to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:03 | 05.11.2015

Πολιτική

Με νόμο του 2013 "θάβεται" το σκάνδαλο με τα δάνεια της ΑΤΕ στα κόμματα

Στο αρχείο τέθηκε η δικογραφία για τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας προς τα κόμματα, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.


Το φλέγον ζήτημα της κατάργησης της διάταξης που θέτει σε ασυλία πρώην διοικητές τραπεζών, αποτυχημένους επιχειρηματίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και τα ίδια τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τις σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις τους, έθεσε ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Καραγιαννίδης από το βήμα της Βουλής, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης σχετικά με τη μέθοδο αποπληρωμής δανείων «ballοon payment» στην Αγροτική Τράπεζα, ο Χ. Καραγιαννίδης επεσήμανε ότι η προαναφερθείσα, ευνοϊκότατη για τους δανειολήπτες αλλά επιζήμια για την ίδια την ΑΤΕ, μέθοδος αποπληρωμής αφορά περίπου 1.300 υποθέσεις. Το δε ύψος τους αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι τόκοι και βαρύνει αρνητικά την τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω υποθέσεις έχουν υπαχθεί στο λεγόμενο «κακό» τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το 2017, σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, οι φορολογούμενοι θα υποστούν νέα επιβάρυνση με την αποπληρωμή τους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, υπογράμμισε ότι η μήνυση του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φορολογουμένων Γιάννη Σιάτρα, βάση της οποίας η υπόθεση έλαβε το δρόμο της δικαιοσύνης, τέθηκε στο αρχείο σύμφωνα με το άρθρο 78 του Ν.4146/2013 που παρέχει ασυλία στις τραπεζικές διοικήσεις για υποθέσεις ανάλογες με την επίμαχη.

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η ελληνική δικαιοσύνη ερευνά τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας, με τις έρευνες να στέφονται και κατά κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα ρίξει άπλετο φως για τις συνθήκες δανειοδότησης των δανείων που ερευνά.

Κατά τη δευτερολογία του, ο Χ. Καραγιαννίδης στάθηκε στο πολιτικό σκέλος του ζητήματος, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι επί δεκαετίες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν μετατρέψει το τραπεζικό σύστημα σε «μαγαζί» τους, όπου «ημέτεροι δάνειζαν ημετέρους», φαινόμενο που δεν αφορά αποκλειστικά την Αγροτική Τράπεζα αλλά τον κλάδο εν γένει, με πιο χτυπητά παραδείγματα τις περιπτώσεις της Proton Bank, της Εμπορικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Χ. Καραγιαννίδης επανέλαβε το αίτημά του να υπάρξει πολιτική απόφαση για την κατάργηση της σκανδαλώδους διάταξης που θέτει σε ασυλία τραπεζικές διοικήσεις και κόμματα που δανειοδοτήθηκαν.

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος συμφώνησε με τον Χ. Καραγιαννίδη και υποστήριξε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων πράττει όλα όσα απαιτούνται για να καταπολεμηθεί η διαφθορά στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην επέμβει στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αλλά με πρωτοβουλίες της να την διευκολύνει στο έργο της.


 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)