to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:04 | 07.07.2020

Πολιτική

Κάλυψε πλήρως τον Πέτσα, παραδέχθηκε ότι έρχεται «δύσκολος» χειμώνας, «ξέχασε» το ρουσφέτι στον Κ. Πατέρα (ηχητικό)

Συνέντευξη στον άκρως φιλόξενο για την κυβέρνηση ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη παραχώρησε ο πρωθυπουργός κατά τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ


Παραδοχή για δύσκολο χειμώνα, προαναγγελία ανασχηματισμού (με άγνωστη ημερομηνία) και ωραιοποίηση της κατάσταστασης της Οικονομίας (παρά τις εφιαλτικές προβλέψεις της Κομισιόν) περιελάμβανε η συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ 100,3 και στους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη, την Τρίτη 7/7/20:

Ο Πατέρας «παρείσφρησε»!

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τα λάθη της κυβέρνησης τους 12 αυτούς μήνες, υπενθύμισε την «υπόθεση με τους διοικητές των νοσοκομείων», ώστε να μας αποδείξει ότι έκανε την αυτοκριτική του.

Ωστόσο, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «παρείσφρησαν» στις επιλογές άτομα ακατάλληλα για αυτές τις θέσεις, ξεχνώντας ότι ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε καλέσει στο γραφείο του τον 80χρονο Κωνσταντίνο Πατέρα και είχαν συμφωνήσει στον ρουσφετολογικού χαρακτήρα διορισμό του:

«Δύσκολος χειμώνας»

Στη συνέχεια, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ακόμα στη χώρα μας προστασία για τους πιο αδύναμους και ότι, παρότι σίγουρα έρχεται ένας «δύσκολος χειμώνας», τα στοιχεία δεν είναι αποκαρδιωτικά. Μάλιστα, ανέφερε ότι «η χώρα είναι πιο ισχυρή παρά την βαθειά ύφεση» (;). 

Βέβαια, η ΕΡΓΑΝΗ τον διαψεύδει, καθώς καταγράφει «έξαρση» των απολύσεων στο τέλος του Ιουνίου, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό για περαιτέρω αύξηση των περικοπών μέχρι τα μέσα Ιουλίου, καθώς θα λήγει το 45ήμερο απαγόρευσης μετά την αναστολή. 

Συγκεκριμένα, μόνο την τελευταία ημέρα του Ιουνίου (30/6/2020) καταγράφηκαν πάνω από 36.500 απολύσεις, με τη μερίδα του λέοντος να εντοπίζεται στην Αττική, όπου συνολικά τον Ιούνιο το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων ήταν αρνητικό (στο -12.484).

Η πρόκληση των επόμενων 12 μηνών, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «είναι η απορρόφηση των κραδασμών της οικονομικής κρίσης και να κάνουμε αλλαγές που υπάρχουν στο οικονομικό μας πρόγραμμα».

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε, κόντρα σε όλα τα επίσημα στοιχεία ότι «κανείς δε μπορεί να χρεώσει την κρίση στην κυβέρνηση. Η οικονομία πριν τον κορωνοϊό πήγαινε μια χαρά. Θα πρέπει κάποιος να είναι πολύ κακόβουλος για να το κάνει αυτό».

Mάλλον κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως είχαμε ύφεση 0,9% (y-o-y) σε ένα τρίμηνο, εκ των οποίων οι 2,5 μήνες ήταν πριν τα μέτρα για τον κορωνοϊο, απόδειξη ότι οι πολιτικές της ΝΔ είχαν βάλει την χώρα σε τροχιά ύφεσης πριν το lockdown.

«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας» - «Κάποια στιγμή θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνη»

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε επίσης να βάλει φρένο στα σενάρια πρόωρων εκλογών αναφέροντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Αυτό που με ενδιαφέρει στις μετρήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η χώρα πάει πολύ καλά», είπε επίσης. 

Από την άλλη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι ««κάποια στιγμή θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνη», χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει πότε θα λάβουν χώρα (και με ποια κριτήρια) οι αλλαγές αυτές. «Όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη να γίνουν διορθωτικές κινήσεις αυτές θα γίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Όλα καλώς καμωμένα με τη λίστα Πέτσα, πέταξε το μπαλάκι στην ιδιωτική εταιρεία!

«Κανένα λάθος» δεν βρήκε στη λίστα Πέτσα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κάλυψε πλήρως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία παρέμβαση στο έργο της εταιρείας Initiative που ανέλαβε την διαχείριση των χρημάτων. 

Όλα αυτά, ενώ η ίδια η λίστα αποδεικνύει ότι μοιράστηκε δημόσιο χρήμα χωρίς κανένα κριτήριο, με μοναδικό στόχο την εξασφάλιση μονοφωνίας στα μίντια, τη χρηματοδότηση σύσσωμου του φιλοκυβερνητικού Τύπου και το βόλεμα «ημετέρων» με Μέσα μηδαμινής επισκεψιμότητας.

Για την πορεία του ιού

«Είμαστε στην αρχή ακόμα. Ο Ιούλιος είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τον τουρισμό. Οι λίγοι που θα ταξιδεύσουν φέτος θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Για τη Σερβία ενημερώσαμε και η απόφαση έγινε κατανοητή.Έχουμε ένα σύγχρονο αλγόριθμο που τον βελτιώνουμε και μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις.»

Για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γενικού lockdown, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα ξανακλείσουμε τα σύνορα αν χρειαστεί. Αν δούμε έξαρση των επιδημιολογικών στοιχείων.»

«Ο καθένας κάνει αν πάσα στιγμή την αυτοκριτική του, δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Δεν διστάζουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη και να τα διορθώσουμε.» είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση με τους διοικητές των νοσοκομείων.

Επίσης, σχετικά με (το μπάχαλο που προκάλεσαν) τα δωμάτια καραντίνας είπε ότι άκουσε την κριτική της αντιπολίτευσης «και το διόρθωσε».

Στην ερώτηση τι τον ανησυχεί περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ο κορωνοϊός, κυρίως μέχρι να βρεθεί εμβόλιο ή φάρμακο. «Σε ένα βαθμό μπορεί να είναι φρένο στις επενδύσεις.», είπε και επεσήμανε ότι ο βασικός του στόχος είναι η στήριξη των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων.

Για το άνοιγμα των σχολείων ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα σχολεία θα ξανανοίξουν, αλλά αν έχουμε κρούσμα σε ένα σχολείο δεν θα τα κλείσουμε όλα.»  Μόνο ένα δεύτερο κύμα πολύ έντονο θα οδηγούσε σε δεύτερο κλείσιμο της χώρας, είπε. 

Ζήτησε «κάθαρση» αλλά για τις αποκαλύψεις τήρησε σιγή ιχθύος

Όταν ρωτήθηκε για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο κ. Τσίπρας δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις γι τον στενότερο συνεργάτη του. Οφείλει ο κ. Τσίπρας την εξήγηση και στους δικούς του υποστηρικτές.  Περιμένω να ακούσω από τον κ. Τσίπρα. Η αποπομπή του κ. Παππά είναι μονόδρομος. Αλλά και πάλι αυτό αφορά τον κ. Τσίπρα. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Η εσωτερική αυτοκάθαρση των κομμάτων αφορά και συνολικά τη λειτουργία της Δημοκρατίας.»

Τόνισε, δε, ότι πρόκειται για «εκκωφαντική εκδίκηση της πραγματικότητας σε όσους μας κουνούσαν το δάχτυλο κρατώντας ζυγαριά βάζοντας από τη μια πλευρά το δήθεν το δικό τους ηθικό πλεονέκτημα».

Ωστόσο, δεν τόλμησε καν να αναφερθεί σε όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες για το παρακράτος της δεξιάς όμως, δηλαδή τις επίσημες καταγραφές της ΕΥΠ που αποδεικνύουν ανατριχιαστικά πράγματα και εμπλοκή υπουργών της ΝΔ στο παρακρατικό κύκλωμα.

Ελληνοτουρκικά

«Είχα πει  ότι δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση η συνομιλία του  έλληνα πρωθυπουργού με τον τον Τούρκο πρόεδρο», σχολίασε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η επικοινωνία με τον Ερντογάν «είχε διακοπεί όχι με δίκη μου υπαιτιότητα. Ο Ερντογάν είπες ότι δεν ήθελε να μίλα μαζί μου». «Η Ελλάδα δεν ήταν εκείνη στην ΕΕ που επέμεινε να εξαιρεθεί η Τουρκία από το πρώτο άνοιγμα των συνόρων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν προέκυψε από την διαμεσολάβηση της Μέρκελ, αλλά υπήρχε πρόθεση από μέρους του για διάλογο και επίλυση. «Είχα ενημερώσει την καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)