to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με πείσμα και αντοχή. Συνεχίζουμε.

Για να βγούμε νικητές από αυτή την αναμέτρηση, πρέπει να προσπαθήσουμε να υπερβούμε τον υπάρχοντα τραυματισμό του κόμματός μας και μοναδικός τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι η μέγιστη δυνατή συσπείρωση και ενεργοποίηση όλων των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, που, παρά τις όποιες διαφωνίες και τη δικαιολογημένη αμηχανία, επιλέγουν να μείνουν στο κόμμα μας αυτή την κρισιμότατη στιγμή.


Έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο με πρωτοφανείς δυσκολίες για τη χώρα, το λαό και την Αριστερά. Μετά από 6 μήνες γενναίας και σκληρής αναμέτρησης με τις ηγεσίες της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνησή μας (και εξαιτίας δικών της αδυναμιών και λαθών) εξαναγκάστηκε να αποδεχτεί μια εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη συμφωνία. Ο εκβιασμός ήταν υπαρκτός και έθεσε ενώπιον μας την προοπτική της άμεσης χρεοκοπίας (και άρα της ρευστοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που θα σήμαινε και την ολοκληρωτική απώλεια των καταθέσεων των συμπολιτών μας) και τον εξαναγκασμό σε έξοδο από το Ευρώ.

Ας είμαστε ξεκάθαροι: Η συμφωνημένη έξοδος από το Ευρώ (όπως πρότειναν από διαφορετική σκοπιά ο Σόιμπλε και η τέως Αριστερή Πλατφόρμα και νυν Λαϊκή Ενότητα) και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα μιας χρεοκοπημένης χώρας που δεν διαθέτει ούτε μεγάλη παραγωγική βάση (όπως διέθετε η Αργεντινή όταν χρεοκόπησε), αλλά ούτε και αναγκαία συναλλαγματικά αποθέματα (ώστε να συγκρατήσει την ισοτιμία του νέου νομίσματος), θα σήμαινε αυτομάτως:

1ον) Την ανάγκη άμεσης υποτίμησης του νέου εθνικού νομίσματος, ακόμη και κατά 40%-50% (σύμφωνα με σειρά δημοσιευμένων διεθνών αναλύσεων), που θα σήμαινε την άμεση (σε ένα βράδυ!) απώλεια του 40%-50% του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.

2ον) Την ανάγκη νέου δανεισμού, που θα προερχόταν είτε από την ΕΕ-ΕΚΤ είτε από το ΔΝΤ, αφού η Ρωσία και η Κίνα εμφανίστηκαν στις μεταξύ μας επαφές απρόθυμες να μας δανείσουν εφόσον δεν καταλήγαμε σε συμφωνία εντός Ευρώ. Ο νέος αυτός δανεισμός από τους ίδιους δανειστές θα συνοδευόταν υποχρεωτικά από νέο μνημόνιο.

Υπό το βάρος αυτού του πραγματικού εκβιασμού, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποδεχτεί την επώδυνη συμφωνία, δηλώνοντας από την πρώτη στιγμή ότι την θεωρεί κοινωνικά άδικη και υφεσιακή, αλλά και ότι θα παλέψει βήμα-βήμα στη συνέχεια για την εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων, που σε συνδυασμό με α) τα ήδη ψηφισμένα φιλολαϊκά μέτρα που πήραμε το προηγούμενο εξάμηνο και β) το κυνηγητό της φοροδιαφυγής των πλουσίων, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, θα μας επιτρέψουν να ελαφρύνουμε τα βάρη για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Δυστυχώς κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους, δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη αυτού του εκβιασμού, την ίδια ώρα που έχουν συστηματικά αποτύχει να παρουσιάσουν στο δημόσιο διάλογο ένα χειροπιαστό σχέδιο για την υποτιθέμενη «φιλολαϊκή» έξοδο από το Ευρώ που υποστηρίζουν. Είναι οι ίδιοι που μετά από 6 μήνες συμμετοχής τους στην κυβερνητική πλειοψηφία, ξαφνικά ανακάλυψαν ότι οι σύντροφοί τους έγιναν «προδότες» σε μια νύχτα, λες και οι ίδιοι δεν κατείχαν νευραλγικές θέσεις στη Βουλή και την κυβέρνηση. Είναι οι ίδιοι που επέλεξαν στην τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή να στερήσουν από την εκλεγμένη από το λαό κυβέρνηση ακόμη και το ελάχιστο όριο των 120 εδρών, που απαιτείται για την ύπαρξη μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, οδηγώντας μας αναγκαστικά στην προσφυγή στις κάλπες, ώστε να μην εξαρτόμαστε στη Βουλή από τους εκπροσώπους του παλιού καθεστώτος (ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ-ΠΑΣΟΚ). Οι ίδιοι που ακόμη και αυτή τη στιγμή καπηλεύονται στη Βουλή και τη δημόσια σφαίρα δημόσια αξιώματα που κατέκτησαν με τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι ήδη έχουν ενταχθεί σε ένα άλλο κόμμα.

Στόχος μας τώρα είναι να σχεδιάσουμε ένα σχέδιο διεξόδου από την παρούσα δραματική κατάσταση. Προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι να βγει ξανά νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ώστε  να συνεχίσει ως κυβέρνηση να μάχεται για το ξήλωμα του παλιού αμαρτωλού καθεστώτος και τη διάσωση της κοινωνικής πλειοψηφίας ακόμη και υπό το παρόν ασφυκτικό πλαίσιο επιτήρησης.

Γιατί, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, δεν πρέπει και δεν μπορούμε ως αριστεροί και αριστερές να παραδώσουμε τη χώρα στα χέρια των πολιτικών εγκληματιών, που κατέστρεψαν και καταλήστεψαν το λαό μας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Για να βγούμε νικητές από αυτή την αναμέτρηση, πρέπει να προσπαθήσουμε να υπερβούμε τον υπάρχοντα τραυματισμό του κόμματός μας και μοναδικός τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι η μέγιστη δυνατή συσπείρωση και ενεργοποίηση όλων των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, που, παρά τις όποιες διαφωνίες και τη δικαιολογημένη αμηχανία, επιλέγουν να μείνουν στο κόμμα μας αυτή την κρισιμότατη στιγμή.

Τώρα είναι η ώρα –πιο πολύ από πριν- να μετρηθούμε με το χρέος μας προς το λαό μας και προς τους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης. Να δώσουμε τη μάχη των εκλογών με όλο το αναγκαίο πείσμα, την ψυχολογική αντοχή και την ελπίδα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και ότι το παράθυρο της ιστορικής ευκαιρίας δεν έχει κλείσει ακόμη. Από αυτή ειδικά τη μάχη, δεν πρέπει να λείψει κανείς και καμία από εμάς.

O Γιάννης Μπουρνούς είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)