to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:15 | 24.02.2020

Οικονομία

Με σημαντική πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λογω κορονοϊού

Οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφουν σημαντική πτώση με το άνοιγμα, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για μια ενδεχόμενη παρατεταμένη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του Covid-19 σε χώρες εκτός της Κίνας.


Γύρω στις 16.55 (ώρα Ελλάδας) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά -2,64%, στις 28.228,13 μονάδες. Βρισκόταν δηλαδή κάτω από το επίπεδο με το οποίο άνοιξε τη νέα χρονιά.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε κατά -2,88% ενώ ο Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης και περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες, κατέγραφε πτώση -2,48%.

Ο χρυσός, που θεωρείται από ορισμένους ως «καταφύγιο» σε περιόδους κρίσης, σημειώνει άνοδο 2%, φτάνοντας στα 1.675,75 δολάρια η ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2013.

Η Γουόλ Στριτ έκλεισε με πτώση την περασμένη εβδομάδα, λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας για την επιδημία, αλλά και εξαιτίας των απογοητευτικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία. Την περασμένη εβδομάδα ο Dow Jones είχε απώλειες 1,4% και ο Nasdaq 1,6%.

«Η ρίζα του προβλήματος είναι ο φόβος ότι η παράλυση που έπληξε την κινεζική οικονομία θα έχει συνέπειες και αλλού, γεγονός που θα συνιστούσε νέο πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη», εκτίμησε ο Πάτρικ Ο’Χέιρ, αναλυτής της Briefing.

Ενδεικτικό των ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιδημία είναι το γεγονός ότι οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση με μεγάλη πτώση: -6,3% για την Delta, -6,2% για την American Airlines και -4,7% για την United. H Apple που κατασκευάζει σε μεγάλο βαθμό τα iPhone της στην Κίνα, είδε τη μετοχή της να πέφτει κατά -3%.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ δεν έδειξε πάντως να ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κοροναϊού. «Δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει όσα συμβαίνουν στην αγορά μετοχών, όμως στο ανθρώπινο γένος επικρατεί φόβος όταν υπάρχει μια πανδημία», σχολίασε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)