to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:12 | 13.10.2012

Κοινωνία

Με το σαρκίο μας για ασπίδα

της Φωτεινής Λαμπρίδη


Ξεχάστε για λίγο ό,τι έχει γραφτεί, ό,τι έχει ειπωθεί τελευταία για την αστυνομική βία. Ξεχάστε τις βιαιοπραγίες ενάντια στους συνδικαλιστές, τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι αντιρατσιστές στο αστυνομικό τμήμα, τα κλομπ με την καλή ή την ανάποδη στα χέρια, στα πλευρά, στα κεφάλια, στα σώματα διαδηλωτών και μεταναστών. Ξεχάστε για λίγο λοιπόν τον πρόλογο που γράφεται καιρό τώρα και παρατηρήστε τη φωτογραφία για να περάσουμε στο κυρίως θέμα. Όπως κάθε φωτογραφία, κρύβει πίσω της μια μικρή ιστορία.

Την ώρα που οι "φρουροί" της χώρας είναι απόλυτα οπλισμένοι προκειμένου να προστατευτεί η καγκελάριος Μέρκελ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων που απαγορεύουν τις συναθροίσεις στο μεγαλύτερο μέρος του κέντρου, λίγα λεπτά ίσως μετά τις άνω των 200 προληπτικές προσαγωγές, μια διαδηλώτρια συλλαμβάνεται στην Αμαλίας, απέναντι από τον Εθνικό Κήπο, από άνδρα των ΜΑΤ, ο οποίος για αρκετή ώρα μετά την περιφέρει ως τρόπαιο πολέμου κατεβαίνοντας την Ξενοφώντος για να καταλήξουν στη Φιλελλήνων, όπου τη χρησιμοποιεί ως ασπίδα απέναντι στον εχθρό του, δηλαδή τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Μετά στρίβουν δεξιά στη Νίκης ενώ την κρατά πιεστικά από τον αυχένα, ανεβαίνουν τη Βασιλέως Γεωργίου, όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα, για να τη βάλουν στην κλούβα.

Το σώμα μιας γυναίκας χρησιμοποιείται σαν ασπίδα προκειμένου να προστατευτεί το όργανο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Δεν αρκεί ο στρατιωτικός οπλισμός τους, δεν αρκούν τα κλομπ, τα χημικά, τα πάσης φύσεως φονικά όπλα. Δεν αρκούν οι ολοένα αυξανόμενες προληπτικές προσαγωγές, δεν αρκεί η προπαγάνδα από τα ΜΜΕ, ο "Ξένιος Ζευς", η θεωρία των δύο άκρων, δεν αρκούν τα στραβά μάτια της Δικαιοσύνης (η υπόθεση των βασανισμών των αντιφασιστών έπρεπε να γίνει πρώτο θέμα στην "Γκάρντιαν", για παράδειγμα, για να τη στείλει ο κύριος Δένδιας στον εισαγγελέα). Δεν αρκεί η κυνική ομολογία ότι οι φτωχοί και οι αδύναμοι θα πληρώσουν τη νύφη γιατί τους ευνοημένους τους προστατεύουμε σ' ένα στικάκι στο συρτάρι μας.

Δεν αρκεί η συστηματική καταπάτηση του Συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για να περάσουν τα μέτρα που πάση θυσία πρέπει να επιβληθούν, χρειάζεται το σαρκίο μας. Αυτή είναι η αλήθεια που δεν μας λένε κατά πρόσωπο και που κραυγάζει μέσα από τον συμβολισμό της παραπάνω φωτογραφίας.

Το σώμα μιας γυναίκας χρησιμοποιείται σαν ασπίδα προκειμένου να προστατευτεί το όργανο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τον ίδιο τρόπο που οι Ισραηλινοί στρατιώτες δένουν παιδιά από την Παλαιστίνη στα οχήματά τους για να προστατευτούν.

Δεν έχει σημασία αν ο πολιτικός ή δημοσιογραφικός λόγος έχει δεξιά ή αριστερή ρητορική. Δεν έχει σημασία που ο κάθε εκβιαστής αυτοαποκαλείται σωτήρας.

Εκείνοι που ποζάρουν στις οθόνες μας συμμετέχοντας σ' ένα αέναο θρίλερ εκβιασμού, το σαρκίο μας χρησιμοποιούν για ασπίδα.

Θα τους αφήσουμε;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)