to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με προσφυγή στο ΣτΕ προσπαθεί να μπλοκάρει η ΚΕΔΕ τη διάσωση του Πάρκου Τρίτση

Υλοποιεί την απειλή της η ΚΕΔΕ του γνωστού Πατούλη προσπαθώντας να βάλει εμπόδια στην σταθερή χρηματοδότηση για το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, η υπεράσπιση του οποίου έχει τεράστια σημασία για την Δυτική Αθήνα και κατ’ επέκταση για το λεκανοπέδιο της Αττικής, σε μια εποχή που ο δημόσιος χώρος συρρικνώνεται μέρα με την ημέρα.


Σε προσβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εξασφαλίζει σταθερή χρηματοδότηση για το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης αποφάσισε να προχωρήσει η ΚΕΔΕ, αντιδρώντας στην εξασφάλιση μηνιαίας προσόδου ύψους 58.000 ευρώ προερχόμενη από την τακτική χρηματοδότηση των 66 δήμων της Αττικής.

Συγκεκριμένα, με απόφασή των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος για το 2017 χορηγείται επί 10 μήνες το ποσό των 58.000 ευρώ στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Φορέας Διαχείριση Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Τρίτσης».

Το ποσό της επιχορήγησης, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, θα δοθεί από τον λογαριασμό που τηρεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η ΚΕΔΕ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων). Τα χρήματα ποσά από τον εν λόγω λογαριασμό κατανέμονται στους δήμους της Αττικής για την κάλυψη των λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους. Η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε κατ' επιταγή του νόμου 4414/2016.

Η ΚΕΔΕ αναφέρει στην αίτησή της στο ΣτΕ ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στον νόμο 4414/2016 και στον Κώδικά Διοικητικής Διαδικασίας (νόμος 2690/1999), καθώς δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Δηλαδή, πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης δεν προηγήθηκε η προβλεπόμενη γνωμοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Η προαναγγελία της προσφυγής είχε πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα που έλαβε χώρα η απαράδεκτη ενέργεια του δημάρχου Ιλίου Ν. Ζενέτου, ο οποίος είχε στείλει συνεργείο καθαριότητας στο πάρκο, το οποίο αφαίρεσε παράνομα αντλία νερού που βρίσκεται εγκατεστημένη σε γεώτρηση!

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ εκείη την ημέρα, ο Γ. Πατούλης υποστήριξε ένθερμα την πρόταση να προσβληθεί η ΚΥΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αντιδρώντας στην περικοπή της τακτικής χρηματοδότησης των δήμων, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ο οποίος από την προηγούμενη θέση στο υπουργείο Περιβάλλοντος είχε δρομολογήσει τη σταθερή χρηματοδότηση του Πάρκου Τρίτσης. Ενθυμήθηκε, μάλιστα, την ανεδαφική πρόταση για χρηματοδότηση του πάρκου από το Πράσινο Ταμείο ως εναλλακτική. Πάντως, η επιχείρηση Ζενέτου να κόψει την παροχή νερού στο πάρκο, συνθέτει το παζλ της υπονόμευσης της προσπάθειας ανάταξης του πάρκου. Άλλωστε, ο δήμαρχος Ιλίου είχε αντιδράσει στη διοχέτευση 58.000 ευρώ μηνιαίως στο πάρκο από την τακτική χρηματοδότηση των δήμων.

«Δυστυχώς η ηγεσία της ΚΕΔΕ του κ. Πατούλη και όσοι συντάσσονται πίσω του, όντας κρυμμένοι μέσα σε πολυτελή γραφεία και διαμερίσματα, αδυνατούν να κατανοήσουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των πολιτών και την ανάγκη τους για αξιοπρεπείς δημόσιους χώρους αναψυχής και πράσινο», σχολίασε την ίδια ημέρα ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης, Αλληλέγγυα Πόλη και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ιλίου, Κ. Κάβουρας. Όπως τονίζει:

«Αδυνατούν να αντιληφθούν τη τεράστια σημασία που έχει η υπεράσπιση αυτού του πάρκου για την Δυτική Αθήνα και κατ’ επέκταση για το λεκανοπέδιο της Αττικής, σε μια εποχή που ο δημόσιος χώρος συρρικνώνεται μέρα με την ημέρα.

Τέλος, για να αποκτήσει κανείς εικόνα αναφορικά με το βάρος που αναλογεί σε έναν Δήμο για την χρηματοδότηση του Πάρκου Τρίτση, αξίζει ενδεικτικά να αναφερθεί πως στο Δήμο Ιλίου αναλογούν ετησίως, κατά δήλωση του Δημάρχου, 15.300 ευρώ το χρόνο για το πάρκο, τη στιγμή που πληρώνει πάνω από 18.000 ευρώ σε έναν μόνο λαϊκό τραγουδιστή, για μία 2ώρη εμφάνιση στις εκδηλώσεις της Λευκής Νύχτας. Το θέμα είναι τι αξιολογεί κανείς ως σημαντικό, με γνώμονα πάντα τις ανάγκες των πολιτών».

«Φαίνεται ότι κάποιοι βλέπουν με πολύ κακό μάτι την προσπάθεια να διασωθεί το πάρκο» τόνισε από την πλευρά του στην Αυγή ο Γ. Κομματάς, επικεφαλής της παράταξης Αλληλεγγύη η Δύναμή μας στον όμορο Δήμο Αγ. Αναργύρων - Καματερού. “Από την πρώτη στιγμή ο κ. Πατούλης, αλλά και ο κ. Ζενέτος, που κόπτονται, υποτίθεται, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Δυτικής Αθήνας και γενικότερα του Λεκανοπεδίου, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον τρόπο χρηματοδότησης, ενώ ήταν ένας ρεαλιστικός τρόπος εξεύρεσης χρημάτων για την ανάταξη του πάρκου” τονίζει ο Γ. Κομματάς, προσθέτοντας: «Εξάλλου, η αιτιολογική έκθεση του νομοθετήματος αναφέρει πολύ δίκαια και ορθά ότι ‘η περιβαλλοντική επιβάρυνση των δήμων της Αττικής με την λειτουργία των πόλεων πρέπει με κάποιο τρόπο να αντισταθμιστεί’. Έτσι, τα 58.000 ευρώ που κατανέμονται από την τακτική χρηματοδότηση των 66 δήμων της Αττικής σε μηνιαία βάση για το πάρκο είναι ελάχιστη επιβάρυνση για αυτούς. Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα αναγνωρίσει το δίκαιο του επιχειρήματος και θα απορρίψει την όποια προσφυγή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)