to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:02 | 08.01.2020

Κοινωνία

«Νόμος και τάξη» και κατά των απεργών του ΟΤΕ

Με συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους απαντούν οι εργαζόμενοι του ομίλου ΟΤΕ στον αυταρχισμό της διοίκησης η οποία χθες υπέβαλλε μήνυση κατά των συνδικαλιστών με αποτέλεσμα να συλληφθούν. Με μήνυση σε βάρος του περιφερειακού διευθυντή του ΟΤΕ για "ψευδή καταμήνυση" και παρακώλυση συνδικαλιστικής δραστηριότητας απαντούν και οι πέντε απεργοί.


Με κλιμάκωση του αυταρχισμού απαντάει η διοίκηση του ΟΤΕ στον πολυήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων του ομίλου που προκηρύχθηκε μετά τις απολύσεις εργαζομένων και με βασικό αίτημα την υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας,

Σε πλήρη ταύτιση με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά των απεργιών, η εργοδοσία ανακοίνωσε την Τρίτη 7/1 ότι προχωρά σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου «για να αντιμετωπίσει το αντιδημοκρατικό φαινόμενο του αποκλεισμού κτιρίων από μερίδα συνδικαλιστών» (διαβάστε αναλυτικά).

Ως απάντηση, μήνυση σε βάρος του περιφερειακού διευθυντή του ΟΤΕ για "ψευδή καταμήνυση" και παρακώλυση συνδικαλιστικής δραστηριότητας κατέθεσαν και οι πέντε απεργοί , οι οποίοι συνελήφθησαν χθες και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μήνυση που είχε υποβληθεί σε βάρος τους.

Στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, όπου υποβλήθηκε η μήνυση των απεργών, παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΟΜΕ ΟΤΕ, Δημήτρης Φούκας, συνδικαλιστικά στελέχη του ΟΤΕ και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης, οι οποίοι συμμετέχουν ως μάρτυρες στο δικόγραφο.

"Δεν υπήρχε κανείς εργαζόμενος που ήθελε να μπει στο κτίριο" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Φούκας, αναφερόμενος σε όσα καταλογίζονται στους απεργούς και πρόσθεσε: "Αυτά εντάσσονται σε μια στρατηγική της διοίκησης που από την πρώτη μέρα της απεργίας, που γίνεται για την ανάκληση απολύσεων και την υπογραφή τριμερούς σύμβασης, δημιουργεί προσκόμματα, απασχολώντας αναίτια και την αστυνομία".

Τις διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών του ΟΤΕ καταδικάζουν η Λαϊκή Ενότητα και το ΕΚΘ.

Υπενθυμίζεται, ότι οι πέντε απεργοί συνελήφθησαν αργά το απόγευμα χτες, στο κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ επί της Καρόλου Ντηλ, καθώς τους καταλογίστηκαν τα αδικήματα της παράνομης βίας και της διατάραξης οικιακής ειρήνης. Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελέας, η οποία έδωσε προφορική εντολή να αφεθούν ελεύθεροι.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ, με ανακοίνωσή της, αντέδρασε την Τρίτη στη στάση του Ομίλου του ΟΤΕ και επανέλαβε ότι ο αγώνας συνεχίζεται:

«Αντί για Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, διέταξαν απολύσεις!

Αντί για διάλογο με την Ομοσπονδία, έφεραν την αστυνομία και προσαγάγουν τους εργαζόμενους με ψευδείς καταμηνύσεις!

Η Διοίκηση του ΟΤΕ δεν μπορεί να διαχειριστεί το πάθος της για ακόμα μεγαλύτερη υπερκερδοφορία στον Οργανισμό.

Η Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού πρέπει να παραιτηθεί τώρα γιατί οδηγεί στην καταστροφή την εταιρεία και τους εργαζόμενους!

Λάθος «εργαλεία» επιλέγουν. Με όργανο τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους απέναντι σε θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα δεν υπηρετούν Ούτε την Ανάπτυξη Ούτε την Κανονικότητα!

Ο Αγώνας των εργαζομένων για αξιοπρεπείς  συνθήκες απασχόλησης και δίκαιες αμοιβές ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ!» αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με την ανακοίνωηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ: Οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΟΤΕ γύρισαν την πλάτη στις αστυνομικές μεθόδους της Διοίκησης και συμμετείχαν ακόμη πιο μαζικά στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η μαζικότητα και η αγωνιστικότητα είναι η απάντησή μας στον κάθε λογής απεργοσπαστικό μηχανισμό της Διοίκησης.

Καλούμε όλα τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες να δώσουν δυναμικό παρών δίπλα μας στις αυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις (9/1/2020 και ώρα 11:00 πμ) έξω από τα κεντρικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει έξω από το κατάστημα του Συντάγματος (Μητροπόλεως 1&Φιλελλήνων) στις11:00 πμ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ανέφερε αναλυτικά σε ανακοίνωσή του:

«Με την ενέργεια αυτή η διοίκηση της εταιρίας επιχειρεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους οι οποίοι συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, με αιτήματα την επαναπρόσληψη των απολυθέντων συναδέλφων τους και την υπογραφή τριετούς σύμβασης εργασίας.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης θεωρούμε πως οι συλλήψεις συνδικαλιστών αποτελούν ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα του εντεινόμενου κυβερνητικού αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας, με  στόχο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα εργασιακά δικαιώματα.

Καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια στρέφεται εναντίον εργαζομένων και εν προκειμένω εναντίον των εργαζομένων-απεργών στον ΟΤΕ.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα τους και δηλώνουμε πως ως κόμμα θα σταθούμε στο πλευρό τους με κάθε τρόπο, μέχρι την τελική τους δικαίωση.

Τέλος, δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στο κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη» να αποτελέσει το όχημα για την επιχειρούμενη συρρίκνωση των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού.»

Την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζόμενων στηλιτεύει και το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «ο αγώνας των εργαζομένων στον ΟΤΕ είναι αγώνας όλων των εργαζομένων απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης – ΣΕΒ για πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και θα συνεχιστεί με τη συμπαράσταση όλων μας μέχρι τη νίκη».

Κ. Νοτοπούλου: Εμφανής ο πανικός της διοίκησης του ΟΤΕ

Δήλωση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις πραγματοποίησε και η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλεύτρια Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ:

«Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται εμπράκτως ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την αντεργατική της πολιτική οδηγεί σε εργοδοτική αυθαιρεσία και ακραία νεοφιλελεύθερη τακτική. Ο πανικός της διοίκησης του ΟΤΕ μπροστά στην μεγάλης διάρκειας απεργία στον Όμιλο είναι εμφανής και επιχειρεί να καταστείλει τις κινητοποιήσεις με συλλήψεις. Στηρίζουμε αυτονόητα τον απεργιακό αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και οφείλουμε να  αποτρέψουμε τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης».

Η Κ. Νοτοπούλου ανήρτησε επίσης φωτογραφίες από την απεργιακή περιφρούρηση έξω από κατάστημα της Θεσσαλονίκης:

Ανάλογο είναι και το μήνυμα του Χρ. Γιαννούλη:

Και το ΚΚΕ καταγγέλλει την επιχείρηση τρομοκράτησης των απεργών

Στο πλευρό των πέντε συλληφθέντων στο ΑΤ Λευκού Πύργου βρέθηεκ την Τρίτη ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ, ο οποίος σε δήλωσή του καταδίκασε τις συλλήψεις των απεργών - συνδικαλιστών και εργαζομένων του ΟΤΕ, καταγγέλλοντας τις ευθύνες κυβέρνησης - εργοδοσίας που επιχειρούν, και αφού προηγουμένως έπεσε στο κενό η τρομοκράτηση των εργαζομένων και η επιχείρηση «κοινωνικού αυτοματισμού» σε βάρος τους για τον απεργιακό τους αγώνα, ακολούθως επιστράτευσε το δρόμο της καταστολής στο πλαίσιο του «δόγματος νόμος και τάξη». Είναι γελασμένοι, δεν θα τους περάσει, κατέληξε ο Λ. Στολτίδης.

«Τη διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ που προχώρησε σε μηνύσεις και συλλήψεις στελεχών των σωματείων του οργανισμού, για να σταματήσει τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το ΠΑΜΕ.

Για κατήφορο αυταρχισμού κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του:

«Αντί του διαλόγου συλλήψεις με ψευδείς μηνύσεις.

Συνεχίζοντας τον κατήφορο του αυταρχισμού, η Διοίκηση του ΟΤΕ επέλεξε να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που ζητούν διάλογο για συλλογική σύμβαση  και προστασία της απασχόλησης, με μηνύσεις που οδήγησαν σε συλλήψεις συνδικαλιστών στην Θεσσαλονίκη.

Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της ολόπλευρης στήριξης της Κυβέρνησης στην εργοδοτική ασυδοσία. Ως εδώ. Η καταστολή των συνδικαλιστικών αγώνων δεν μπορεί να αποτελεί την «κανονικότητα» στην Ελλάδα».

ΓΣΕΕ: Απαράδεκτες οι πρακτικές της διοίκησης του ΟΤΕ

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) καταγγέλλει τη διοίκηση του ΟΤΕ η οποία, όπως υποστηρίζει, «με την πρακτική των ψευδών μηνύσεων, οδήγησε σε συλλήψεις απεργών εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη». «Μετά τη δυναμική και μαζική απεργιακή απάντηση των εργαζομένων, οι οποίοι ξεκίνησαν, πριν τα Χριστούγεννα, τον αγώνα τους, η διοίκηση χρησιμοποιεί τώρα τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές με εμφανέστατο σκοπό και στόχο να εκφοβίσει τους εργαζόμενους» επισημαίνει η Συνομοσπονδία, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στον ΟΤΕ και στηρίζει το δίκαιο αγώνα τους.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με ανακοίνωσή του, «καταδικάζει τις συλλήψεις εργαζομένων στον ΟΤΕ, μετά από εντολή της Διοίκησης του Οργανισμού, προκειμένου να σπάσει τον απεργιακό αγώνα των συναδέλφων.

Αντί να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους, να απολύει και να μηνύει, προκειμένου να χτυπήσει την απεργία, τις διαδηλώσεις και την αποφασιστικότητα των συναδέλφων, ας προχωρήσει σε συλλογικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπογραφεί συλλογική σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου.

Την τεράστια κερδοφορία του ο ΟΤΕ την χρωστάει σ’ αυτούς ακριβώς τους εργαζόμενους που εμπαίζει. Η προσπάθεια της Διοίκησης να καταστρέψει τους εργαζόμενους, οδηγεί στην καταστροφή του ίδιου του Οργανισμού.

Το ΕΚΑ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ, καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο δίκαιος αγώνας των συναδέλφων θα δυναμώσει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)