to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με πρόσχημα την πανδημία πλήττουν την Δημοκρατία

Με πρόσχημα την πανδημία και την εξάπλωση του ιού, η κυβέρνηση του «νόμος και τάξη» βρήκε την ευκαιρία να βγάλει για άλλη μια φορά, όλο τον αυταρχισμό, την βία και την καταστολή. Η συζήτηση αρχικά ξεκίνησε σχετικά με το αν θα γίνει πορεία την ημέρα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.


Με πρόσχημα την πανδημία και την εξάπλωση του ιού, η κυβέρνηση του «νόμος και τάξη» βρήκε την ευκαιρία να βγάλει  για άλλη μια φορά, όλο τον αυταρχισμό, την βία και την καταστολή. Η συζήτηση αρχικά ξεκίνησε σχετικά με το αν θα γίνει πορεία την ημέρα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Φυσικά, κρίνοντας από τα πεπραγμένα, το θέμα τους δεν είναι μόνο η πορεία αλλά η επιβολή, ο φόβος και η τρομοκρατία. Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί η εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στο Πολυτεχνείο, την Παρασκευή το μεσημέρι σχεδόν ταυτόχρονα με την  ανακοίνωση της απαγόρευση της πορείας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη(;), όπου εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς σκηνές αστυνομικής καταστολής.
Το όλο θέμα, βέβαια, δεν  αφορούσε μόνο  την προστασία της δημόσιας υγείας από την  διασπορά του ιού από κάποιες δεκάδες φοιτητών που βρίσκονταν στον χώρο.  Το βασικό ήταν το μήνυμα ότι όποιος αντιστέκεται και δεν υπακούει τις εντολές, θα υποστεί τις συνέπειες. Μηνύματα προς πολλές πλευρές και πολλούς αποδέκτες από αυτή την αυταρχική κυβέρνηση, που δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιεί  την καταστολή αλλά και την εικόνα-μέσω των επιστρατευμένων ΜΜΕ-, για να τρομοκρατήσει και να επιβληθεί.
Επιπλέον έχει να κάνει με τις ιδεολογικές εμμονές της κυβέρνησης που δια στόματος πρωθυπουργού προανήγγειλε ότι «θα τελειώσουμε με τα ιδεολογικά άβατα». Σε αυτή τη λογική στηρίχθηκε  και όλη η προπαγάνδα για την ανομία στα Πανεπιστήμια, για να έχουν το τέλειο άλλοθι για  να  καταργήσουν το πανεπιστημιακό άσυλο  και να  βάλουν μέσα στα Πανεπιστήμια την Αστυνομία. Βρίσκουν πάντα τα προσχήματα, καλλιεργούν το έδαφος, στοχοποιούν  και ενοχοποιούν και στο τέλος κάνουν την δουλίτσα τους μια χαρά.
Ανάλογα, θυμόμαστε, είχαν φερθεί με τις εκκενώσεις καταλήψεων από πρόσφυγες και μετανάστες, πάντα σε απευθείας μετάδοση από τα κανάλια. Έτσι φέρονται αυταρχικά και προκλητικά, για να χαϊδεύουν ένα ακροδεξιό ακροατήριο αλλά και μετριοπαθείς πολίτες που προσπαθούν να τους πείσουν ότι η αιτία για όλα τα δεινά της χώρας είναι οι απείθαρχοι και αντιδραστικοί νέοι, οι πρόσφυγες-μετανάστες και γενικότερα οι αδύναμοι και οι «διαφορετικοί». Η βία και ο αυταρχισμός είναι πάντα η λύση τους σε αδιέξοδα.
Είναι νομίζω δεδομένο ότι φέτος η επέτειος θα εορτασθεί υπό το πρίσμα των ειδικών συνθηκών που επιβάλει η κατάσταση. Όμως, οι σύλλογοι, οι φορείς και οι οργανώσεις που έχουν τη ευθύνη των εκδηλώσεων θα αποφασίσουν πώς θα γίνει και είμαι σίγουρη ότι όλα αυτά θα τα λάβουν υπ’ όψιν τους.
Με μια πρωτοφανή κίνηση που συνιστά συνταγματική εκτροπή, η κυβέρνηση του «αποφασίζομεν και διατάσομεν»,απαγορεύει για τέσσερις μέρες τις συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων και έτσι επιχειρεί να βάλει σε ολική καραντίνα τα δικαιώματα της νεολαίας και την δημοκρατία.
Δεν είναι άλλοθι όμως η πανδημία για να μπουν σε καραντίνα όλες οι κατακτήσεις και τα ιδανικά του Πολυτεχνείου.
Το σύνθημα του Νοέμβρη του 1973 για ΨΩΜΙ-ΠΑΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αλλά και οι αγώνες του Λαού και της Νεολαίας, σήμερα φαίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ και καμία αυταρχική κυβέρνηση δεν θα το καταργήσει.


Ευαγγελία Μανιτσούδη, εκπαιδευτικός
Μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΧΙΟΥ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)