to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:21 | 23.05.2018

Διεθνή

Με «ταχεία απάντηση» απειλούν οι ΗΠΑ τη Βενεζουέλα

Οι απελάσεις, που ακολούθησαν την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων από την Ουάσινγκτον την επομένη της επανεκλογής του Μαδούρο, αποτελούν την τελευταία κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών


Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε σήμερα ότι η απέλαση των δύο αμερικανών, πλέον υψηλόβαθμων, διπλωματικών εκπρόσωπων των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο θα «τύχει ταχείας απάντησης», χωρίς να δώσει ωστόσο περαιτέρω λεπτομέρειες για το ποια είναι τα μέτρα που εξετάζει η Ουάσικγκτον.

Οι απελάσεις, που ακολούθησαν την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων από την Ουάσινγκτον την επομένη της επανεκλογής του Μαδούρο, αποτελούν την τελευταία κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κατηγορώντας τον αμερικανό επιτετραμμένο Τοντ Ρόμπινσον για συμμετοχή σε «στρατιωτική συνομωσία» ο πρόεδρος της Βενεζουέλας διέταξε χθες τον ίδιο και έναν ακόμη ανώτερο διπλωμάτη τον Μπράϊαν Ναράνχο, να φύγουν από τη χώρα εντός 48 ωρών.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ήταν μεταξύ των χωρών που δεν αναγνώρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα. Την Δευτέρα ο Τραμπ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο περιορίζεται η δυνατότητα του Καράκας να ρευστοποιεί πόρους στις ΗΠΑ, να εκδίδει κρατικό χρέος ή να πουλάει πετρέλαιο.

«Οι προεδρικές και τοπικές εκλογές διεξήχθησαν χωρίς μια εθνική συμφωνία για ένα εκλογικό χρονοδιάγραμμα και χωρίς την τήρηση των ελάχιστων διεθνών προδιαγραφών για μια αξιόπιστη διαδικασία», τόνισε από την πλευρά της η ΕΕ σε ανακοίνωσή της. «Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα εξετάσουν την υιοθέτηση ενδεδειγμένων μέτρων», ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο, που υποστηρίζει ότι ο "οικονομικός πόλεμος" εναντίον της από τις ΗΠΑ ευθύνεται για τη βαθιά οικονομική κρίση στη χώρα, κατήγγειλε ότι οι νέες κυρώσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Οι ΗΠΑ απείλησαν και την Τρίτη με αντίποινα τη Βενεζουέλα έπειτα από την ανακοίνωση απέλασης των δύο αμερικανών πλέον υψηλόβαθμων διπλωματικών αντιπροσώπων στο Καράκας από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Δεν λάβαμε καμία ενημέρωση από τη κυβέρνηση της Βενεζουέλας μέσω διπλωµατικών οδών», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αλλά αν η απέλαση επιβεβαιωθεί «οι ΗΠΑ θα λάβουν τα κατάλληλα αμοιβαία μέτρα», πρόσθεσε.

"Η Βενεζουέλα καταδικάζει για άλλη μια φορά τη συστηματική εκστρατεία επιθετικότητας και εχθρότητας από το καθεστώς των ΗΠΑ για να τιμωρήσει τον λαό της Βενεζουέλας επειδή άσκησε το δικαίωμά του να ψηφίζει. Αυτά τα αυθαίρετα και μονομερή μέτρα συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση το Καράκας υποστηρίζει ότι είναι θύμα "πολιτικού και οικονομικού λιντσαρίσματος" εκ μέρους των ΗΠΑ. "Προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα για την απειλή για την παγκόσμια ειρήνη που συνιστά το υπέρμαχο της ανωτερότητας της λευκής φυλής, ρατσιστικό και παρεμβατικό καθεστώς που κυβερνά σήμερα την Ουάσινγκτον, εμπνευσμένο από τις δυσοίωνες αξιώσεις της Κου-Κλουξ-Κλαν", συνεχίζει.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ "ενθαρρύνει το μίσος, τη μισαλλοδοξία και το πολιτικό και οικονομικό λιντσάρισμα" της Βενεζουέλας, επιμένει η ανακοίνωση.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής χαρακτηρίστηκαν "φάρσα" από τις ΗΠΑ και απορρίφθηκαν από τη Χιλή, τον Παναμά, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κολομβία, το Μεξικό και άλλες χώρες. Η Ρωσία πάντως ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αρνητική άποψη για τις κυρώσεις σε βάρος του κρατικού χρέους της Βενεζουέλας και δεν θα τις εφαρμόσει, όπως εξήγησε ο Αλεξάντερ Σετίνιν, ο αρμόδιος για θέματα Λατινικής Αμερικής στο υπουργείο Εξωτερικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)