to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:36 | 23.01.2016

Διεθνή

Με στόχο να αποτραπεί ακόμα ένα «ατύχημα»: Πιέζει ο Ραχόι για συμμαχία με σοσιαλιστές και Ciudadanos

Την αποτροπή του σχηματισμού αριστερής κυβέρνησης σε ακόμα μία χώρα του ευρωπαϊκού Νότου συνεχίζει να επιδιώκει ο ασκών χρέη πρωθυπουργού επικεφαλής του δεξιού κόμματος, μετά τη χθεσινή του άρνηση να παραλάβει τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, κίνηση με την οποία αποφεύγει την «καταδικασμένη» ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης - Να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή να παραδώσει την εντολή καλούν οι Σοσιαλιστές τον Ραχόι, χαρακτηρίζοντας, ταυτόχρονα, «εκβιασμό» τις προϋποθέσεις που θέτουν οι Podemos για κυβερνητική συνεργασία και ανακοινώνοντας ότι παραμένουν «σε επαφή» με τους φιλελεύθερους Ciudadanos


Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις για το σχηματισμό μιας πολιτικής συμμαχίας ώστε να κυβερνήσει με τους Σοσιαλιστές και το νεοφιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos, μια ημέρα αφότου ανέβαλε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Ραχόι, αρχηγός του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), εξέπληξε χθες τους αντιπάλους του ανακοινώνοντας ότι δεν θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, καθώς δεν έχει την απαραίτητη υποστήριξη από άλλα κόμματα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου που δεν έδωσε σε κανένα κόμμα απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Ραχόι αναμενόταν, έπειτα από έναν γύρο συνομιλιών με τον βασιλιά Φίλιππο, ότι θα σχημάτιζε κυβέρνηση και θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης. Τώρα οι συνομιλίες με τον βασιλιά θα επαναληφθούν την Τετάρτη. Ο Ραχόι υποστήριξε πως μια συμμαχία ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα, τους σοσιαλιστές και το Ciudadanos παραμένει "η πιο εύλογη επιλογή". "Αυτή ήταν και εξακολουθεί να είναι η άποψή μας", δήλωσε ο Ραχόι σε ομιλία του σε συγκέντρωση του κόμματος στην Κόρντοβα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Η χθεσινή άρνηση Ραχόι έρχεται στη σκιά της χείρας συνεργασίας που έτεινε ο αρχηγός των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας στον Πάμπλο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών για τη συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης μειοψηφίας μεταξύ Σοσιαλιστών, Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το παλάτι αμέσως μετά τη συνάντηση του Μαριάνο Ραχόι με τον βασιλιά Φίλιππο Στ' αναφέρεται ότι ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος αρνήθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα ακολουθήσει νέος γύρος συνομιλιών του μονάρχη με τους αρχηγούς των κομμάτων την Τετάρτη για τον εντολοδόχο πρωθυπουργό. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)