to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με σύνεση και αποφασιστικότητα

Την ώρα που ο Σαμαράς κινδυνολογεί ασύστολα, νομίζοντας ότι έτσι πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην πραγματικότητα πλήττει τα συμφέροντα της ίδιας της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται με σύνεση και αποφασιστικότητα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.


Το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στους Financial Times, εφημερίδα με διεθνή επιρροή, δείχνει την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει προς τους εταίρους το μείζον θέμα του μη βιώσιμου χρέους και ταυτόχρονα αναδεικνύει την αναγκαιότητα να εγκαταλειφθεί η πολιτική της σκληρής λιτότητας, που πληγώνει βαθιά την Ευρώπη. «Να σταματήσουμε τη λιτότητα, για να μην αφήσουμε τον φόβο να σκοτώσει τη δημοκρατία" τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθαρίζει το πραγματικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης: «Ζητάμε, για τα υπάρχοντα δάνεια, συνθήκες αποπληρωμής που δεν προκαλούν ύφεση στη χώρα και δεν εξωθούν τον ελληνικό λαό σε περισσότερη απόγνωση και φτώχεια".

Την ώρα που ο Σαμαράς κινδυνολογεί ασύστολα, νομίζοντας ότι έτσι πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην πραγματικότητα πλήττει τα συμφέροντα της ίδιας της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται με σύνεση και αποφασιστικότητα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Και για μεν το εσωτερικό απευθύνει δημοκρατικό προσκλητήριο προς όλους τους πολίτες που διαφωνούν με την ακροδεξιά αγκύλωση του Σαμαρά για να "βαδίσουμε μαζί, να στήσουμε τον τόπο στα πόδια του", όπως είπε από τη Θεσσαλονίκη. Το μήνυμα προς τους εταίρους μας είναι ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει "ως ίσος προς ίσο" με τη διευκρίνιση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "θα σεβαστεί τη θεσμική υποχρέωση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που έχει η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης, δεσμευόμενη σε ποσοτικούς στόχους». Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζει ότι οι πολιτικές που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει δεσμευτεί με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, θα σταματήσουν την λιτότητα και θα ενδυναμώσουν τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.

Είναι θεμελιώδες ζήτημα δημοκρατίας για μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση να αποφασίζει η ίδια τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, πράγμα που σημαίνει ότι η εφραμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά μονομερή ενέργεια, αλλά δημοκρατική υποχρέωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φέρει την Ελλάδα στο επίπεδο μιας "κανονικής, δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας" και προτείνει ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, η οποία δεν αποτελεί ηθικό κίνδυνο αλλά ηθικό χρέος, όπως αναφέρει στο προαναφερθέν άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια νέα δύναμη, δεν έχει εξαρτήσεις από το παρελθόν, από τις πελατειακές και κλεπτοκρατικές πρακτικές του οικονομικού κατεστημένου, γι' αυτό μπορεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα και όχι αυτές που υποβαθμίζουν βίαια τις δυνάμεις της εργασίας και εξαρθρώνουν το ήδη ισχνό κοινωνικό κράτος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)