to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:01 | 13.12.2017

Πολιτική

«Με νύχια και με δόντια υπέρ των φορολογικών παραδείσων και κατά των whistleblowers η ΝΔ»

Κατά τη σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (με τους οποίους σε κάποιες περιπτώσεις συντάχθηκε και η κυρία Καϊλή από την Δημοκρατική Συμπαράταξη) καταψήφισαν ή απείχαν από την ψηφοφορία για σημαντικές συστάσεις, όπως καταγγέλλουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Αναλυτικά όσα αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

Με όλες τις δυνάμεις του προσπάθησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), όπου ανήκει η Νέα Δημοκρατία, να ελαχιστοποιήσει τα μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων και υπέρ των whistleblowers, συχνά με την υποστήριξη των ακροδεξιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι συστάσεις, βέβαια, της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Panama Papers, υπερψηφίστηκαν στην Ολομέλεια (σ.σ: διαβάστε αναλυτικά παρακάτω), παρά τα εμπόδια που προσπάθησαν οι συντηρητικές δυνάμεις να θέσουν με 492 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 136 αποχές.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη στάση είχαν κρατήσει οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ και κατά την ψηφοφορία στην Εξεταστική Επιτροπή, ζητώντας παραδείγματος χάριν να προστατεύονται οι εταιρείες έναντι των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα, σήμερα κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (με τους οποίους σε κάποιες περιπτώσεις συντάχθηκε και η κυρία Καϊλή από την Δημοκρατική Συμπαράταξη) καταψήφισαν ή απείχαν από την ψηφοφορία στις εξής συστάσεις:

- Να συμπεριλαμβάνονται σε λίστα κρατών που βοηθούν ή προωθούν πρακτικές φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.

- Να επιβάλλονται κυρώσεις στις παραπάνω χώρες-μέλη της ΕΕ.

- Να διερευνηθεί η στάση της Ιρλανδικής κυβέρνησης να ασκήσει έφεση επί της απόφασης ότι η διαγραφή χρέους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ της Apple ήταν παράνομη και ότι η έφεση είναι μια προσπάθεια να μην συλλεχθεί το οφειλόμενο ποσό.

- Να διεκδικήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το διαφυγόν κέρδος από ποδοσφαιριστές που μετέφεραν χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους, όπως και από τους διαμεσολαβητές σε αυτές τις κινήσεις.

- Την δημιουργία ενός διεθνούς καταλόγου εταιρειών, ιδρυμάτων, ταμείων, τραπεζικών λογαριασμών, και περιουσιακών στοιχείων. Επίσης την απαίτηση για περισσότερη διαφάνεια στα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών (ισολογισμοί, μέτοχοι, κλπ)

- Να επιβάλλονται κυρώσεις στις τράπεζες, ακόμη και αφαίρεση αδείας, εάν αποδειχθεί ότι συμμετείχαν ή διευκόλυναν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.

- Να δημιουργηθεί νομικός μηχανισμός που θα εξασφαλίζει πως τα χρήματα που προκύπτουν από αποκαλύψεις περιπτώσεων φοροδιαφυγής, να επιστρέφουν στα κράτη-μέλη όπου πραγματικά τελέσθηκε η οικονομική δραστηριότητα.

- Να διαχωριστούν οι λογιστικές από τις συμβουλευτικές εταιρείες και να απαγορευθεί η πληρωμή των δεύτερων με μπόνους κέρδους ώστε να απαλειφθούν οι πιθανότητες να προβούν σε παράνομες πρακτικές.

Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις επιχειρούν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ

«Υπερψηφίσαμε στο σύνολό της, τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία έρχεται σε συνέχεια της έρευνας για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή», δήλωσαν οι ευρωβουλευτες της ΝΔ, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την στάση που τήρησαν σε μία σειρά από συστάσεις.

Παράλληλα έκαναν γνωστό ότι υπερψήφισαν και μια σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν από διαφορετικές πολιτικές ομάδες. «'Αλλωστε, όλες αυτές οι δραστηριότητες αφορούν χώρες εκτός Ε.Ε. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε να κατονομάζονται κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, καθώς στο μέλλον κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και με την Κύπρο σε ό,τι αφορά τους χαμηλούς  φορολογικούς συντελεστές, αλλά και με την Ελλάδα σε ό,τι έχει να κάνει με την προσπάθεια επιμήκυνσης του χαμηλού Φ.Π.Α. στα νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων», σημειώνουν και προσθέτουν:

«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εμείς ως Νέα Δημοκρατία θα χρησιμοποιήσουμε τη φορολογική πολιτική ως εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας και περιορισμού της φοροδιαφυγής. Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε μια σειρά τομείς, όπως είναι η ακίνητη περιουσία, οι επιχειρήσεις, τα μερίσματα, ώστε να ανακτήσει η πατρίδα μας το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα».

Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Panama Papers

Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία (492 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 136 αποχές) το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Panama Papers, κατά τη σημερινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το πόρισμα της Επιτροπής PANA περιλαμβάνει 211 συστάσεις για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή.

Η εν λόγω Επιτροπή δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2015 μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου των Panama Papers. Μεταξύ των σημαντικότερων συστάσεων της είναι η δημιουργία δημόσιων μητρώων με τα ονόματα των πραγματικών δικαιούχων, κατάρτιση νέων κανόνων και η επιβολή κυρώσεων για τους διαμεσολαβητές που συμμετέχουν σε πρακτικές επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, μέσα στήριξης των καταγγελτών και η σύσταση μόνιμης εξεταστικής επιτροπής για τη φορολογία.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι πολλά από τα κράτη μέλη της ΕΕ περιλαμβάνονται στα έγγραφα του Παναμά και για την «έλλειψη πολιτικής βούλησης ορισμένων κρατών μελών να προχωρήσουν με την επιβολή της νομοθεσίας και τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές». Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ζητούν να αντικατασταθεί η ομοφωνία από την ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο και ζητούν επίσης να ολοκληρωθεί η απαραίτητη μεταρρύθμιση της Ομάδας «Κώδικας δεοντολογίας» για τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τρόπο που θα επαναπροσδιορίσει ριζικά τη δομή διακυβέρνησης και τη διαφάνειά της.

«Χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην ευρωπαϊκή φορολογική πολιτική για την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων, της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής» δήλωσε σχετικά ο εισηγητής της Επιτροπής Γιέπει Κόφοντ από τους Σοσιαλιστές, ενώ ο Πετρ Γιέτσεκ από τους Φιλελεύθερους ανέφερε πως η επιτροπή πέτυχε το στόχο της «να εξεταστεί η σχετική νομοθεσία της ΕΕ και η εφαρμογή της και να παρουσιαστούν αξιόπιστες συστάσεις σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κατήγγειλε το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλδημοκράτες ότι συνεργάστηκαν προκειμένου να «αποδυναμώσουν» το περιεχόμενο του πορίσματος. «Ο Μεγάλος Συνασπισμός ψήφισε υπέρ της έκθεσης, αφού διασφάλισε ότι είχε τροποποιηθεί και μάλιστα απογυμνωθεί από τα πιο προοδευτικά του στοιχεία. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών (ALDE) διέγραψαν ολόκληρες παραγράφους από το κείμενο που είχε προηγουμένως εγκριθεί στην επιτροπή «Παναμάς». Αλλά δεν θα είχαν επιτύχει χωρίς τη βοήθεια των Σοσιαλδημοκρατών που επέλεξε να απόσχει. Αυτό έδωσε τέλος στην θέση του Κοινοβουλίου να ασκήσει πίεση στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή για την αντιμετώπιση της φορολογικής αδικίας», δήλωσε σχετικά ο ευρωβουλευτής της GUE, Mιγκέλ Ούρμπαν.

Από την πλευρά του το ΕΛΚ επέκρινε τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές για την «προσπάθειά τους να καταλάβουν τις τελικές συστάσεις της εξεταστικής επιτροπής με τα ιδεολογικά τους συνθήματα, αντί να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)