to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 28.09.2012

left.gr

Πολιτική

Με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση υπογράφει την πολιτική της καταδίκη

Τα όσα προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, διακήρυτταν τα μνημονιακά κόμματα περί αλλαγής της μνημονιακής πολιτικής και ισοδύναμων, κοινωνικά δίκαιων, μέτρων αποτελούν μνημείο πολιτικής υποκρισίας και κυνισμού, τη στιγμή που κλειδώνουν τα μέτρα χρεοκοπίας της κοινωνίας.


Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ασκεί σκληρή κριτική στην τρόικα εσωτερικού για το νέο πακέτο μέτρων.


«Το αποτέλεσμα των εκβιασμών, των ψεμάτων και των επικοινωνιακών παιχνιδιών των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης  είναι ένα νέο πακέτο μέτρων, η σκληρότητα του οποίου ξεπερνά και την πιο νοσηρή μνημονιακή φαντασία.  Τα όσα προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, διακήρυτταν τα μνημονιακά κόμματα περί  αλλαγής της μνημονιακής πολιτικής και ισοδύναμων, κοινωνικά δίκαιων, μέτρων αποτελούν μνημείο πολιτικής υποκρισίας και κυνισμού», αναφέρει το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. 

Στη συνέχεια αναφέρει: «Την ίδια στιγμή, κανένα επιχείρημα των μνημονιακών εταίρων δεν μπορεί να σταθεί ακόμα και με βάση τα δικά τους κριτήρια και στόχους,  όταν με κάθε επιπλέον μέτρο λιτότητας στραγγαλίζεται η ελληνική οικονομία, απομακρύνεται η αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του χρέους και η χώρα οδηγείται σε έναν ατέλειωτο κύκλο ύφεσης, λιτότητας και «ανάγκης» λήψης και άλλων μνημονιακών μέτρων. 

Οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι νέοι φόροι, η κατάργηση των επιδομάτων, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων,  η διάλυση της δημόσιας παιδείας και της υγείας, έχουν, όμως,  ένα και μόνο στόχο: την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη δημιουργία μιας χώρας έρμαιο στο μεγάλο κεφάλαιο και τους δανειστές. 

Δεν υπάρχει καμία θετική προοπτική για την κοινωνία και την οικονομία από τη συνέχιση της ίδιας μνημονιακής πολιτικής. Η κυβέρνηση δεν θα συνυπογράψει με την τρόικα μόνο ένα νέο μνημόνιο, αλλά την ίδια την πολιτική της καταδίκη.  Θα έχει την ίδια κατάληξη με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά δεν θα τη διαδεχτεί ένα νέο μνημονιακό κυβερνητικό έκτρωμα, αλλά μια αριστερή και προοδευτική κυβέρνηση ευθύνης, κοινωνικής δικαιοσύνης, ανάπτυξης, αναδιανομής του πλούτου και αλληλεγγύης



Τα μέτρα κοινωνικής λεηλασίας


Με βάση τα όσα έρχονται στη δημοσιότητα, οι τρεις μνημονιακοί εταίροι της κυβέρνησης αποφάσισαν την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, την αύξηση σε 15% από 10% στους τόκους των καταθέσεων, την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα, τη φορολόγηση με 35% στα κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών. Τα φορολογικά μέτρα συνολικά αναμένεται να αφαιρέσουν από όλους μας 3 δισ. ευρώ, ενώ με μέτρα όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 και η απόλυση, με διάφορους τρόπους, 15.000 δημοσίων υπαλλήλων θα «εξοικονομηθούν» άλλα 7,5 δισ.


Τι μελέτησαν χθες Σαμαράς - Βενιζέλος - Κουβέλης:

- Αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων.

- Κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου για όσους έχουν παιδιά.

- Αύξηση φορολογίας στον καπνό

- Εξίσωση του φόρου του πετρελαίου κίνησης με αυτόν του υγραερίου κίνησης


- Θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 35% στα καθαρά κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ θα καταργηθεί το αφορολόγητο.

- Μείωση στο 6% των επιστροφών του ΦΠΑ στους αγρότες.

- Στο πακέτο περιλαμβάνεται και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

- Για μείωση κρατικών δαπανών τα μέτρα προβλέπουν:

- Διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων

- Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από 65 χρόνια

- Κατάργηση των δώρων των κύριων και επικουρικών συντάξεων το 2013

- Περικοπές στα εφάπαξ

- Μείωση της κύριας σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ

- Περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα

- Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών

- Μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)