to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:45 | 18.02.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Με πραξικόπημα απειλούν την κυβέρνηση της Λιβύης ένοπλες ομάδες

Βαριά οπλισμένες πολιτοφυλακές της Λιβύης έδωσαν τελεσίγραφο λίγων ωρών στους βουλευτές του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου, του λιβυκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να εγκαταλείψουν την εξουσία, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα συλλάβουν όλα τα μέλη του που δεν θα υπακούσουν.



«Δίνουμε στο Κογκρέσο, του οποίου η θητεία έχει λήξει, διορία πέντε ωρών προκειμένου να παραδώσει την εξουσία» (έως τις 21:30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσαν οι πρώην αντάρτες και νυν αρχηγοί των ισχυρών ταξιαρχιών Αλ Καακάα και Αλ Σαουάικ, που ανεπίσημα θεωρούνται μέρος του στρατού της Λιβύης.

Το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο καταδίκασε το τελεσίγραφο των ένοπλων ομάδων, κάνοντας λόγο για απειλή διάπραξης «πραξικοπήματος».

«Το Εθνικό Κογκρέσο καταδικάζει έντονα αυτήν την επίθεση εναντίον των αρχών και απορρίπτει κατηγορηματικά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης [των ένοπλων ομάδων], την οποία θεωρεί ως πραξικόπημα εναντίον των νόμιμων θεσμών της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου Νούρι Αμπουσαμέιν ενώπιον των βουλευτών.

Εν τω μεταξύ οι φρουροί ανάγκασαν τις Αρχές να κλείσουν το αεροδρόμιο της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, απαιτώντας να τους καταβληθούν οι μισθοί πολλών μηνών, καθώς επίσης και να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τα αίτια της συντριβής ενός ελικοπτέρου στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα.

Τα μέλη μιας ένοπλης μονάδας που έχει αναλάβει τη φρούρηση του αεροδρομίου κατέλαβαν το διάδρομο προσγείωσης και εμπόδισαν το προσωπικό να εισέλθει στους επιβατικούς τερματικούς σταθμούς, σύμφωνα με αξιωματούχο του αεροδρομίου που δηλώνει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την ομάδα.

Η Λιβύη βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλί Ζεϊντάν καταβάλλει προσπάθειες να ελέγξει τους βαριά οπλισμένους αντάρτες που συνέβαλαν μεν στην πτώση του Μοαμάρ Καντάφι το 2011, αλλά εν συνεχεία κράτησαν τα όπλα τους, προκειμένου να ασκούν οικονομικές και πολιτικές πιέσεις.
 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)