαλισμένου μεσοσταθμικά κατά 65%. Δεύτερο βήμα είναι το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%. Το αποτέλεσμα είναι μία νέα μειωμένη οφειλή, την οποία ο ασφαλισμένος μπορεί να πληρώσει σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχει εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια ένταξης. Άρα, όλοι οι οφειλέτες μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Συγκεκριμένα, όλοι οι οφειλέτες με χρέη έως το τέλος του 2018 έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση» εξήγησε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση οφειλών είναι διαφορετική για τους αγρότες, «επειδή ο επανυπολογισμός της οφειλής δεν είχε να εισφέρει κάτι σε αυτούς».

Επίσης, διευκρίνισε ότι «οι αγρότες είχαν πολύ χαμηλές εισφορές και, επομένως, ακόμη κι αν κάναμε μία αναδρομική εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, αυτό δεν θα οδηγούσε σε κούρεμα της οφειλής τους. Άρα, αναγκαστικά περνάμε σε ένα διαφορετικό σχήμα για τους αγρότες εξίσου ευνοϊκό, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή τους σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «συνολικά 80.000 "εγκλωβισμένοι" πολίτες, παρότι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, διότι έχουν οφειλές πέραν από κάποιο όριο», προσθέτοντας ότι, με την ένταξη στη ρύθμιση και το κούρεμα της βασικής οφειλής, θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη. Στη συνέχεια, όπως συμπλήρωσε, με μία μικρή παρακράτηση που θα γίνεται στις συντάξεις τους, θα μπορέσουν να αποπληρώσουν και την οφειλή τους. «Για τους αγρότες, το όριο οφειλής από τις 4.000 ευρώ αυξάνεται στις 6.000, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν σύνταξη», είπε.

Η υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε, επίσης, ότι για πρώτη φορά εντάσσονται και τα χρέη των επιχειρήσεων.

Για τις συντάξεις χηρείας

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας. «Στο νομοσχέδιο λαμβάνουμε έξι μέτρα για τις συντάξεις χηρείας που ικανοποιούν το σύνολο των αιτημάτων των δικαιούχων των συντάξεων χηρείας», είπε η υπουργός, τονίζοντας ότι στο σχέδιο νόμου εισάγονται και σημαντικές εργασιακές διατάξεις, οι οποίες συμπληρώνουν μία προσπάθεια «που κάνουμε για μία νέα ρύθμιση της αγοράς εργασίας». «Θεσπίζουμε, για πρώτη φορά, το αιτιολογημένο των απολύσεων», είπε και πρόσθεσε: «Επίσης, είναι αυστηρότερες οι ποινές για την παράταση του ωραρίου, για παράδειγμα, όταν ο εργαζόμενος απασχολείται με μερική απασχόληση απ' ό,τι με πλήρη απασχόληση. Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα ο εργαζόμενος να μπορεί να μπαίνει στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", για να εντοπίζει πώς τον έχει δηλωμένο ο εργοδότης του, να ελέγχει τη διαφάνεια και να προχωράει σε καταγγελία σε περίπτωση που διαπιστώσει παραβατικότητα. Τέλος, ρυθμίζουμε πλευρές της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων διανομέων με δίκυκλο, που δεν υπήρχαν ποτέ».

«Νομοθετώντας μία σειρά από τέτοιες προστατευτικές διατάξεις για την εργασία, φέρνουμε στο προσκήνιο ομάδες εργαζομένων που, μέχρι χθες, ήταν αόρατοι», κατέληξε η υπουργός Εργασίας στην ομιλία της.

Τ. Πετρόπουλος: «Η ρύθμιση θα πετύχει»

Την πεποίθηση ότι η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποδειχθεί επιτυχής και θα την αξιοποιήσουν οι οφειλέτες, εξέφρασε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας, νωρίτερα σήμερα, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις.

«Αυτή η εκκαθάριση κάνει μια νέα αρχή. Δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση διότι δεν θα χρειαστεί. Πρέπει όλοι να το καταλάβουν και πρέπει να την υποστηρίξει και το πολιτικό σύστημα», είπε ο υφυπουργός και τόνισε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, για τη ρύθμιση των οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι μια παρέμβαση αναπτυξιακή, για την οικονομία και το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο κ. Πετρόπουλος κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσουν τον...«μηρυκασμό» ότι «οι ασφαλισμένοι δεν έχουν λόγο να πληρώσουν διότι δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους».

«Τα δεδομένα της κοινωνικής ασφάλισης διασφαλίζουν την προοπτική μιας βιώσιμης πορείας στο ασφαλιστικό σύστημα και στην απόδοση ικανοποιητικών βιώσιμων συντάξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας και επισήμανε ότι τη ρύθμιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έγινε το 2014, την ολοκλήρωσαν 4.000 οφειλέτες και μόλις 6.000 οφειλέτες παραμένουν ενεργοί στη ρύθμιση, τηρώντας τις υποχρεώσεις τους.

Τη ρύθμιση του 2015 την ολοκλήρωσαν 8.000 οφειλέτες και παραμένουν ενεργοί 58.000 οφειλέτες που τηρούν τις υποχρεώσεις τους. «Συνεπώς», είπε ο κ. Πετρόπουλος, «είναι ασύγκριτα αυτά τα δεδομένα υπέρ της πολιτικής που άσκησε η σημερινή κυβέρνηση».

Ο υφυπουργός Εργασίας, απαντώντας στην κριτική ότι μειώθηκαν οι συντάξεις επί της σημερινής κυβέρνησης, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι ο μέσος όρος σύνταξης γήρατος το 2014 ήταν 953 ευρώ, αλλά το 2018 είναι 973 ευρώ και συνεπώς δεν υπάρχει μείωση αλλά αύξηση της τάξεως των 20 ευρώ. «Στον ΗΛΙΟ που παινεύετε, θα δείτε και το φως σας», ανέφερε δηκτικά για τα στοιχεία που δίνει το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Μικρή αύξηση, αλλά πάντως αύξηση, δείχνουν και άλλα στοιχεία που αντλήθηκαν από το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» και τα επικαλέστηκε ο υφυπουργός και σύμφωνα με αυτά η μέση σύνταξη το 2014 ήταν 711 ευρώ και σήμερα είναι 724 ευρώ. Η επικουρική, το 2014, ήταν 169 ευρώ και σήμερα 172 ευρώ.

«Δεν μας αρκεί πράγματι που είναι λίγο καλύτερες οι συντάξεις σε σχέση με σας. Δεν μας ενδιαφέρει να συγκριθούμε μαζί σας. Γι΄αυτό παίρνουμε μέτρα που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής», είπε ο Τάσος Πετρόπουλος, απευθυνόμενος στη ΝΔ, και με βάση το σκεπτικό αυτό, δήλωσε ότι αναμένει ομοφωνία στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Τ. Πετρόπουλος: Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που προκύπτουν από τις ανελαστικές δεσμεύσεις της προηγουμένης κυβέρνησης

Κατ. Παπανάτσιου: «Η ρύθμιση στοχεύει στην ανακούφιση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων που χτυπήθηκαν από την κρίση»    

«Τις τελευταίες ημέρες, γίνεται ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή. Αφήνουμε πίσω μας την εποχή των μνημονίων και, από εδώ και πέρα, δουλεύουμε για την αντιστροφή της κατάστασης που δημιουργήθηκε στη χώρα μας την περίοδο της κρίσης» δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις, η οποία πραγματοποιείται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

«Θέτουμε τα θεμέλια για τη δίκαιη ανάπτυξη, εμβαθύνουμε την πολιτική μας και αφήνουμε το δικό μας αποτύπωμα από τον Αύγουστο και μετά. Αυτό ξεκίνησε από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και συνεχίζεται και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο είναι ένα παράδειγμα της πολιτικής μας και αποτελεί ταυτόχρονα μία μεγάλη κοινωνική ανάγκη» τόνισε η κ. Παπανάτσιου, υπογραμμίζοντας ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για την εφορία στοχεύει στην ανακούφιση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων που χτυπήθηκαν από την κρίση.

Αναφερόμενη στο πολιτικό σκηνικό, όπως έχει διαμορφωθεί, η υφυπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι το νομοσχέδιο, όπως και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, φέρνει αμηχανία σε πολλούς. Όπως εξήγησε, όλα τα μέτρα είναι μέρος ενός σχεδίου για την υπεράσπιση των πολλών και αφορούν την πλειονότητα της κοινωνίας. «Σε άλλη Ελλάδα αναφέρεται η αξιωματική αντιπολίτευση, σε άλλη αναφερόμαστε εμείς» υποστήριξε η κ. Παπανάτσιου, επισημαίνοντας: «Εμείς αναφερόμαστε στην Ελλάδα των πολλών, εσείς στην Ελλάδα των λίγων και των εκλεκτών. Άλλωστε, αυτή ήταν η πολιτική που εφαρμόσατε επί των δικών σας ημερών, αυτήν θα θέλατε να ξανακάνετε και στο μέλλον. Όσες αφορμές κι αν βρίσκει η αξιωματική αντιπολίτευση, για να θολώνει τα νερά, η ζωή προχωράει και ο κόσμος ξέρει μεταξύ ποιων πολιτικών σχεδίων έχει να αποφασίσει» είπε η υφυπουργός Οικονομικών.

Σ. Βαρδάκης: Η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει αυτό που πρέπει μα αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ασφαλισμένο, τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο

«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη ρύθμιση οφειλών διαψεύδει κατηγορηματικά την καταστροφολογία στην οποία επιδίδεται η αξιωματική αντιπολίτευση όλα τα τελευταία χρόνια για να απαξιώσει τη μεγάλη προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης», ανέφερε κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.

Η παρούσα κυβέρνηση έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει, θεσμικά και πολιτικά, αυτό που πρέπει, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ασφαλισμένο, τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι «σήμερα που το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι πλέον βιώσιμο, μπορεί η κυβέρνηση να κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις διαρκώς».

Κατηγόρησε, επίσης, τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο αν και παρέδωσε 1,1 δισ. ευρώ χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και 400.000 αδιεκπεραίωτες συντάξεις, αλλά σήμερα η χώρα έχει έναν ΕΦΚΑ πλεονασματικό». 

Ο κ. Βαρδάκης, αναφερόμενος στην παρέμβαση για τις συντάξεις χηρείας, είπε ότι η κυβέρνηση είχε ιερή υποχρέωση και καθήκον να άρει μια μεγάλη αδικία και γι΄αυτό επιφέρει ευνοϊκές μεταβολές στο καθεστώς συνταξιοδότησης στις περιπτώσεις θανάτου.

«Σταθεροί στις δεσμεύσεις μας για την υλοποίηση μέτρων υπέρ του κόσμου της εργασίας, φέραμε μέτρα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων εργαζομένων, μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι το σημερινό νομοσχέδιο συνεχίζει την ίδια διαδρομή αφού προωθεί και άλλα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων. 

Αναφορικά με τα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης, ο κ. Βαρδάκης επισήμανε τις διατάξεις για το επίδομα στέγασης, για την έκτακτη οικονομική βοήθεια στις οικογένειες ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από σεισμό ή άλλα φυσικά φαινόμενα, και επισήμανε και τις ρυθμίσεις για τις προνοιακές παροχές του ΟΠΕΚΑ που προβλέπεται ότι είναι ποσά αφορολόγητα και δεν κατάσχονται. 

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα μέτρα που ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός. «Η ΝΔ παρέδωσε κοινωνικά ερείπια. Είπε στους νέους ανθρώπους να δουλέψουν για 280 ευρώ θεσπίζοντας τον αισχρό υποκατώτατο που αυτή η κυβέρνηση κατάργησε και έχει το θράσος να μιλάει. Θέσπισε τα 2ωρα, τα 3ωρα, την εκ περιτροπής απασχόληση και έχει το θράσος να μιλάει. Η ΝΔ ήταν, είναι και παραμένει επικίνδυνη για το σύνολο των πολιτών», είπε και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πει «ένα μέτρο υπέρ των εργαζομένων που πρότεινε τα τελευταία χρόνια».

 

Θετική χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία οι παραγωγικοί φορείς

«Με τις ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, απεγκλωβίζονται περίπου 350.000 συνάδελφοι που ήταν εγκλωβισμένοι και εκτός ασφαλιστικού συστήματος», ανέφερε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς κατά τη διάρκεια ακρόασης φορέων στις επιτροπές της Βουλής που επεξεργάζονται το σχέδιο νόμου για τις ρυθμίσεις οφειλών. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ακόμη ότι το σχέδιο νόμου δίνει την ευκαιρία σε 80.000 μέλη της, που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, να πάρουν άμεσα σύνταξη έχοντας τις προϋποθέσεις. Προειδοποίησε όμως ότι «τελείως διαφορετικά είναι τα πράγματα στο σκέλος των φορολογικών οφειλών, επειδή οι επιχειρήσεις διαχωρίζονται σε νομικές οντότητες κερδοσκοπικές και μη κερδοσκοπικές, και οι περισσότερες επιχειρήσεις θα πρέπει να ρυθμίσουν οφειλές σε 18 δόσεις». Ο κ. Καββαθάς αφού επισήμανε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν συμπεριλαμβάνει επιχειρήσεις με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, εκτίμησε ότι πολλές επιχειρήσεις μένουν εκτός ρύθμισης και θα είναι σε αδιέξοδο. Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ θετικές χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τους ΟΤΑ.

Θετική χαρακτήρισε τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας. Είπε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις ώστε να εξασφαλιστεί στον ασφαλισμένο η δυνατότητα επιλογής και εάν το επιθυμεί να μπορεί να επιλέξει και να κάνει υπαγωγή στη ρύθμιση, με κούρεμα μόνο των προσαυξήσεων και όχι της βασικής οφειλής, προκειμένου να μη μειωθεί το ποσό των μελλοντικών συντάξιμων αποδοχών του. «Το δικαίωμα επιλογής φαίνεται να του δίνεται αλλά δεν είναι απολύτως σαφές», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και έθεσε επίσης το πάγιο αίτημα για τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών υπέρ κλάδου υγείας, όταν αυτές δεν έχουν παρασχεθεί προς τους οφειλέτες λόγω μη ασφαλιστικής ενημερότητας. «Θεωρούμε ότι όσο μεγαλύτερο θα είναι το εύρος της ρύθμισης, τόσο πιο πετυχημένη θα αποδειχθεί αυτή», είπε ο κ. Καρανίκας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η απαίτηση για πλήρη ασφαλιστική ενημερότητα, στο 2019, ως προαπαιτούμενο υπαγωγής στη ρύθμιση, είναι απαραίτητο να ελαχιστοποιηθεί, παρέχοντας στον υπουργό δικαίωμα έκδοσης υπουργικής απόφασης που θα τροποποιεί την πρόβλεψη αυτή. Για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, είπε ότι η προθεσμία που δίνεται για την υπαγωγή είναι εξαιρετικά περιορισμένη, δεδομένων των προβλημάτων και των λειτουργικών δυσκολιών και ως εκ τούτου, η καταληκτική προθεσμία πρέπει να είναι ίδια με αυτή για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή 30.09.2019.

«Το νομοσχέδιο συνιστά θετική πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στο αίτημα φυσικών και νομικών προσώπων που λόγω και της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να εκπληρώσουν ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Μέσω της ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με ευνοϊκούς όρους χωρίς περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, σε σχέση με το πλήθος των δόσεων, επωφελούνται εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες», είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας. Ειδικά για τους οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και παράλληλα να συνταξιοδοτηθούν. Επισήμανε όμως ότι ο οφειλέτης που θα επιλέξει μείωση εισφορών κύριας ασφάλισης μέσω του επανυπολογισμού, θα λάβει σύνταξη χαμηλότερη. Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος παρατήρησε όμως ότι η ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές δεν είναι ίδια με το πλαίσιο της ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δυστυχώς θα έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων από τη δυνατότητα ένταξης τους.

«Περιμένω τη μέρα που θα κληθούμε στη Βουλή να συζητήσουμε διατάξεις επιβράβευσης των συνεπών φορολογούμενων, οι οποίοι μπορεί να περνούν δύσκολα αλλά συνεχίζουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους», είπε ο κ. Κόλλιας και επισήμανε: «Όσες ρυθμίσεις και να κάνουμε, αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών και αν δεν έρθουν επενδύσεις στη χώρα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα συνεχίσουν να διογκώνονται, νέα χρέη θα γεννιούνται και εμείς εδώ θα συζητάμε νέες αυξήσει.

Τη διαφωνία του με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου αναφορικά με τις προθεσμίες κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργατικών εισφορών (άρθρο 58 του σχεδίου νόμου), εξέφρασε ο Χρήστος Ιωάννου, διευθυντής του τομέα απασχόλησης του ΣΕΒ.

«Στην Ελλάδα του 2018 έγιναν 450.000 απολύσεις. Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 και μέχρι τώρα, έχουν γίνει πάνω από 100.000 απολύσεις. Από αυτές τις απολύσεις, με τον υφιστάμενο νόμο προβλεπόταν τρίμηνο για να προσφύγει για την ακυρότητα ο εργαζόμενος και το εξάμηνο προκειμένου να προσφύγει για την αποζημίωση. Με το σχέδιο νόμου αναστέλλεται αυτή η αποσβεστική προθεσμία και γίνεται αόριστη διότι, με τη ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση, παρεμβάλλεται το ΣΕΠΕ που πρέπει να διατυπώσει γνώμη επί της διαφοράς και στη συνέχεια αρχίζει η αποσβεστική προθεσμία», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ και συνέχισε: «Αν ανατρέξετε στις διαδικασίες του ΣΕΠΕ και των εργατικών δικαστηρίων, μια απόλυση για να τελεσιδικήσει παίρνει και 2 και 3 χρόνια. Ανασφάλεια δικαίου εισάγετε με αυτό». Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε αντιρρήσεις και για το άρθρο 48 για τον αναθεωρημένο ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη λέγοντας πως αν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης ήταν πραγματικό για τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, θα έπρεπε πρώτα να έχουν κυρωθεί όλα τα άρθρα του, όπως αυτό για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και την εθελοντική διαιτησία και όπως και το άρθρο που αφορά τους γιατρούς εργασίας.

Εκ μέρους της ΚΕΔΕ ο Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε θετικές τις ρυθμίσεις για τις οφειλές στους ΟΤΑ. «Η ΚΕΔΕ έχει διαπιστώσει την αδυναμία των συμπολιτών μας να προβαίνουν εμπρόθεσμα σε υποχρεώσεις απέναντι σε δήμους. Η οικονομική κρίση προφανώς είχε επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εισπραξιμότητα των δήμων. Ο νόμος του 2017 προέβλεψε ρύθμιση που διευκόλυνε πολίτες και συνέτεινε επί τα βελτίω την εισπραξιμότητα», είπε ο κ. Πατούλης και συνέχισε: »Με το νομοσχέδιο επαναλαμβάνονται οι ρυθμίσεις του 2017 που είχε προτείνει και η ΚΕΔΕ. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι θα έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση και εκείνοι οι πολίτες που είχαν υπαχθεί στην ρύθμιση του 2017 αλλά για οποιοδήποτε λόγο απώλεσαν τότε τα ευεργετήματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)