to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:42 | 19.01.2020

Πολιτική

Με σημαία την «κυβερνησιμότητα»: Πέμπτη ή Παρασκευή ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος

«Στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι συγκλίσεις και οι συναινέσεις», ισχυρίζεται ο υπουργός Εσωτερικών, την ώρα που ξηλώνει την απλή αναλογική


Σε συνέντευξή του το Σάββατο 18/1 στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε στον εκλογικό νόμο που θα ψηφιστεί στη Βουλή την Πέμπτη ή την Παρασκευή, χαρακτηρίζοντάς τον δικαιότερο και αναλογικότερο από τους προηγούμενους, καθώς το bonus που δίνει είναι κλιμακωτό και έχει σχέση με το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα, ενώ, κατά τη νωστή καραμέλα της ΝΔ, «διασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα της χώρας«.

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο στις αυτοδιοικητικές εκλογές είπε ότι το θέμα θα έχει κλείσει μέχρι τέλος Ιουνίου και επιβεβαίωσε ότι ένα από τα σενάρια που συζητώνται είναι ο δήμαρχος να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο αν συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 40%, αλλά, όπως σημείωσε, για το συγκεκριμένο θέμα θα γίνει διάλογος.

Θυμίζουμε ότι το σχέδιο νόμου «Εκλογή Βουλευτών» έγινε δεκτό, κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκαν μόνο η ΝΔ και η Ελληνική Λύση, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 την Πέμπτη 16/1.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλγα Γεροβασίλη: Επιδιώκει αλλαγή ατζέντας ο Κυρ. Μητσοτάκης

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται την απλή αναλογική διαφωνώντας κάθετα με την κατάργηση της και, όπως ανέφεραν κομματικές πηγές τη Δευτέρα 13/1/2020 «δεν συζητά την πρόταση της ΝΔ».

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Π. Σκουρλέτη: «Το ενδιαφέρον για μας είναι να δούμε την στάση των υπόλοιπων δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και κυρίως του ΚΙΝΑΛ. Θα περίμενε κανείς να έχει μια σαφή τοποθέτηση απέναντι στα ζητήματα του εκλογικού συστήματος και ουσιαστικά να μην υποθηκεύσει το ίδιο του το μέλλον. Διότι ακόμη και με τους συσχετισμούς που προέκυψαν από τις τελευταίες εκλογές της 7ης Ιουλίου, με βάση το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δυνητικά θα μπορούσαμε να είχαμε μια άλλη κυβερνητική πλειοψηφία, διαφορετικής πολιτικής κατεύθυνσης, από αυτήν που έχουμε σήμερα, την μονοκομματική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μεγάλη η ευθύνη των άλλων δυνάμεων να τοποθετηθούν με ευθύτητα και βεβαίως να αναζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές που το πιο πιθανό είναι να γίνουν με απλή αναλογική να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μια άλλη προοδευτική πλειοψηφία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)