to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:57 | 25.09.2017

Διεθνή

Με πόλεμο απείλησε ο Ερντογάν τον Μπαρζανί

“Μια βραδιά μπορει ξαφνικά να έρθουμε” τόνισε ο κ. Ερντογάν, αφού είπε ότι ο στρατος της Τουρκίας δεν μετέβη στα σύνορα στο Σιλόπι άσκοπα.


Με πόλεμο απειλησε σήμερα και ευθέως τον Μπαρζανί σε ομιλία που έκανε λίγο πριν στην Κωνσταντινούπολη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Μια βραδιά μπορει ξαφνικά να έρθουμε” τόνισε ο κ. Ερντογάν αφού είπε ότι ο στρατος της Τουρκίας δεν μετέβη στα σύνορα στο Σιλόπι άσκοπα. “Δεν θα επιτρέψουμε επ ουδενί τρομοκρατικό κράτος στα σύνορά μας”, υπογράμμισε και συνέχισε: “Όπως καθαρίσαμε 2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Τζεράμπλους και Ελ Μπάμπ από τον ISIS είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και πάλι το βήμα. Σε ετοιμότητα είναι και η αεροπορία μας.”

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ακόμη πως οι κυρώσεις έχουν ξεκινήσει και θα ενταθούν: “Ήδη έχει αποκλειστεί η είσοδος προς το Ιράκ. Τα σύνορα θα κλείσουν τελείως. Εντός μιάς εβδομάδας θα λάβουμε και άλλα μέτρα. Θα κλείσουμε και τις κάνουλες του πετρελαίου για να δούμε τότε η Διοίκηση του Βορείου Ιράκ πού θα πουλάει το πετρέλαιό της.”

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την Γερμανία: “Δόξα τω Θεώ αφήνουμε πίσω τις μέρες που δεν θέλαμε κάν να μιλάμε. Τώρα κοιτάμε μπροστά. Οι εκλογές της Γερμανίας είναι ένα μάθημα. Πλέον όλοι βλέπουν τα πάντα πολύ ξεκάθαρα.”

Ο πρωθυπουρός Γιλντιρίμ αποκλείει στρατιωτική δράση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα πως η Άγκυρα θα επέμβει στρατιωτικά αν ο τουρκομανικός πληθυσμός στο Ιράκ τεθεί στο στόχαστρο, σε μια προειδοποίηση για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν που διεξάγεται σήμερα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε το σχόλιο αυτό σε συνέντευξη με το τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Η Άγκυρα θεωρεί τον εαυτό της προστάτη της ιρακινής εθνικής μειονότητας των Τουρκομάνων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην πετρελαϊκή πόλη Κιρκούκ, την οποία οι Κούρδοι κατέλαβαν το 2014 καθώς τα ιρακινά στρατεύματα υποχωρούσαν αντιμέτωπα με την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους.

Νωρίτερα, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής διαφόρων κυρώσεων ως απάντηση στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, αποκλείοντας ωστόσο κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.

«Προτού να είναι πολύ αργά, θα λάβουμε μέτρα σε ό,τι αφορά τον εναέριο χώρο και τη διαχείριση των συνόρων μας», είπε, και πρόσθεσε πως η Τουρκία θεωρεί στο εξής την κυβέρνηση της Βαγδάτης ως το μοναδικό νόμιμο συνομιλητή της, και όχι το Αρμπίλ.

Αν και το τουρκικό κοινοβούλιο ανανέωσε για έναν χρόνο το περασμένο Σάββατο την εντολή που επιτρέπει στον στρατό να επεμβαίνει στο Ιράκ και στη Συρία, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η Άγκυρα δεν «πηγαίνει στον πόλεμο», αλλά μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο «στοχευμένες επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατικών στοιχείων» που συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Νωρίτερα ακόμη, τουρκικά μμε μετέδωσαν πως το σημείο διέλευσης Χαμπούρ στη μεθόριο με το βόρειο Ιράκ έκλεισε για τις αφίξεις από τις περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν.

Όμως ο υπουργός Τελωνείων Μπουλέντ Τουφενκτσί έσπευσε να διαψεύσει αυτή την πληροφορία, λέγοντας στο φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή πως το σημείο διέλευσης Χαμπούρ στη νοτιοανατολική Τουρκία «δεν έχει κλείσει» αλλά έχουν τεθεί σε εφαρμογή ενισχυμένοι έλεγχοι.

Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το συνοριακό πέρασμα ήταν ανοικτό και από τις δύο κατευθύνσεις σήμερα το πρωί αλλά πως η κίνηση ήταν πιο αργή απ΄ό,τι συνήθως.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)