to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 28.10.2016

πηγή: hitandrun.gr

Κοινωνία

Με μπλουζάκι της Χρυσής Αυγής κατηγορούμενος για το βασανισμό του Ουαλίντ Τάλεμπ

Κείμενο-φωτογραφία: Katja Lihtenvalner


«Άσε με, θα μου πει εμένα ο φούρναρης τι χαρτιά θα δώσω εγώ. 25 χρόνια είμαι δικήγορος. Κάθομαι και ασχολούμαι με μαλάκες. Είστε τρελοί όλοι!», φώναξε στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης στο Εφετείο Πειραιά ο Βασίλης Βαλκάνος, συνήγορος των 4 βασανιστών του Ουαλίντ Τάλεμπ.   Με το αίτημά του «Θα το ξανασκεφτώ αν θα εκπροσωπήσω και τους 4 κατηγορούμενους στην επόμενη συνεδρίαση», η έδρα διέκοψε για τις 7 Νοεμβρίου.

Σήμερα ακούσαμε 4 μάρτυρες. Οι 3 από αυτούς κατέθεσαν ότι, χωρίς αμφιβολία, η μοχθηρή πράξη εναντίον του Ουαλίντ Τάλεμπ ήταν ρατσιστικό έγκλημα. «Ξέρουμε πως το δικαστήριο δεν αποφάσισε να το αναγνωρίσει ως τέτοιο, ωστόσο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι περισσότερες ρατσιστικές ενέργειες πραγματοποιούνται με τον τρόπο που συνέβη εναντίον του Ουαλίντ. Ευάλωτοι μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν δεχτεί επίθεση, κακοποίηση και εξευτελισμό. Οι επιτιθέμενοι ήξεραν πολύ καλά πως οι μετανάστες δε θα αναζητήσουν νομική βοήθεια και γι’ αυτό εκείνοι μένουν ανέγγιχτοι», περιέγραψε ένας από αυτούς.

Στη διάρκεια της κατάθεσης του αδερφού του Ουαλίντ, ανακαλύψαμε ότι ο Γιώργος Σγούρδας, ιδιοκτήτης του φούρνου, όχι μόνο είπε ψέματα πως δεν ξέρει πού βρίσκεται ο Ουαλίντ μετά τη βάναυση επίθεση, αλλά και ενθάρρυνε τον αδερφό του να μην πάει στην αστυνομία. «Θα σε βοηθήσω να τον βρεις», πρότεινε ο κύριος ύποπτος.

Ο Σγούρδας, ο οποίος προσέρχεται στην αίθουσα από τη φυλακή, σήμερα παρενέβαινε τακτικά στη διάρκεια της συνεδρίασης. Έθετε ερωτήσεις στον αδερφό του Ουαλίντ από μόνος του, γεγονός που προκάλεσε τη δυσανεξία του ακροατηρίου. Έπειτα, διαφωνούσε τακτικά με τον συνήγορό του και, κάποια στιγμή, ο Βαλκάνος του φώναξε: «Θα σκάσεις πια;»

Ο αδερφός του Ουαλίντ Τάλεμπ πρόσθεσε, επίσης, μια σημαντική λεπτομέρεια, που εμπλουτίζει την κατάθεση του Αιγύπτιου ψαρά στη συνεχιζόμενη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών. Η υπεράσπιση των νεοναζί ήθελε να αποδείξει μερικές βδομάδες πριν ότι οι δράστες της επίθεσης στον Τάλεμπ δεν είχαν καμία σχέση με τη Χ.Α. Ωστόσο, σήμερα στον Πειραιά ο αδερφός του Ουαλίντ δήλωσε χωρίς δισταγμό: «Ο γιος του Σγούρδα Σταμάτιος άρχισε να φορά μπλουζάκι της Χ.Α. Είπα στον αδερφό μου: “Ουαλίντ, πρέπει να προσέχεις”».

Μόνο ένας μάρτυρας από τη σημερινή συνεδρίαση βλέπει το Σγούρδα και τα φιλαράκια του διαφορετικά. «Ο κύριος Σγούρδας αγαπούσε τον Μοχάμεντ (σημ.: οι μάρτυρες υπεράσπισης συχνά αναφέρονται στον Ουαλίντ ως «Μοχάμεντ») και του φερόταν σαν να είναι γιος του», εξήγησε μια από τις υπαλλήλους του φούρνου. «Ο Μοχάμεντ έπρεπε να χαίρεται που είχε τέτοιο μισθό έτσι κι αλλιώς. Αυτές τις μέρες οι μετανάστες πληρώνονται πολύ λιγότερο», πρόσθεσε.  Η εργαζόμενη του Σγούρδα δεν παρέλειψε να φέρει το «βιβλιαράκι» της, το οποίο, κατά την ίδια, αποδείκνυε ότι ο Ουαλίντ Τάλεμπ έκλεβε το αφεντικό του τους τελευταίους 8 μήνες. Η έδρα δεν ασχολήθηκε με τις αποδείξεις της. Εκτός αυτού, για το βίαιο περιστατικό δήλωσε απλώς: «Δεν ξέρω τίποτα για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα».

Στη δικαστική αίθουσα ήταν σήμερα παρόντες πολλοί υποστηρικτές και μέλη των οικογενειών των 4 κατηγορουμένων, καθώς και φίλοι του Ουαλίντ Τάλεμπ. Η δίκη των βασανιστών του Ουαλίντ Τάλεμπ συνεχίζεται στις 7 Νοεμβρίου στο Εφετείο Πειραιά.

Μετάφραση-απόδοση: Γιάννης Κοντός

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)