to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:20 | 26.03.2018

Κοινωνία

Με νομοθετική ρύθμιση θα απαντήσει η κυβέρνηση στην απόφαση του ΣτΕ για τους αθλητές

Την απόφαση της κυβέρνησης να λύσει νομοθετικά το ζήτημα που προέκυψε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματική την εισαγωγή διακριθέντων αθλητών σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ της προτίμησής τους έκανε γνωστή, μιλώντας στον «ΣΠΟΡ FM 94,6», ο γ.γ. Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός


Την απόφαση της κυβέρνησης να λύσει νομοθετικά το ζήτημα που προέκυψε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματική την εισαγωγή διακριθέντων αθλητών σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ της προτίμησής τους έκανε γνωστή ο Ιούλιος Συναδινός. Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 μετέφερε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τη δικαστική απόφαση, ενώ ανέλυσε τις αρνητικές προεκτάσεις που θα έχει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. 

Αναλυτικά ο Ιούλιος Συναδινός μίλησε στους Βασίλη Βέργη και Βάιο Τσούτσικα για: 

-την απόφαση του ΣτΕ: «Η πολιτεία έχει θεσπίσει ορισμένα μέτρα για να έχουν τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό κίνητρα. Ένα από αυτά είναι μια βοήθεια που δίνεται, με μια μοριοδότηση, της τάξης του 5 και 10%, που παίρνουν επιπλέον της βαθμολογίας τους. Οι αθλητές ξοδεύουν ατελείωτες ώρες για να φτάσουν σε ένα υψηλό επίπεδο και να εκπροσωπήσουν τη χώρα σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Δεν είναι μια καθαρά προσωπική τους υπόθεση, αλλά μια εθνική υπόθεση. Τα παιδιά αυτά στερούνται στην παιδική τους ηλικία όλα όσα άλλα παιδιά απολαμβάνουν. Έχουν απίστευτη σωματική και ψυχική επιβάρυνση και η πολιτεία είχε φροντίσει να τα βοηθά στο βαθμό που μπορεί για να αντεπεξέλθουν. Τα παιδιά αυτά λείπουν πολλές ώρες από το μάθημα, δεν κάνουν γιορτές, σαββατοκύριακα και διακοπές. Είναι σαν σκληροί νέοι εργαζόμενοι. Τα παιδιά αυτά δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά, συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους, όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Απλά έχουν μια επιπλέον μοριοδότηση, εξασφαλίζεται ότι δεν μπαίνει στο πανεπιστήμιο ένας αθλητής που δεν ξέρει να γράφει το όνομά του και μπαίνουν καθ’ υπέρβαση του αριθμού των σχολών. Για παράδειγμα, αν σε μια σχολή μπαίνουν 100 φοιτητές, οι 3-4 αθλητές μπαίνουν επιπλέον και δεν καταλαμβάνουν θέσεις άλλων. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης. Η μία προσφυγή αφορά στα μαθήματα και τη βαρύτητα των μαθημάτων. Η απόφαση αναφέρει πως είναι αντισυνταγματική η διάταξη που δίνει στα παιδιά επιπλέον μόρια. Είναι μια διάταξη που ισχύει επί δεκαετίες και κανείς δεν τόλμησε να θίξει. Δεν υπάρχει άνθρωπος από το χώρο του αθλητισμού που να ήθελε να καταργηθεί ή από το χώρο της πολιτικής. Γι’ αυτό και έχει συναντήσει την κατακραυγή όλων». 

-το πώς θα αντιδράσει η πολιτεία: «Θα είναι μεγάλο πλήγμα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Θα δημιουργηθεί ένα θέμα με τα παιδιά που έχουν εδώ και χρόνια καθορίσει τη ζωή τους κι έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους με αυτή τη διάταξη. Φέτος δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα παιδιά που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, όπως διευκρίνισε το υπουργείο. Εμείς έχουμε πρόθεση να αντιμετωπίσουμε την απόφαση με νομοθετική ρύθμιση. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, που έχει ακουμπήσει πάρα πολλές οικογένειες. Νομοθετικά θα το λύσουμε. Θα πάρουμε τα μέτρα μας. Περιμένουμε τις επόμενες μέρες το σκεπτικό της απόφασης». 

-το τι γίνεται στο εξωτερικό: «Έχω εμπειρία από χώρα του εξωτερικού, που όταν οι εθνικές ομάδες τους πήγαιναν για προετοιμασία οι καθηγητές πήγαιναν μαζί με τις ομάδες και έκαναν μάθημα εκεί στα παιδιά. Σε άλλες χώρες όταν οι αθλητές λείπουν στο εξωτερικό η εξεταστική περίοδος μεταφέρεται, δεν χάνουν τα παιδιά τις εξετάσεις τους. Μόλις το 2016 νομοθετήσαμε και αυξήσαμε τις μέρες που μπορεί ένας δημόσιος υπάλληλος να πάει σε προετοιμασία για να εκπροσωπήσει τη χώρα σε διοργάνωση. Μέχρι τότε οι άνθρωποι έπαιρναν την κανονική τους άδεια ή έπαιρναν άδεια άνευ αποδοχών». 

-τις τοποθετήσεις Στεφανίδη και Πετρούνια: «Οι δηλώσεις των μεγάλων αθλητών είναι αυτονόητες και λογικές. Έχουν ζήσει όλη τη διαδρομή που κάνει ένας άνθρωπος από την παιδική ηλικία που τον αναγνωρίζουν ως ταλέντο. Είπαν αυτά που έπρεπε να πουν, θα με παραξένευε αν έλεγαν κάτι διαφορετικό. Και μπράβο τους που μίλησαν. Η Κατερίνα και ο Λευτέρης είναι εξαιρετικά παιδιά, πέρα από αθλητές, και ήμουν σίγουρος πως θα έπαιρναν θέση».

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Τι ανέφερε την Κυριακή το υπουργείο Παιδείας:

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αμφισβητεί τις ρυθμίσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διακριθέντων αθλητών δημιουργεί εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Δημιουργεί, όμως, και πολλά ερωτηματικά, αφού αυτή τη φορά το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ασχολείται με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά με μια ρύθμιση που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Η απόφαση, δε, έρχεται δύο μήνες πριν από τις εισαγωγικές εξετάσεις!

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναμένει την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης και διαβεβαιώνει τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που πηγάζουν από τις αρμοδιότητές του για να βρεθούν όλες οι δυνατές λύσεις ώστε οι διακριθέντες αθλητές και αθλήτριες να έχουν ένα ισοδύναμο με το σημερινό καθεστώς πρόσβασης στα ΑΕΙ. Και, εν πάση περιπτώσει, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα ως προς τις φετινές εξετάσεις.»

Κώστας Θάνος: «Άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τα προνόμια των αθλητών»

Ο Ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης Κώστας Θάνος πήρε επίσημη θέση για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την μοριοδότηση των αθλητών.
«Επιβάλλεται άμεσα η αθλητική πολιτική ηγεσία, από την στιγμή που διαφωνεί με την απόφαση του ΣτΕ, με νομοθετική ρύθμιση να επαναφέρει και να αυξήσει στο μέτρο του δυνατού τα κίνητρα για τους αθλητές. Αυτή την στιγμή το μόνο κίνητρο που είχαν οι διακριθέντες αθλητές ήταν η εισαγωγή τους στα ανώτατα ιδρύματα. Θα είναι «έγκλημα» για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό να κοπούν αυτά τα ελάχιστα προνόμια που δίνει το κράτος σε νέα παιδιά που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον ερασιτεχνικό αθλητισμό» τόνισε συγκεκριμένα ο Κώστας Θάνος.

Η απόφαση του ΣτΕ

Παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας η εισαγωγή των διακριθέντων αθλητών σε σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της προτίμησής τους καθ' υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων, απεφάνθη η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την ίδια απόφαση κρίθηκε ότι δεν συνάδουν με την αρχή της αξιοκρατίας οι νομοθετικές διατάξεις κατά το μέρος που παραλείπουν να προβλέψουν διακριτές θέσεις κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 686/2018 απόφασή της (πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Τσιμέκας), έκρινε ότι η διάκριση που θεσπίζει το άρθρο 34 του νόμου 2009/1992 υπέρ των αθλητών υποψηφίων που έχουν επιτύχει τις προβλεπόμενες από το νόμο διακρίσεις, δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος και, συγκεκριμένα, από την ανάγκη παροχής κινήτρων στους ασχολούμενους με τον αθλητισμό, για την ανάπτυξη του οποίου οφείλει να μεριμνά η Πολιτεία κατ' άρθρο 16 παρ. 9 του Συντάγματος και είναι, κατ' αρχήν, συνταγματικώς θεμιτή εφόσον μάλιστα, με τη διάταξη αυτή δεν θίγεται ο αριθμός των κανονικώς εισακτέων στα τμήματα και τις Σχολές των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Η διάταξη του άρθρου 34 νόμου 2009/1992 αντίκεινται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής οργανώσεως της παρεχομένης εκπαιδεύσεως, σε συνδυασμό με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας μέτρου/σκοπού, κατά το μέρος που προβλέπουν:

α) την πριμοδότηση αθλητών ακόμα και για επιτυχίες σε αθλητικούς αγώνες ήσσονος σημασίας,

β) την καθ' υπέρβαση εισαγωγή αθλητών στις Ανώτατες Σχολές στο δυσανάλογα υψηλό ποσοστό του 4,5% των προβλεφθεισών θέσεων, το οποίο παρίσταται αυθαίρετο και

γ) την εισαγωγή διακριθέντος αθλητή σε Σχολή της προτίμησής του, εφόσον συγκεντρώσει αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το 90% του αριθμού των μορίων του τελευταίου εισαχθέντος στη συγκεκριμένη Σχολή στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος, μετά την προσαύξηση του συνόλου των μορίων του από τις αθλητικές του διακρίσεις.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας είναι αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις αυτές, καθώς υπερακοντίζουν τον δημοσίου συμφέροντος σκοπό που υπηρετεί η διάταξη (προαγωγή του αθλητισμού) λόγω, αφ' ενός του επιβαλλόμενου με αυτές σημαντικού περιορισμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των λοιπών υποψηφίων φοιτητών που δεν είναι αθλητές και, αφ' ετέρου, της σημαντικής υποχώρησης των ακαδημαϊκών κριτηρίων πρόσβασης την οποία συνεπάγονται.

Συνεπώς, κατέληξε η Ολομέλεια του ΣτΕ, «επίμαχη διάταξη της παραγράφου 8 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999 παραβιάζει τα άρθρα 4 παρ. 1, 5 παρ. 1 και 16 του Συντάγματος, κατά το μέρος που οι εν λόγω ρυθμίσεις υπερβαίνουν, κατά τα ανωτέρω, τα ακραία όρια πέραν των οποίων το παρεχόμενο από τη διάταξη αυτή προνόμιο εμφανίζεται δικαιολογημένο και επιτρεπτό συνταγματικώς».

Μειοψηφία 8 συμβούλων εκφράζει ακόμη την άποψη ότι η καθ' υπέρβαση εισαγωγή αθλητών είναι ανεκτή μόνο σε Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), όχι όμως στα ΑΕΙ και ΤΕΙ στα οποία «παρέχεται εκπαίδευση σε επιστημονικούς τομείς όπου η ιδιότητα του υποψηφίου ως αθλητή δεν ασκεί επίδραση».

Κατά τα άλλα η μειοψηφία των οκτώ επισημαίνει η επίμαχη διάταξη του άρθρου 34 του ν. 2725/1999, κατά το μέρος που θεσπίζει το ανωτέρω ευεργέτημα υπέρ των υποψηφίων αθλητών προς εισαγωγή στα λοιπά, πλην ΤΕΦΑΑ, Τμήματα και Σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας προσκρούει αφ' ενός μεν στην αρχή της ισότητας των Ελλήνων πολιτών ενώπιον του νόμου (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος), αφ' ετέρου δε στις απορρέουσες από το Σύνταγμα (άρθρο 5) αρχές της αξιοκρατίας και της σταδιοδρομίας εκάστου κατά λόγο της προσωπικής του αξίας και στο άρθρο 16 του Συντάγματος και επιπρόσθετα είναι αντισυνταγματική κατά το μέρος που προβλέπει την καθ' υπέρβαση εισαγωγή αθλητών στις ανώτατες σχολές στο ποσοστό του 4,5% των προβλεφθεισών θέσεων.

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν συνάδουν με την αρχή της αξιοκρατίας οι νομοθετικές διατάξεις (των άρθρων 4 και 42 του ν. 4186/2013, 2 του ν. 2525/1997 και της ΥΑ Φ 253.1/44654/Α5/2016) κατά το μέρος που παραλείπουν να προβλέψουν διακριτές θέσεις κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ υποχρεώνει το υπουργείο Παιδείας να εγγράψει ως υπεράριθμο στην Ιατρική Σχολή υποψήφιο των Πανελλαδικών εξετάσεων 2016-2017 ο οποίος δεν εισήχθη, καθώς την θέση του κατέλαβε συνυποψήφιός του αθλητής με λιγότερα μόρια από εκείνον.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)