to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με θολά στοιχεία η δίκη για Marfin και «Ιανό»

Ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τη δίκη που ήταν να διεξαχθεί σήμερα, αλλά αναβλήθηκε λόγω κωλύματος των συνηγόρων πολιτικής αγωγήςΣήμερα η δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας των δύο νεαρών που κατηγορούνται, ο ένας για τη φωτιά στο υποκατάστημα της τράπεζας στη Σταδίου και ο δεύτερος για την έκρηξη στο βιβλιοπωλείο. Συγγενείς των τραγικών θυμάτων της Marfin αναμένεται να θέσουν θέμα αναβολής της δίκης. Τα στοιχεία με τα οποία συνετάχθη το παραπεμπτικό βούλευμα και διώκονται οι δύο κατηγορούμενοι βασίζονται στην επισφαλή μέθοδο των ποσοστιαίων αναγνωρίσεων και των «προσομοιώσεων», ενώ καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι δεν είχαν κριθεί προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους Με την επισφαλή για την ορθή διαλεύκανση εγκλημάτων, ασφαλίτικη πρακτική των «ποσοστιαίων αναγνωρίσεων και των προσομοιώσεων» διώχθηκαν και στη συνέχεια παραπέμφθηκαν σε δίκη -που έχει προσδιοριστεί για σήμερα ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθήνας- οι δύο νεαροί στους οποίους αποδίδονται βαρύτατα κακουργήματα, στον έναν για την τραγωδία της Μarfin και στον άλλο για την έκρηξη στο βιβλιοπωλείο «Ιανός». Μάλιστα, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο είχε προχωρήσει, σε χρόνο ρεκόρ μετά το πέρας της ανάκρισης, στην έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος, ενώ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για τα ποινικά χρονικά της χώρας ορίστηκε και η δικάσιμος για την πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση. 
Με ένα κατηγορηματικό, σε ό,τι αφορά την επάρκεια των στοιχείων, σκεπτικό, το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε -όπως πλείστες φορές έχει συμβεί και στον παρελθόν- την πρακτική των ποσοστιαίων αναγνωρίσεων υπόπτων από αυτόπτες μάρτυρες καθώς και των «προσομοιώσεων» στις οποίες στηρίζονται κατά βάση και οι δύο δικογραφίες. Την ίδια στιγμή μάλιστα που και οι δύο κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι, καθώς μετά τις απολογίες τους δεν είχαν κριθεί προφυλακιστέοι ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι τα στοιχεία που τους ενέπλεξαν βασίζονταν σ’ αυτή την επισφαλή για την ορθή διαλεύκανση εγκλημάτων μέθοδο. 


Αναβολή της δίκης; 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», συγγενείς ενός από τα τραγικά θύματα της Marfin αναμένεται να θέσουν σήμερα στο δικαστήριο αίτημα αναβολής της δίκης, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους τους δύο κατηγορουμένους που επιθυμούν την εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας. Είναι πολύ πιθανό οι συνήγοροι των δύο πλευρών να συναινέσουν σε ολιγοήμερη διακοπή της δίκης, καθώς, όπως κατηγορηματικά μας έλεγαν, ο κοινός σκοπός και των δύο είναι να αποδειχθεί εάν στο εδώλιο κάθονται οι πραγματικοί ένοχοι. «Εμείς θέλουμε την παραδειγματική καταδίκη μόνον των πραγματικών ενόχων για να ησυχάσουν οι ψυχές των ανθρώπων μας κι όχι το κλείσιμο της υπόθεσης χωρίς αδιάσειστα στοιχεία», τόνιζαν χαρακτηριστικά συγγενείς θυμάτων που θα παραστούν στο δικαστήριο ως πολιτική αγωγή. 

Η ποινική εξέλιξη της υπόθεσης 

Τον περασμένο χειμώνα έγινε γνωστό ότι έχουν αποδοθεί κατηγορίες σε βάρος δύο προσώπων, του ενός για τον εμπρησμό της τράπεζας (σ.σ. πρόσφατα καταδικάστηκαν οι υπεύθυνοι του υποκαταστήματος γιατί δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για περίπτωση εμπρησμού), από τον οποίο βρήκαν τον θάνατο τρεις εργαζόμενοι, και του άλλου για την υπόθεση της έκρηξης στον «Ιανό». 
Ο ένας εκ των εμπλεκομένων, 33χρονος ομογενής που κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για την έκρηξη στο βιβλιοπωλείο, αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, με επιβολή περιοριστικών όρων, καθώς όπως έγινε γνωστό οι μάρτυρες, οι καταθέσεις των οποίων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την προσωποποίηση των κακουργημάτων που έχουν διαπραχθεί, πήραν πίσω τις «αναγνωρίσεις». Για τον δεύτερο κατηγορούμενο, μοναδικό εμπλεκόμενο στην υπόθεση της Μarfin, 34χρονο ιδιωτικό υπάλληλο, που φέρεται να έδρασε «με άλλους άγνωστους στις αρχές δράστες», υπήρξε διχογνωμία ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα. 
Η μεν εισαγγελέας προφυλακίσεως τον «ήθελε» στη φυλακή, ενώ ο ανακριτής που χειριζόταν την υπόθεση έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να διαταχθεί η προσωρινή κράτηση. Ως στοιχεία υποστηρικτικά της γνωμοδότησής της η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε δύο καταθέσεις αστυνομικών οι οποίοι συσχετίζοντας φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες αυτοπτών κατέληξαν ότι ο κατηγορούμενος «προσομοιάζει» με αυτόν που πέταξε τη μολότοφ μέσα στην τράπεζα. 
Τελικά, και αυτός ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος καθώς το δικαστικό συμβούλιο που κλήθηκε να άρει τη διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα αποφάνθηκε υπέρ της άποψης του πρώτου. Απ’ την πλευρά του ο ίδιος ο κατηγορούμενος, που αρνείται την εμπλοκή του, είχε αντιτείνει στις κατηγορίες ότι: 
● «Σε καμία από τις φωτογραφίες που κατά την αστυνομία έχουν ληφθεί τη στιγμή του συμβάντος και εμφανίζουν τους δράστες δεν φαίνομαι εγώ ή έστω κάποιος που να μου προσομοιάζει». 
● «Από το σύνολο των φωτογραφιών αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων που υποδεικνύουν τους φερόμενους ως δράστες περιγράφοντας τις ενδυμασίες τους προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας το ότι δεν έχω καμία ανάμειξη». 
● Σε συγκεκριμένες φωτογραφίες που βρίσκονται στη δικογραφία εμφανίζεται ο ίδιος με τα ρούχα που περιέγραψε ότι φορούσε και η λήψη είναι από κάμερα τράπεζας στην πλατεία Ομονοίας. 
Σημειώνεται ότι η αρμόδια υπηρεσία της Ασφάλειας, απαντώντας σε σχετικό αίτημα του ανακριτή, ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ταυτοποίησης της φωτογραφίας του δράστη (από κάμερα έξω από τη Μarfin) με φωτογραφία του κατηγορουμένου από κάμερα τράπεζας στην Ομόνοια (δηλαδή πολύ μακρύτερα από το σημείο του συμβάντος). Από την πλευρά του ο συνήγορός του, Δημ. Κατσαρής, κάνει λόγο για «επικοινωνιακό παιχνίδι που στήνεται πάνω στους τάφους των ανθρώπων». 

«Εκ προθέσεως» 

Σύμφωνα όμως με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο κατηγορούμενος για τη Marfin θα δικαστεί για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένη και εν απόπειρα, έκρηξη εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και για απρόκλητη φθορά ξένης περιουσίας διά εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του». 
Τα αδικήματα για τα οποία θα δικαστεί ο κατηγορούμενος στη δικογραφία του «Ιανού» είναι: «Απόπειρα ανθρωποκτονίας τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έκρηξη εκ της οποίας μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πρόσωπα και ανθρώπους, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας διά εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του». 
Αναφέρεται για τον κατηγορούμενο της Marfin ότι: «Ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με κοινή δράση και κοινό ανθρωποκτόνο δόλο, με άλλους δύο εισέτι δράστες, σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και γνωρίζοντας ότι εντός τού επί της οδού Σταδίου αριθ. 23 στην Αθήνα κείμενου διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών αγνώστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου… και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου τού εν λόγω κτιρίου, ο Θ. Σίψας εκσφενδόνισε εντός του κτιρίου αυτού ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό – βόμβα μολότοφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά εντός τού ως άνω κτιρίου, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργού αιτίας επήλθε ο θάνατος της Αγγελικής Παπαθανασίου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη». 
Αναφέρεται επίσης ότι ο κατηγορούμενος μαζί με τους δύο ακόμα άγνωστους δράστες είχε πρόθεση όχι μόνο να σκοτώσει τους τρεις αλλά και τους «ευρισκόμενους εντός τού εν λόγω διώροφου κτιρίου», δηλαδή 24 άτομα. Το ότι δεν το πέτυχε δεν οφείλεται, σημειώνεται, σε δική του βούληση αλλά σε εξωτερικά εμπόδια. Γίνεται ακόμα λόγος για ομάδα που έσπασε σε δύο κομμάτια, μία με τέσσερις δράστες οι οποίοι και επιτέθηκαν στον «Ιανό» και μία ακόμα αποτελούμενη από τρεις -και υπό τον προστατευτικό κλοιό άλλων- η οποία κινήθηκε κατά της Marfin. Στην ομάδα, αυτή, όπως σημειώνεται,συμμετείχε και μια ξανθιά γυναίκα. Οπως τονίζεται, τέλος, ένα άτομο από την ομάδα που κινήθηκε κατά του «Ιανού» φώναξε «θα σας κάψω», εκσφενδόνισε μέσα στο βιβλιοπωλείο τον εκρηκτικό μηχανισμό και περιέλουσε με βενζίνη ένα άτομο που μάλιστα οι δικαστές κατονομάζουν. 

Οι ευθύνες της τράπεζας 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο καταδικάστηκαν, πρωτόδικα, τρία στελέχη της Μarfin για τις ευθύνες της τράπεζας σε σχέση με την τραγωδία. Το δικαστήριο ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία έκρινε ένοχο τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, καταδικάζοντάς τον σε ποινή φυλάκισης 10 ετών. Σε ίδια ποινή καταδικάστηκε ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτιρίου Εμμανουήλ Βελονάκης, ενώ η διευθύντρια του υποκαταστήματος Αννα Βακαλοπούλου καταδικάστηκε σε 5 χρόνια και 1 μήνα. Αθώα κρίθηκε η υποδιευθύντρια του καταστήματος Αναστασία Κούκου. Η απόφαση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ οι δύο πρώτοι από τους κατηγορουμένους κλήθηκαν να καταβάλουν εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ εντός 40 ημερών. Η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή και των τεσσάρων. 
Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν στη δίκη, τη μοιραία εκείνη ημέρα δεν δόθηκε από τη διοίκηση η εντολή να φύγουν οι εργαζόμενοι, παρά τους φόβους για σοβαρά επεισόδια. Το υποκατάστημα δεν ήταν σωστά θωρακισμένο απέναντι σε επιθέσεις βανδάλων, παρότι είχε δεχθεί επιθέσεις κατά το παρελθόν. Επισημάνθηκαν η έλλειψη εξόδων κινδύνου και άλλες παραλείψεις που, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, συνέβαλαν στο να χαθούν τρεις ζωές και να κινδυνέψουν δεκάδες ακόμα. 
Μετά την έκδοση μάλιστα της απόφασης τα πρακτικά της δίκης διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες και άλλων στελεχών της τράπεζας. Πριν από λίγες δε ημέρες στο Πρωτοδικείο της Αθήνας συζητήθηκαν και αγωγές αποζημίωσης που έχουν υποβάλει συγγενείς θυμάτων σε βάρος στελεχών της Marfin. 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)