to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:10 | 17.06.2017

Διεθνή

Με ομιλία του Σάντσεθ ξεκίνησε το 39ο Συνέδριο των Ισπανών Σοσιαλιστών

Με τον Γενικό Γραμματέα του Πέδρο Σάντσεθ να είναι πλέον απόλυτος κύριος του εσωκομματικού παιχνιδιού άνοιξε σήμερα τις εργασίες του στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο της Μαδρίτης το 39ο συνέδριο του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), με κύριο σύνθημα το «Είμαστε η Αριστερά».


Ενδυναμωμένος από την συντριπτική εκλογή του, με πάνω από 50% στις εσωκομαμτικές εκλογές, ο Σάντσεθ έχει επιδοθεί σε μία εκ βάθρων ανασύσταση της εκτελεστικής επιτροπής -η σύνθεση της οποίας αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία στο παρόν συνέδριο- και του καταστατικού του κόμματος. Ήδη ο Σάντσεθ έχει προχωρήσει σε μία πρώτη ρήξη, προτείνοντας μία σύνθεση της εκτελεστικής επιτροπής που δεν θα περιλαμβάνει πλέον σχεδόν αποκλειστικά τους περιφερειακούς «βαρόνους», τους επικεφαλής των μεγάλων τοπικών επιτροπών, αλλά προβλέπει και τη συμμετοχή μαχητικών στελεχών από τη βάση και την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την είσοδό του, ο Λουίς Άβαλος, το δεξί χέρι του Σάντσεθ, απαντώντας στην ερώτηση εάν τελείωσε η εποχή των «βαρόνων» τόνισε πως το PSOE είναι ένα «πολυσυλλεκτικό κόμμα, κυρίως ένα κόμμα δημοκρατικό» και κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να ακολουθήσουν το δίδαγμα δημοκρατίας που προτείνει το κόμμα του.

Επιπλέον, ο Σάντσεθ κατόρθωσε τις τελευταίες 48 ώρες να εξασφαλίσει τη στήριξη και αντιπάλων του, με τον τρίτο διεκδικητή της ηγεσίας του κόμματος, Πάτσι Λόπεθ, να δηλώνει πρόθυμος να συμμετάσχει στη νέα σύνθεση της εκτελεστικής επιτροπής.

Ακόμη μία επιτυχία για τον Σάντσεθ είναι κι η ενσωμάτωση στο νέο εκτελεστικό του σχήμα και του σημαντικού επικεφαλής του κόμματος στην Εξτρεμαδούρα Γκιγιέρμο Φερνάντεθ Βάρα, ο οποίος τόνισε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο συνέδριο πως «πάντοτε υποστήριζε σε μία αλλαγή της εκτελεστικής οργάνωσης του κόμματος και είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί το συνέδριο σε πνεύμα ενότητας, που το αξιώνει η χώρα κι ο λαός. Έχουμε την ευκαιρία να βγει από το συνέδριο ένα PSOE ενωμένο και δυνατό»

Όλα τα μεγάλα στελέχη του κόμματος, προσερχόμενα στο συνέδριο υπογράμμιζαν τη σύμπνοια που διακατέχει όλους για ενότητα και τη στήριξη που δίνουν στην πρωτοβουλία εσωκομματικής αλλαγής που προωθεί ο Σάντσεθ, με στόχο να ξαναπροσδώσει μία κυβερνητική πνοή στο PSOE, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει αυτοδυναμία σε επόμενες εκλογές και χωρίς αναγκαστικές συνεργασίες με άλλες δυνάμεις.

Αυτό τόνισε μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντόνιο Μιγέλ Καρμόνα, ηγετικό στέλεχος του PSOE. «Το κόμμα πρέπει να διεκδικήσει την ενότητα και να κινηθούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Εγώ υποστηρίζω την άποψη ενός αυτόνομου κόμματος, που θα μπορεί να κυβερνήσει και να σηκώσει τη χώρα στους ώμους της και δεν τάσσομαι υπέρ της συνεργασίας με λαϊκιστικές παρατάξεις».

Ωστόσο στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για ποιες πιθανότητες υπάρχουν για την ανατροπή της κυβέρνησης του δεξιού Μαριάνο Ραχόι με βάση τις σημερινές κοινοβουλευτικές ισορροπίες, ο Καρμόνα παραδέχθηκε πως «είναι πολύ λίγες».

Πάντως τις τελευταίες μέρες, ο Σάντσεθ επέμεινε σε προηγούμενη πρότασή του για συμμαχία με τα κόμματα Podemos και Ciudadanos για την ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του Μαριάνο Ραχόι κι είχε σχετική επικοινωνία με τους ηγέτες τους. Τόσο ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, όσο κι ο Άλμπερτ Ριβέρα απέρριψαν την πρόταση, καθώς αμφότεροι απορρίπτουν ο ένας τον άλλον ως συμμάχους υπό οποιοδήποτε σχήμα.

Ενδεικτικό της κυριαρχίας του Σάντσεθ είναι πως ακόμη κι η κύρια εσωκομματική του αντίπαλος, η Σοσάνα Ντίαθ, ανοικτά τουλάχιστον, επικροτεί τη νέα μορφή που θέλει να επιβάλει στο κόμμα ο Σάντσεθ. Όπως δήλωσε προσερχόμενη στους δημοσιογράφους, που παρακολουθούμε τις εργασίες του συνεδρίου «έχω τονίσει ήδη και με κάθε σαφήνεια πως η εκτελεστική επιτροπή που προτείνει ο Πέδρο Σάντσεθ μου φαίνεται πολύ καλή, γιατί θέλει ακριβώς να περιστοιχίζεται από τους καλύτερους που θα μπορέσουν να κυβερνήσουν την Ισπανία. Και γι΄ αυτό πιστεύω πως είναι πολύ καλοί.»

Ερωτηθείσα εάν μετά τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών υπάρχει περίπτωση να διχασθεί το κόμμα, η Ντίαθ τόνισε πως αντιθέτως «το κόμμα βγαίνει ενδυναμωμένο, καθώς υπήρξε μία τεράστια συμμετοχή από συντρόφισσες και συντρόφους, και αυτό σημαίνει πως το κόμμα είναι ζωντανό και διδάσκει ένα μάθημα εσωτερικής δημοκρατίας στα υπόλοιπα κόμματα της χώρας και τώρα αυτό που έχει σημασία είναι το PSOE να συνεχίσει με όρεξη και δυναμικά για να επιστρέψει στις νίκες και να αποτελέσει μία εναλλακτική κυβέρνηση που αξίζει στη χώρα».

Ερωτηθείσα για το φλέγον ζήτημα που όλα τα αρχηγικά κόμματα στην Ισπανία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σύντομα, όπως το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της που προκήρυξε η Καταλωνία, η Ντίαθ επανέλαβε πως πιστεύει στο άρθρο 12 του Συντάγματος, που υπερασπίζεται την ενότητα του έθνους «και η κυριαρχία της Ισπανίας εδράζεται σε όλους τους Ισπανούς, κι αυτό το υπερασπίζουμε»

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε κι ο Καρμόνα, ο οποίος τόνισε πως «οι σοσιαλιστές έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αυτά τα ερωτήματα. Εγώ πιστεύω πως η Ισπανία δεν είναι ένα πολυεθνικό κράτος, αυτή είναι η άποψή μου, αλλά θα πρέπει επίσης να χαράξουμε μία πολιτική πραγματικά αριστερή και φανερά διαφορετική από τον λαϊκισμό των Podemos».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)