to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με συνταγή ΣΕΒ και ΚΕΦΙΜ η παγίωση της απλήρωτης εργασίας

Η κατάργηση της αμοιβής στις υπερωρίες και τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης εργασίας βγαίνει από τα νεοφιλελεύθερα κιτάπια και τα συρτάρια της εργοδοσίας και γίνεται νόμος με την υπογραφή των Μητσοτάκη και Βρούτση


Κατάργηση του διαχωρισμού υπερωρίας και υπερεργασίας (δηλαδή μείωση του κόστους εργασίας και κατάργηση της σχετικής προσαύξησης), κατάργηση της υπερωρίας και χορήγησής της μόνο όταν ξεπερνιέται το μέσο ωράριο των 40 ωρών, 12 ώρες υπερωρία την εβδομάδα, ειδικές συμφωνίες για διευθέτηση του χρόνου εργασίας ακόμα και σε ατομικό επίπεδο μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και των σχετικών προσαυξήσεων.

Η παραπάνω “παραγγελία” περιλαμβάνεται στην “ατζέντα για την ελευθερία και την ευημερία” του Κέντρου Φιλελεύθερου Μελετών (ΚΕΦΙΜ). Έτσι οραματίζεται την αγορά εργασίας στην “Ελλάδα του 2021” το νεοφιλελεύθερο think tank και ο υπογράφων τη σχετική μελέτη, καθηγητής Ιωάννης Ληξουριώτης.

Αν, λοιπόν, ψάχνετε την προεργασία για το επικείμενο νομοσχέδιο Βρούτση, θα τη βρείτε στις 26 σελίδες της εν λόγω μελέτης, η οποία συμπεριλαμβάνεται στις “μεταρρυθμιστικές προτάσεις” του ΚΕΦΙΜ και εξηγεί γιατί το "άκαμπτο" εργατικό δίκαιο, η δράση των συνδικάτων, οι συλλογικές συμβάσεις και άλλα δαιμόνια βλάπτουν την επιχειρηματικότητα και, εν τέλει, την απασχόληση. 

Μία “δουλειά” που, όπως είχε δηλώσει στην ημερίδα του ΚΕΦΙΜ, τον Απρίλιο του 2019 ο Κυρ. Μητσοτάκης, “αποτελεί μια ανάσα ορθού πολιτικού λόγου σε ένα γενικότερο περιβάλλον θολούρας και δυσπιστίας”.

Έτοιμη η δουλειά, λοιπόν, για τον Γ. Βρούτση, ο οποίος, σύμφωνα με φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ σχεδιάζει περίπου όσα εισηγείται το ΚΕΦΙΜ:

Τον διπλασιασμό του ανώτατου ορίου των υπερωριών, την αύξηση του ανώτατου ορίου υπερωριών στις βιομηχανίες σε 6μηνιαία βάση σε 100 ή 120 ώρες (που σημαίνει επιπλέον 12 ώρες ανά μήνα ή επιπλέον 3 ώρες ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους, σε αντίθεση με το ισχύον πλαίσιο που επιτρέπει 8 ώρες/μήνα ή 2ώρες/εβδομάδα).

Εξετάζεται επίσης να υπάρξει η δυνατότητα πληρωμής των υπερωριών «σε είδος», π.χ. σε επιπλέον μέρες κανονικής αδείας προκειμένου να πέσει το κόστος τους (το οποίο αντιστοιχεί στο 40% του ωρομισθίου), ή ακόμα και πληρωμή με κουπόνια (ναι, “διέρρευσε” και αυτή η σκέψη), μία παράνομη με τα σημερινά δεδομένα πρακτική. Μιλάμε ουσιαστικά για τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης εργασίας.

Θυμίζουμε ότι η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη υποστηρίζει τον «εξορθολογισμό της χρήσης και του κόστους των υπερωριών» και συγκεκριμένα αναφέρει πως «η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα», ενώ «το κόστος των υπερωριών πρέπει να ευθυγραμμιστεί με εκείνο σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ».

Με τη σφραγίδα του ΣΕΒ

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, με βολικό άλλοθι τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προέβλεψε ήδη απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε καραντίνα.

Γιατί, λοιπόν, αυτή η σπουδή με τις υπερωρίες; Διότι πολύ απλά ο ΣΕΒ, με τις γνωστές προσβάσεις και σχέσεις με το Μαξίμου, θεωρεί «ανελαστικό» το καθεστώς της εφαρμογής των υπερωριών. Πάγιο αίτημά του (το οποίο εκφράζει σε κάθε κυβέρνηση) είναι το “ξήλωμα” του 8ώρου και η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε άρθρο στην ιστοσελίδα του ΣΕΒ με τίτλο «επικίνδυνη υπερωρία» τονίζεται ότι οι υπερωρίες «ενώ δεν προστατεύουν την υγεία των εργαζομένων, βλάπτουν σοβαρά την υγεία των επιχειρήσεων»!

Το μέτρο των απλήρωτων υπερωριών ήρθε σε συνέχεια των αναστολών συμβάσεων και της γενίκευσης των ελαστικών μορφών απασχόλησης με τη χρησιμοποίηση της εκ περιτροπής εργασίας (πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ), καθώς και της μη ρύθμισης του πλαισίου της τηλεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να επισημανθεί ότι η εφαρμογή έστω και της μίας ώρας απλήρωτης υπερωριακής εργασίας λόγω καραντίνας μετατρέπεται σε παράθυρο για την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Άλλωστε κατά την περίοδο του lockdown υπήρξαν πλήθος καταγγελιών από εργαζόμενους και σωματεία για καταχρηστική εφαρμογή από τους εργοδότες μιας σειράς διατάξεων που θεσπίστηκαν «εκτάκτως» λόγω κορωνοϊού.

Το μενού έχει και γαρνιτούρα

Ακόμη, αναμένεται να προωθηθεί νομοθετικά η δημιουργία της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και του ψηφιακού ωραρίου, ώστε οι αλλαγές στα ωράρια να μπορούν γίνουν ανά πάσα στιγμή.

Ακόμα, σχεδιάζεται μεταξύ άλλων η αλλαγή στο τρόπο ψηφοφορίας των συνδικαλιστικών στελεχών, για την απόφαση απεργίας καθώς και διεύρυνση του κύκλου των εργαζομένων, που χαρακτηρίζονται ως διευθυντικά στελέχη, ώστε να μην δικαιούνται υπερωριακή απασχόληση κλπ.

Τέλος, όπως έχει ήδη αναλύσει το Left.gr, σύμφωνα με την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα (σελ. 70), η οποία εγκρίθηκε από την Κομισιόν (23.09.2020), το Υπουργείο Εργασίας επιδιώκει η διαδικασία των εργατικών διαφορών να μεταφερθεί από το αρμόδιο ΣΕΠΕ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των εργαζομένων στη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών, αφού πέραν από την αντικειμενική δυσκολία πρόσβασης στον ΟΜΕΔ, θα απαιτείται η συνδρομή δικηγόρου, ενώ η πλειονότητα των εργαζομένων που προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ είναι απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Επίσης, οι εργαζόμενοι θα χάσουν δύο πολύ σημαντικά εργαλεία: τη γνώση της αγοράς και την εικόνα της παραβατικότητας που έχουν τα τοπικά τμήματα επιθεώρησης και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στους παραβατικούς εργοδότες. Η τελευταία δυνατότητα οδηγούσε σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση των διαφορών.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την αφαίρεση των εργατικών διαφορών από το ΣΕΠΕ

Αντιδρά η αντιπολίτευση (πλην ακροδεξιάς)

Να μην φτάσει μέχρι την Βουλή το νομοσχέδιο ζητούν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε πρόσφατη δήλωση της η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επισήμανε, σχολιάζοντας τις διαρροές σχετικά με το νομοσχέδιο, πως «ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά μίλησε για οδοστρωτήρα στα εργασιακά και το κάνει πράξη από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης του. Τώρα ετοιμάζουν το επόμενο βήμα, την κατάργηση της αμοιβής στις υπερωρίες και τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης εργασίας.Τους προειδοποιούμε, να μην τολμήσουν να φέρουν, ένα τέτοιο αντιδραστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.Θα μας βρουν απέναντι, όπως και όλο τον ελληνικό λαό».

Την αντίθεσή του εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής. Όπως επισημαίνει «η επίθεση της Κυβέρνησης στα εργασιακά κεκτημένα με πρόσχημα την πανδημία κορυφώνεται. Από την αρχή «μισή δουλειά-μισός μισθός» στο ξεκίνημα της πανδημίας, τώρα περνάμε στη φάση των απλήρωτων υπερωριών, επιμένοντας οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το κόστος εξόδου από την υγειονομική και οικονομική κρίση». Τονίζει μάλιστα πως «βρισκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων και των συλλογικών φορέων τους. Δεν θα επιτρέψουμε τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, με “κινητή” ώρα έναρξης και αβέβαιο χρόνο λήξης, την εισαγωγή της απλήρωτης εργασίας ή την “αμοιβή” με προϊόντα από το ράφι και την αποθήκη της επιχείρησης».

Κατηγορηματική αντίθεση στο νομοσχέδιο από το ΚΚΕ. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει ένα αντεργατικό τερατούργημα, που αποτελεί χτύπημα στην καρδιά του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, που είναι το οκτάωρο, ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης. Θέλουν εργάτες-δούλους και Σωματεία στην υπηρεσία της εργοδοσίας και του κράτους, επιβεβαιώνοντας ότι η πανδημία και η κρίση αξιοποιούνται ως ευκαιρία για να περάσουν οι πιο βάρβαρες απαιτήσεις του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι δεν θα γυρίσουν στη δουλειά ήλιο με ήλιο. Με τους αγώνες τους θα ακυρώσουν αυτούς τους σχεδιασμούς».

Έντονη αντίδραση και από το Μέρα 25. Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του κόμματος: «Εργασιακός Μεσαίωνας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι είδηση, κατα την ένοια ότι δεν είναι είδηση όταν σκύλος δαγκώνει άνθρωπο. Όταν άνθρωπος δαγκώσει σκύλο και υπουργός της ΝΔ νομοθετήσει υπέρ εργαζομένων, η έκπληξή μας δεν θα έχει αρκετά θαυμαστικά για να εκφραστεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)