to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με πρόγραμμα και πρόσωπα-εκπλήξεις ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον δρόμο προς τις κάλπες

Οι αντοχές των πολιτών έχουν στερέψει - Πολύ ψηλά το θέμα της ακρίβειας για την Κουμουνδούρου στο δρόμο προς τις κάλπες


Εν μέσω ακρίβειας και υποκλοπών, στην Κουμουνδούρου εργάζονται πυρετωδώς ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να προχωρά σε αλλεπάλληλα «χτυπήματα», δίνοντας τον τόνο της νέας χρονιάς, που στην αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμούν να σηματοδοτήσει την πολιτική αλλαγή.

Η αμφίπλευρη διεύρυνση εκφράστηκε και μέσω της επιλογής της Πόπης Τσαπανίδου στη θέση της νέας εκπροσώπου Τύπου. Η εν λόγω απόφαση, πάντως, φαίνεται πως προκάλεσε πολλές θετικές αντιδράσεις, προκαλώντας «αμηχανία» στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που θεωρούν την επιλογή Τσίπρα «πετυχημένη». Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος, πέρα από υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών, παραμένει στον στενό πυρήνα των συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καθώς ορίστηκε υπεύθυνος Στρατηγικής Επικοινωνίας ενόψει εκλογών.

Ακρίβεια και υποκλοπές

Το ζήτημα της ακρίβειας, πάντως, ιεραρχείται πολύ ψηλά από την Κουμουνδούρου στον δρόμο προς τις κάλπες, καθώς υπάρχει η εκτίμηση, ειδικότερα και μετά τις πρόσφατες περιοδείες τόσο του Αλέξη Τσίπρα ανά τη χώρα όσο και των βουλευτών του κόμματος, ότι οι αντοχές των πολιτών έχουν στερέψει. Κορυφαίο στέλεχος της ηγετικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ζήτημα της ακρίβειας «ληστεία». Επανέλαβε δε ότι είναι πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού να «βάζει πλάτη» στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων, «πριμοδοτώντας», επί της ουσίας, «την αισχροκέρδεια στην αγορά». Βέβαια, όπως σημειώνουν κομματικές πηγές, ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν είναι απλώς η αποδόμηση των κυβερνητικών πεπραγμένων, αλλά και η ανάδειξη ενός άλλου πολιτικού σχεδίου. Σε αυτή τη στρατηγική κρίσιμος κρίκος είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα και η ανάδειξη των άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας. Σημειωτέον, μια πρώτη γεύση γι’ αυτό δόθηκε με την κατάθεση της τροπολογίας για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Τον δρόμο τον δείχνει η Ισπανία, λένε στην Κουμουνδούρου μετά τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης Σάντσεθ.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: «Αρνούνται τη μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα για να μην βάλουν σε «περιπέτεια» τα υπερκέρδη λίγων»

Πλησιάζοντας, πάντως, όλο και πιο κοντά στις κάλπες, το δίλημμα των εκλογών θα έχει από τη μία πλευρά τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που «εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες», και από την άλλη το αίτημα για «Δικαιοσύνη παντού». Σύνθημα το οποίο καταγράφεται με θετικό τρόπο στις μετρήσεις και φαίνεται πως αποτελεί ισχυρό όπλο για την αξιωματική αντιπολίτευση τόσο στο επίπεδο της επικοινωνίας όσο και στην πολιτική ουσία.

Αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο κυβερνητικό αφήγημα είναι συγκεκριμένη, τη στιγμή, μάλιστα, που οι αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση δεν έχουν τέλος. «Ο Κ. Μητσοτάκης δεν είναι υπεράνω του νόμου» τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές, ξεκαθαρίζοντας πως μία προοδευτική κυβέρνηση «θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση και να έρθουν όλα στο φως».

Ψηφοδέλτια με πρόσωπα-εκπλήξεις

Με την αυγή της νέας χρονιάς αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις ενόψει της προεκλογικής περιόδου, με την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να συνεδριάζει τις πρώτες ημέρες του 2023 για να σφραγίσει τα ονόματα των ψηφοδελτίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται και πρόσωπα-εκπλήξεις. Βέβαια, η απογραφή ενδέχεται να δημιουργήσει διάφορες «καραμπόλες» αναφορικά με τον αριθμό των βουλευτών ανά περιφέρεια. Τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει, π.χ., σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Εκκρεμεί, πάντως, μία σύσκεψη ανάμεσα στους υπεύθυνους από την Πολιτική Γραμματεία για τα ψηφοδέλτια (Σβίγκου-Καλογήρου-Βασιλειάδη) και σε κάποια κεντρικά στελέχη που εκπροσωπούν τα ιδεολογικά ρεύματα του κόμματος προκειμένου να αμβλυνθούν όποιες ενδεχόμενες αντιδράσεις ή διαφωνίες προκύψουν για κάποια πρόσωπα. Βέβαια, το κλίμα στο εσωκομματικό τοπίο είναι θετικό ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης και φαίνεται πως δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες τριβές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)