to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:41 | 23.05.2022

Πολιτική

Με συνυποσχετικό Ελλάδα και Αλβανία στη Χάγη για ΑΟΖ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διαμήνυσε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη είναι για την Ελλάδα μεγάλης σπουδαιότητας


Το μήνυμα «να εργαστούμε για να μην επιτρέψουμε» σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή, εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης με την ομόλογό του της Αλβανίας, Όλτα Χάκα, που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα. Επίσης, δήλωσε ότι «συνεννοηθήκαμε πώς θα επιταχύνουμε για να ολοκληρώσουμε το τεχνικό κομμάτι, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», το οποίο επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής (για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη) είναι για την Ελλάδα μεγάλης σπουδαιότητας και επισήμανε πως «οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS».

Σημειώνεται ότι η πρώτη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την ΑΟΖ έγινε το 2009. Ωστόσο, ο νυν πρωθυπουργός της Αλβανίας και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο ακύρωσε τη συμφωνία, κρίνοντάς την ως ετεροβαρή και ιδιαίτερα επωφελή για την Ελλάδα.

Αντίθετα, Έλληνες αναλυτές εκτιμούσαν ότι ήταν η βέλτιστη συμφωνία, καθώς είχε γίνει με τη μέθοδο της «μέσης γραμμής». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ακύρωσης της συμφωνίας από πλευράς Αλβανίας έγινε έπειτα από τουρκική παρέμβαση.

Για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Κατά τη συνάντησή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας εξέτασαν τις διμερείς μας σχέσεις, τις διεθνείς εξελίξεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Ο Ν. Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος για την περιοχή, ιδιαιτέρα, μάλιστα, στην παρούσα συγκυρία, που η προσοχή στην Ουκρανία επιτρέπει σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη «να εργαστούμε για να μην επιτρέψουμε κάτι τέτοιο» και «για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, ειρήνης σταθερότητας, ευημερίας, συνεργασίας στην περιοχή μας».

Εξίσου, κατέστησε εκ νέου σαφές πως η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και με τη Βόρεια Μακεδονία. Μάλιστα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως διατεθειμένη να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια, και να κάνει κάθε προσπάθεια για την άρση του αδιεξόδου που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις, που δεν αφορούν, όπως είναι γνωστό, την Αλβανία.


Τα Τίρανα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών στα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, στη Θεσσαλονίκη σε δύο εβδομάδες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)