to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:12 | 23.11.2012

left.gr

Διεθνή

«Με σύνθημα: Ελεύθεροι Δρόμοι»

Εντυπώσεις από τη συμμετοχή μέλους του Συλλόγου Ιντιφάντα σε κινητοποιήσεις στη Δυτική Όχθη


Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι  με τη  συμμετοχή  διεθνών και ισραηλινών ακτιβιστών, προχώρησαν στον αποκλεισμό κεντρικών οδικών αρτηριών στη Δυτική Όχθη, το πρωί της Τετάρτης 14/11/12, (λίγες ώρες πριν την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.) Δρόμοι που τους έχουν ιδιοποιηθεί οι ισραηλινές αρχές και χρησιμοποιούνται για την μετακίνηση ισραηλινών εποίκων που έχουν εγκατασταθεί παράνομα στις περιοχές αυτές, αποκλείστηκαν, προωθώντας έτσι το μήνυμα της ελεύθερης μετακίνησης για όλους.


Η δυναμική κινητοποίηση είχε στόχο όχι μόνο να κάνει γνωστό το άδικο και παράνομο καθεστώς απαγόρευσης της χρήσης των δρόμων όπου η ισραηλινή κατοχή αυθαίρετα έχει επιβάλει – ελεύθεροι δρόμοι για τους ισραηλινούς εποίκους, απαγόρευση κυκλοφορίας για τους παλαιστινίους κατοίκους– αλλά έδωσε και το ηχηρό μήνυμα της συνεχιζόμενης αντίστασης του Παλαιστινιακού λαού, που δεν σταματά να αγωνίζεται.

Χωρίς χρήση βίας και με κύριο όπλο τους τα συνθήματα κατά της ισραηλινής  κατοχής, οι διαδηλωτές κατάφεραν να αποκλείσουν σε πολλά σημεία τους δρόμους γύρω από πόλεις όπως η Ιερουσαλήμ, η Ιεριχώ, η Βηθλεέμ και η Ραμάλα. Είναι αξιοσημείωτο πως για αποστάσεις δέκα λεπτών μεταξύ αυτών των πόλεων οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι χρειάζονται σε πολλές περιπτώσεις πάνω από σαράντα λεπτά, καθώς απαγορεύεται να κάνουν χρήση των περιφερειακών δρόμων και καλούνται να ακολουθήσουν παράδρομους συχνά επικίνδυνους, που πολλές φορές έχουν σταθεί η αιτία για  θανατηφόρα ατυχήματα.

Η παρουσία του ισραηλινού στρατού στα σημεία των διαδηλώσεων ήταν παραπάνω από έντονη και η χρήση δακρυγόνων και βίας στην προσπάθεια του στρατού να απομακρύνει τους διαδηλωτές οδήγησε στον τραυματισμό επτά ακτιβιστών.

Οι συλλήψεις στις οποίες αρχικά προχώρησαν οι στρατιωτικές δυνάμεις τελικά αποτράπησαν μετά από την πετυχημένη παρέμβαση του πλήθους που  στράφηκε εναντίον των δυνάμεων κατοχής και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Ήταν προφανές πως ο ισραηλινός στρατός φάνηκε να επηρεάζεται από την έντονη παρουσία του μεγάλου αριθμού  ξένων  μέσων ενημέρωσης και των διεθνών ακτιβιστών.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής των συμμετεχόντων  από το ένα σημείο αποκλεισμού στο άλλο, οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν στον έλεγχο ενός από τα οχήματα που επέβαιναν διεθνείς κυρίως ακτιβιστές και τους υποχρέωσε να σταματήσουν. Οι ακτιβιστές, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την σύλληψη επιχείρησαν να διαφύγουν στην παράπλευρη παλαιστινιακή αγροτική περιοχή, προκαλώντας έντονη αναστάτωση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις στην αντίδρασή τους, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν και πάλι καταχρηστικές μεθόδους εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών ενώ υπό την απειλή του όπλου υποχρέωσαν διαδηλώτρια να παραμείνει γονατιστή για ώρα στο οδόστρωμα. Η ένταση που για πολύ ώρα δημιουργήθηκε εκτονώθηκε, όταν οι ακτιβιστές κατάφεραν -παρά την εκτεταμένη χρήση χημικών ουσιών εναντίον τους- να φθάσουν στο κοντινό παλαιστινιακό χωριό διασχίζοντας πεζοπόροι τις αγροτικές εκτάσεις.

Δεν είναι όμως μόνο η βία και η υπερβολική αντίδραση των ενόπλων ισραηλινών δυνάμεων κατοχής αξιοσημείωτες αλλά και οι προκλητικές αντιδράσεις των εποίκων στις παραπάνω δράσεις.  Σε όλες  τις παραπάνω περιπτώσεις οι παράνομα βρισκόμενοι στην περιοχή έποικοι, στρέφονταν με μένος και υπέρμετρη οργή  εναντίον κυρίως των Παλαιστινίων που συμμετείχαν στους αποκλεισμούς˙ χυδαίες λεκτικές επιθέσεις και  στοχευμένοι προπηλακησμοί, ενώ ισραηλινός έποικος δεν δίστασε ακόμη και να κινηθεί με ταχύτητα με το αυτοκίνητό του προς το πλήθος που βρισκόταν στο δρόμο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δυο διαδηλωτών.

Πρόκειται όμως για τη γνωστή  βία των εποίκων ενάντια στους Παλαιστίνιους. Βία, που πολλές  φορές έχει ονομαστεί τρομοκρατία και η ισραηλινή αρχή πολλές φορές έχει κληθεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά του φαινομένου, που τον τελευταίο καιρό και λόγω της αύξησης του αριθμού των παράνομα ευρισκομένων στην περιοχή εποίκων, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη καθημερινότητα των παλαιστινίων κατοίκων των περιοχών. Η βία των εποίκων γίνεται σε πολλές περιπτώσεις ανεξέλεγκτη, καθώς απολαμβάνει την πλήρη κάλυψη των ισραηλινών αρχών και την ελλιπή εφαρμογή του νόμου εκ μέρους της ισραηλινής αστυνομίας.

Όμως τα βίαια επεισόδια που προκαλούν οι  ισραηλινοί έποικοι και οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής, δεν αποτελούν εξαιρέσεις στην καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων˙ είναι κομμάτι από τη σκληρή καθημερινότητα που βιώνει στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη ολόκληρος ο παλαιστινιακός πληθυσμός. Ένας πληθυσμός,  που δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται στιγμή για την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών.


Από τη σελίδα του Συλλόγου Ιντιφάντα


Πηγή φωτογραφιών: Activists around the world for Palestine




2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)