to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 03.09.2017

Οικονομία

Με σκανδαλώδεις ταχυδακτυλουργίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διέλυσαν την ΑΤΕ για να μην πληρώσουν τα δάνειά τους - Εξηγήσεις ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Πώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μεθόδευσαν την εκχώρηση της ΑΤΕ έναντι πινακίου φακής στην Τράπεζα Πειραιώς για να αποφύγουν να πληρώσουν δάνεια άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ!


Κόλαφο για τον τρόπο με τον οποίο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να κλείσουν την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ), που κατείχε το 72% της χρηματοδότησής τους, να τη «χαρίσουν» στην Τράπεζα Πειραιώς του Μιχάλη Σάλλα και να «κλέψουν» στην ουσία τα τα εκατομμύρια ευρώ (πάνω από 200 με τους τόκους) που θα έπρεπε κανονικά να επιστρέψουν, αποτελεί ντοκουμέντο που δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Δημοκρατία».

Η όλη μεθόδευση περιγράφεται στην πολυσέλιδη αγωγή που κατέθεσε η ΑΤΕ τον Ιούλιο 2012 κατά του Ελληνικού Δημοσίου και των δύο πολιτικών κομμάτων, αξιώνοντας συνολική αποζημίωση άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Λίγες μέρες μετά (26 Ιουλίου 2012), η νεοσύστατη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εκχωρεί σκανδαλωδώς το «υγιές» κομμάτι της ΑΤΕ στην Πειραιώς του Μ. Σάλλα, αντί του ευτελούς ποσού των 95 εκατομμυρίων(!!!), όταν, από τα δάνεια και μόνο των δύο κομμάτων η ΑΤΕ είχε απαίτηση να εισπράξει άνω των 200 εκατ. ευρώ!

Το εντυπωσιακό της μεθόδευσης βρίσκεται στο γεγονός ότι τα δάνεια των δύο κομμάτων εντάχθηκαν στο «υγιές» κομμάτι της ΑΤΕ, που εκχωρήθηκε στην Πειραιώς ενώ θα έπρεπε να πάνε με το «κακό» κομμάτι της τράπεζας μαζί με πολλά άλλα, μη εξυπηρετούμενα, δάνεια. Σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, οι… Χουντίνι της πολιτικής και οικονομικής «ταχυδακτυλουργίας» γνώριζαν πολύ καλά ότι τα δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε αμέσως να καταγγελθούν και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης!

Η αγωγή της ΑΤΕ, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί στα μέσα Οκτωβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και, φυσικά, αναμένεται με αυτονόητα μεγάλο ενδιαφέρον η στάση των δύο κομμάτων αλλά και των τραπεζικών παραγόντων…

(left.gr)

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις μεθοδεύσεις διάλυσης της ΑΤΕ για τα χρέη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ:

Η αγωγή της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία», είναι αποκαλυπτική για τον τρόπο με τον οποίο τα δύο αυτά κόμματα χειρίστηκαν το τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των πολιτών.

Από το δημοσίευμα προκύπτει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά μεθόδευσε τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μην αποπληρώσουν τα δεκάδες εκατομμύρια που χρωστούσαν, ως κόμματα, στη συγκεκριμένη τράπεζα! 

Συγκεκριμένα, στις 3 Ιουλίου 2012, η ΑΤΕ είχε καταθέσει αγωγή εναντίον της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ελληνικού δημοσίου με την οποία καταγγέλλει την αφαίρεση των περιουσιακών της στοιχείων. Εντελώς... συμπτωματικά, 23 μέρες αργότερα, δηλαδή στις 26 Ιουλίου, αποφασίστηκε η διάλυση της Αγροτικής και η εκχώρηση του «υγιούς» κομματιού της στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου και πέρασαν και τα δάνεια των δύο κομμάτων, παρόλο που ήταν μη εξυπηρετούμενα.

Τα ποσά που χρωστούσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην ΑΤΕ το 2012, όταν δηλαδή η τράπεζα κατέθεσε την αγωγή, προκαλούν κυριολεκτικά ίλιγγο: το χρέος της ΝΔ ανερχόταν στα 104.360.000 ευρώ ενώ αυτό του ΠΑΣΟΚ στα 93.000.000 ευρώ! Επιπλέον, όπως αποκαλύπτεται, τον Απρίλιο του 2012, με τροπολογία του τότε υπουργού Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση, αποφασίστηκε πως η τελευταία δόση της κρατικής χρηματοδότησης του 2011 και οι δύο πρώτες του 2012 κηρύσσονται ακατάσχετες και ανεκχώρητες.

Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες εξηγήσεις. Η διάλυση της ΑΤΕ, μιας τράπεζας που αφορά τον πρωτογενή τομέα παραγωγής της χώρας μας, είναι μια υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)