to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με συλλαλητήρια απαντούν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων - Χημικά έξω από το υπ. Εργασίας

Αρνούνται την επιστροφή στην «κανονικότητα» της ανεργίας και της ακραίας επισφάλειας οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό - Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και άλλες πόλεις την Πέμπτη 28/5 - Με χημικά αντιμετώπισε τους διαδηλωτές η αστυνομία έξω από το υπουργείο Εργασίας - Στις 10 Ιουνίου το πανελλαδικό συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο οργανώνει η ομοσπονδία του κλάδου


(φωτογραφία του 902.gr από την κινητοποίηση του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με επιχειρησιακά σωματεία στο Σύνταγμα, Πέμπτη 28/5/20)

Όπως γράψαμε πρόσφατα, το κυβερνητικό «σήμα» για επιστροφή στην κανονικότητα δεν περιλαμβάνει περίπου 300.000 (κυρίως εποχικά) εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού οι οποίοι αναμένεται να μείνουν χωρίς εργασία φέτος. Αλλά και όσοι προσληφθούν και ξεκινήσουν να δουλεύουν από την 1η Ιουλίου, θα πληρωθούν τέλος Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου, ενώ καλούνται να εργαστούν με μεροκάματα φτώχειας και σε καθεστώς ακραίας εργοδοτικής ασυδοσίας.

Δεν είναι άλλωστε είδηση ότι η περιβόητη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού στηρίζεται στην εντατική και κακοπληρωμένη δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων, με συμβάσεις ομηρίας, εκ περιτροπής απασχόληση, δουλειά μίας μέρας, με ατελείωτες υπερωρίες, με μαύρη εργασία και πενιχρά μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καταργούν στην πράξη τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και ελαστικοποιούν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις με πρόσχημα τον κορωνοϊό: στο νέο μοντέλο, προβλέπονται μισά ωράρια, μισές μέρες, μείωση μισθών και καμία ουσιαστική στήριξη αυτών που θα μείνουν εκτός εργασίας. 

Για το παντελώς αρρύθμιστο τοπίο στον επισιτισμό ευθύνεται και η ήδη καταγεγραμμένη μεθόδευση Βρούτση, εξαιτίας της οποίας παραμένει, από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, μη υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου η σύμβαση που υπέγραψε η Ομοσπονδία των εργαζομένων (ΠΟΕΕΤ) με τους εργοδότες του κλάδου και η οποία (θα έπρεπε να) καλύπτει 400.000 εργαζόμενους, περίπου οι μισοί από τους οποίους είναι εποχιακοί (διαβάστε αναλυτικά). 

Ακόμα και η παράταση του επιδόματος εποχικής ανεργίας για τους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους μέχρι τον Σεπτέμβριο μοιάζει με ασπιρίνη, όταν το ίδιο το υπουργείο Τουρισμού κάνει λόγο για 360.000 εργαζόμενους μόνο στον κλάδο. Συνεπώς, μένουν εκτός δικαιώματος για λήψη εποχικού επιδόματος χιλιάδες εργαζόμενοι.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

«Δεν θα πάμε να εργαστούμε για 400-500 ευρώ και είμαστε έτοιμοι να κλείσει ο τουρισμός, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία των εργαζομένων» δηλώνει στο tvxs.gr o Γιώργος Χότζογλου (26/5/20), πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), ενώ χθες συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας και αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός μεγάλου συλλαλητηρίου στις 10 Ιουνίου στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας και πορεία προς το Κοινοβούλιο όπου θα παραδώσει και το ψήφισμά της στα πολιτικά κόμματα (διαβάστε εδώ).

Προηγήθηκαν συλλαλητήρια σε Κρήτη, Ρόδο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και αλλού ενώ, μέχρι στιγμής, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης δεν δέχτηκε ποτέ να συναντήσει τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας που εκπροσωπεί 600.000 εργαζόμενους.

Οι συγκεντρώσεις και πορείες θα συνεχιστούν σε όλες τις πόλεις της χώρας, μέχρι τη διεξαγωγή του κεντρικού συλλαλητηρίου. Μεταξύ άλλων, το Σωματείο Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών και Βοηθητικού Προσωπικού Κουζίνας Ν. Ηρακλείου, πραγματοποίησε διαμαρτυρία την Τετάρτη 27 Μαΐου και κοινοποίησε τα αιτήματά του στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Στο μεταξύ, σε συνάντηση (Τετάρτη 26/5/20) με την γ.γ. του υπουργείου εργασίας, Άννα Στρατινάκη, η Ομοσπονδία  αναφέρει ότι απέσπασε τη δέσμευση ότι «σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις όσο αφορά την επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζομένων».

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και χημικά έξω από το υπουργείο Εργασίας

Παράλληλα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής (πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) πραγματοποίησε ξεχωριστό συλλαλητήριο σήμερα, Πέμπτη 28/5, στο Σύνταγμα, «με σκοπό να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων του κλάδου μας, να ακουστούν οι δικές μας απαιτήσεις, τα δικά μας αιτήματα». Την ίδια μέρα διοργανώνθηκαν κινητοποιήσεις σε πολλές ακόμα πόλεις. 

Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα βρέθηκε και ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να επαναπροσληφθούν οι εποχικοί εργαζόμενοι, να δοθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να απαλλαγούν από τα χρέη και από τις πληρωμές σε φως, νερό, τηλέφωνο, στις τραπεζικές δόσεις, στην εφορία, αλλά και από τα δημοτικά τέλη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την «Εφ.Συν.», οι διαδηλωτές που κατευθύνθηκαν στη συνέχεια έξω από το υπουργείο Εργασίας και ζήτησαν να συναντήσουν τον υπουργό για να του θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος συνάντησαν κατεβασμένα ρολά και για λίγο σημειώθηκε ένταση, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν και σε περιορισμένη χρήση χημικών.

(βίντεο: ΕΦ.ΣΥΝ. / Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος)

Όπως αναφέρει το 902.gr, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη  η επίθεση της αστυνομίας στους διαδηλωτές, προσήλθε στο υπουργείο η γ.γ. Άννα Στρατινάκη. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις κλειστές πόρτες του υπουργείου και την επίθεση της αστυνομίας. Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε και ο Χρήστος Κατσώτης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

   Τελικά, η ηγεσία του υπουργείου δέχθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των σωματείων. Μετά τη συνάντηση με την  Άννα Στρατινάκη, ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους σημείωσε: «Μπροστά στη δική μας αποφασιστικότητα, κανένας τσαμπουκάς δεν περνάει. Ο υπουργός των ξενοδόχων θα μας δει, θέλει δε θέλει» και κάλεσε σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα και κλιμάκωση.

Στην «υποδοχή» των εργαζόμενων από τα ΜΑΤ αντέδρασε με αιχμηρό σχόλιο και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης:

«Ο Υπουργός Εργασίας όχι μόνο αρνήθηκε να συναντήσει τους εργαζόμενους σε επισιτισμό και  τουρισμό που ζητούν το αυτονόητο, επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, αλλά τους "υποδέχθηκε" με ΜΑΤ και χημικά.

Αυτή είναι η νέα "κανονικότητα" της κυβέρνησης που ομολόγησε άλλωστε με κυνισμό ο κ. Μητσοτάκης όταν αντίκρισε απολυμένους στη Θεσσαλονίκη».

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 28/5 και στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης από μέλη του Σωματείου Εργαζομένων σε Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις, το οποίο συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.

Τα κυριότερα αιτήματα

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί τα σωματεία μέλη του «να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν στις 28 Μαΐου και στις 10 Ιουνίου τα συνδικάτα και η ομοσπονδία του κλάδου, για τη διεκδίκηση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους».

Τα συνδικάτα απαιτούν να συνεχιστεί η επιδότηση ανεργίας μέχρι την ημέρα επαναπρόσληψης την 1η Ιουλίου. Για όσους θα παραμείνουν άνεργοι φέτος το καλοκαίρι να εξακολουθήσουν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας μέχρι την έναρξη της περιόδου 2021.

Επίσης, ζητούν να μπουν στις ρυθμίσεις όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εκτός είτε γιατί δεν πήραν επίδομα ανεργίας ή εποχικό, είτε γιατί εργάζονται με συμβάσεις μιας μέρας, είτε είναι στα προγράμματα μετεκπαίδευσης.

Ζητούν να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων γιαυτούς που θα δουλέψουν για το επίδομα ανεργίας τον χειμώνα του 2020 από 100 σε 50 αφού στην καλύτερη περίπτωση θα εργαστούν για 2 μήνες (το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής από την πλευρά του ζητά να καταργηθεί το πλαφόν των 100 ενσήμων για την επιδότηση, που πρέπει να είναι τώρα και για πάντα χωρίς όρους και προϋποθέσεις 600 ευρώ το μήνα). 

«Να καλυφθούν οι μισθοί μας στο επίπεδο της Κλαδικής σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων που ισχύει μέχρι 31/08/2020 και είναι γενικώς υποχρεωτική, καθώς και η κάλυψη των ασφαλιστικών μας εισφορών. Να κηρυχθεί επιτέλους υποχρεωτική η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στον Επισιτισμό», τονίζει η ΠΟΕΕΤ. 

Φαίνεται όμως ότι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι το τέλος τη στρατηγική πλήρους απορρύθμισης της εργασίας ώστε να πληρώσουν (και αυτήν) την κρίση οι εργαζόμενοι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)