to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 05.12.2015

Διεθνή

Με ραδιοφωνικό μήνυμα: Το ΙΚ διεκδικεί την ευθύνη για το μακελειό στην Καλιφόρνια

Δράστες της επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο, ήταν ο Σάγεντ Ρίζβαν, 28 ετών, Αμερικανός πολίτης και κάτοικος της περιοχής και η Τασφίν Μαλίκ, μία 27χρονη γυναίκα, πακιστανικής υπηκοότητας


Σε ραδιοφωνικό του μήνυμα, που μεταδόθηκε από τζιχαντιστικά μέσα, το Ισλαμικό Κράτος αναφέρει ότι οι δράστες της επιθέσεις ήταν οπαδοί του. Δράστες της επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο, ήταν ο Σάγεντ Ρίζβαν, 28 ετών, Αμερικανός πολίτης και κάτοικος της περιοχής και η Τασφίν Μαλίκ, μία 27χρονη γυναίκα, πακιστανικής υπηκοότητας.

Το ζευγάρι είχε ανοίξει πυρ με αυτόματα όπλα και πιστόλια στη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης σε κέντρο στήριξης για άτομα με ειδικές ανάγκες του Σαν Μπερναρντίνο. Την επίθεση ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους καταδιώκουν έως ότου πέσουν νεκροί.

Όπως μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ, η δράστης του μακελειού της Καλιφόρνια, Τασφίν Μαλίκ, είχε υποσχεθεί υποταγή στον ISIS. H Τασφίν είχε δηλώσει την υποταγή της στον αρχηγό του ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi με ποστάρισμα στο facebook, ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές επισήμαναν ότι, δεν επρόκειτο για τον προσωπικό της λογαριασμό, αλλά για λογαριασμό σε διαφορετικό όνομα, χωρίς να δίνουν περαιτέρω στοιχεία. Η περίπτωση της παραπέμπει στη δράση τύπου «μοναχικού λύκου», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία ανέφερε ότι η έρευνα γίνεται στη βάση της υπόθεσης ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.  «Έχουμε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι (οι δράστες) είχαν προσχεδιάσει λεπτομερώς την επίθεση πριν τη διαπράξουν», ανέφερε το στέλεχος του γραφείου του FBI στο Λος Άντζελες, Ντέιβιντ Μπάουντιτς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το FBI πάντως, μέσω του διευθυντή του Τζέιμς Κόμι, διευκρινίζει ότι, αν και υπάρχουν σημάδια «ριζοσπαστικοποίησης» από την πλευρά των δραστών, δεν φαίνεται αυτοί να ήταν μέλος ενός πυρήνα τρομοκρατών ή να ανήκαν σε κάποια μεγαλύτερη ομάδα.

Οι δύο δράστες, η Μαλίκ, 27 ετών, από το Πακιστάν, και ο σύζυγός της Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ, 28χρονος γεννημένος στις ΗΠΑ σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία μερικές ώρες μετά τη σφαγή της Τετάρτης στο κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών Inland Regional Cente.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάουντιτς, το FBI εξετάζει διαλυμένα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν κοντά στον τόπο του εγκλήματος και εξακρίβωσε πως υπήρχαν «τηλεφωνικές επικοινωνίες» ανάμεσα στο ζευγάρι των δραστών και άλλα πρόσωπα σε βάρος των οποίων η ομοσπονδιακή αστυνομία κάνει έρευνες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)