to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:50 | 26.11.2019

Πολιτική

Με σύμπραξη ΝΔ-ακροδεξιάς: Εκτός Συντάγματος κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα

Απορρίφθηκε η πρόταση να μπει στο Σύνταγμα η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού καθώς και η πρόταση να μπει στο Σύνταγμα η αρχή «ίση αμοιβή για ίση εργασία» ανεξαρτήτως ηλικιακών διακρίσεων


Όπως σχολιάζει το περιοδικό antivirus με αφορμή την ψηφοφορία της Δευτέρας 25/11 στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος: Τι κι αν όλo και περισσότερες χώρες πρoωθoύν νoμoθετικές ρυθμίσεις για την απαγόρευση των διακρίσεων πoυ σχετίζoνται με τoν σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου.

Η ελληνική βoυλή απoφάσισε ότι οι κινήσεις προς την προστασία της ισοτητας δεν την αφορούν γι΄αυτο και κατά τη σημερινή ψήφιση για την τροποποίηση του Συντάγματος απέρριψε την αναθεώρηση τoυ Άρθρου 5, παρ. 2, για την απαγόρευση διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.

Συγκεκριμένα 170 βoυλευτές ψήφισαν κατά της τρoπoπoίησης, 120 υπέρ ενώ 7 δήλωσαν “παρών”.

Για την ιστορία τον περασμένο Ιανουάριο, είχε περάσει από την Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος η τροποποίηση του Άρθρου 5, για προσθήκη σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου με ψήφους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του Γιώργου Μαυρωτά, από το Ποτάμι, ενώ είχε καταψηφίσει η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ.

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή του μορφή το άρθρο 5 παράγραφος 2 του Συντάγματος αναφέρει: «Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο».

O Αντώνης Ρέλλας σχολίασε σχετικά μέσω facebook: "178 ΟΧΙ πήρε η πρόταση αναθεώρησης του Άρθρου 5,2 του Συντάγματος για τη προσθήκη του φύλου, της αναπηρίας, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου. Σας ευχαριστούμε θερμά που μας θεωρείτε ανάξιους/ες/α για προστασία από τις διακρίσεις".

Θυμίζουμε ότι στην ομιλία του τη Δευτέρα, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η ΝΔ «απορρίπτει την πρόταση να μπει στο Σύνταγμα η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού» και «απορρίπτει, επίσης, την πρόταση να μπει στο Σύνταγμα η αρχή «ίση αμοιβή για ίση εργασία» ανεξαρτήτως ηλικιακών διακρίσεων. Άρα το Σύνταγμα επιτρέπει να φέρω ξανά τον υποκατώτατο μισθό ή να κάνω άλλες διακρίσεις».

«Η ΝΔ ανοίγει τον δρόμο για έναν δικαιωματικό Μεσαίωνα»

Σε σκληρή δήλωση προέβη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, αναφορικά με την καταψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 5, παρ. 2 του Συντάγματος από την ελληνική Βουλή, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι ανοίγει το δρόμο για έναν δικαιωματικό μεσαίωνα. Ο ευρωβουλευτής, που είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, της αρμόδιας, δηλαδή, Επιτροπής για θέματα δικαιωμάτων, άσκησε κριτική στην προκλητική αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών.

Η δήλωση:

«Χθες, το μαύρο μέτωπο της ελληνικής Βουλής, με μπροστάρη τη Νέα Δημοκρατία, καταψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τροποποίηση του άρθρου 5, παρ. 2 του Ελληνικού Συντάγματος ώστε να συμπεριλαμβάνει το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι σύμμαχοί του μας δείχνουν καθημερινά πώς αντιλαμβάνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τον απάνθρωπο τρόπο που διαχειρίζονται το προσφυγικό. Χθες, αποσαφήνισαν τη θέση τους και για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, ανοίγοντας το δρόμο για έναν δικαιωματικό Μεσαίωνα».

«Μέρα ήττας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα»

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook και ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος,  συνήγορος πολιτών και οργανώσεων σε υποθέσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων: «Είναι μια ημέρα ήττας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Οι βουλευτές αυτοί παραδέχτηκαν με τον πιο δημόσιο και επίσημο τρόπο ότι δεν εκπροσωπούν όλους τους πολίτες και δεν ενδιαφέρονται για την ίση μεταχείριση των πολιτών, αλλά αντίθετα επικροτούν τις διακρίσεις και προτίθενται να υποδεχθούν νομοθετικές προτάσεις που τις εμβαθύνουν, γιατί αυτό σημαίνει το άρθρο που καταψήφισαν: φρένο στον νομοθέτη. Οι βουλευτές αυτοί είναι αντίθετοι στις ευρωπαϊκές αξίες όπως έχουν καθιερωθεί στο άρθρο 5β της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο άρθρο 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.».

«Η ΝΔ επιχείρησε να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά τη διαδικασία αναθεώρησης»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης με ένα πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό» τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας την Τρίτη στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» και στο δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. «Στοχεύσαμε στην εμβάθυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, στην προστασία των κοινωνικών αγαθών που επλήγησαν στην περίοδο της κρίσης, αλλά και στην αποκατάσταση  της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στους πολιτικούς θεσμούς».

«Δυστυχώς από την πλευρά της ΝΔ», συνέχισε, «είδαμε μια προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης της διαδικασίας. Η πρωτοφανής εκλογή του ΠτΔ με λιγότερες από 151 ψήφους, υποβιβάζει τον θεσμικό και πολιτικό ρόλο του ΠτΔ σε αυτόν του απλού ‘’κομματάρχη’’» και ξεκαθάρισε ότι: «Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μικροκομματικά παιχνίδια που αδικούν και τον νυν Πρόεδρο  και τον θεσμό». «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, επίσης,  την ερμηνευτική διάταξη  του άρθρου 86 η οποία θα διασφάλιζε τη μη διαγραφή αδικημάτων υπουργών πριν το 2015. Δυστυχώς, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ καταψήφισαν τη διάταξη, στέλνοντας λανθασμένο σήμα στην κοινωνία », τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)