to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 17.10.2015

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή

Mε μηνύσεις απειλεί η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία για το... Μουντιαλgate

Αίσθηση προκαλούν οι αιτιάσεις του περιοδικού Spiegel ότι η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία είχε δωροδοκήσει στελέχη της FIFA για την ανάθεση του Μουντιάλ 2006. Η ίδια η ομοσπονδία απειλεί με μηνύσεις.


Ανατρέχοντας στα γεγονότα πριν και μετά την ψηφοφορία του 2000 στη FIFA για την ανάθεση του Μουντιάλ 2006, το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ανακάλυψε μία σειρά αξιοσημείωτων συμπτώσεων, για παράδειγμα ότι ο τότε επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ταϊλάνδης Βοράβι Μακούντι, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην κρίσιμη ψηφοφορία, στη συνέχεια είχε τη χαρά να προσκαλέσει στην πατρίδα του τη Μπάγερν Μονάχου για φιλικά παιχνίδια, ενώ η σύζυγός του εχρίσθη και αντιπρόσωπος της Mercedes στην Ταϊλάνδη.

Το βράδυ της Παρασκευής η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (DFB) απείλησε με προσφυγή στα δικαστήρια κατά του περιοδικού Spiegel. Την ίδια ώρα ωστόσο, o δημοσιογράφος του Spiegel Γκούντερ Λατς, ένας από τους πέντε συντάκτες που συνυπογράφουν το επίμαχο άρθρο, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, δήλωνε «σίγουρος» για το ότι υπήρξε όντως μαύρο ταμείο και ανέφερε ότι από αυτό το ταμείο πληρώθηκαν εκπρόσωποι ασιατικών χωρών στη FIFA, ώστε να τηρήσουν ευνοϊκή προς τη Γερμανία στάση στην ψηφοφορία για την ανάθεση του Μουντιάλ 2006.

«Μυστήρια πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων»

Υποψίες για τον Βοράβι Μακούντι

Υποψίες για τον Βοράβι Μακούντι

Ο Γκούντερ Λατς λέει χαρακτηριστικά: «Έχουμε δει τα έγγραφα της οργανωτικής επιτροπής που αφορούν ακριβώς αυτό τα μαύρο ταμείο. Ας μην ξεχνάμε ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία παραδέχεται ότι υπήρξε μία ʻμυστήριαʼ πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία προφανώς δεν αξιοποιήθηκε για τον σκοπό, για τον οποίο είχε εγκριθεί και εκταμιευθεί. Την Τετάρτη υποβάλαμε στον DFB όλες τις ερωτήσεις μας σε αναλυτικό κείμενο 16 σελίδων, αλλά δεν ήταν σε θέση να μας απαντήσουν, λέγοντας ότι από τότε έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια…» Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο αρχικός σκοπός της πληρωμής των 6,7 εκ., η οποία δεν αμφισβητείται, ήταν η διοργάνωση ενός «πολιτιστικού προγράμματος».

Στην ψηφοφορία του 2000 η γερμανική υποψηφιότητα είχε υπερισχύσει της νοτιοαφρικανικής με ισχνή πλειοψηφία 12 ψήφων έναντι μόλις 11. Σε περίπτωση ισοψηφίας θα μετρούσε το «ειδικό βάρος» που είχε η ψήφος του προέδρου της FIFA Ζεπ Μπλάτερ και η διοργάνωση θα πήγαινε στη Νότια Αφρική. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η ισοψηφία δεν επήλθε, γιατί την τελευταία στιγμή πριν από την έναρξη της πλειοψηφίας ο εκπρόσωπος της Νέας Ζηλανδίας Τσαλρς Ντέμσι αποχώρησε αιφνιδιαστικά από την αίθουσα, άρα απείχε και από την ψηφοφορία.

«Πολιτικό, όχι τεχνικό ζήτημα»

Υπό πίεση ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας

Υπό πίεση ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας

Η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία επιμένει ότι, κατά τη σχετική έρευνα που πραγματοποίησε, δεν έχει ανακαλύψει οποιαδήποτε ένδειξη για κάποια παρατυπία. «Εάν αποδειχθεί ότι το SPIEGEL έχει δίκιο, πρόκειται ασφαλώς για μία σοβαρή κατηγορία, η οποία θα οδηγούσε σε παραίτηση τον πρόεδρο της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας» προειδοποιεί ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της ομοσπονδίας Χάραλντ Στένγκερ στη γερμανική τηλεόραση. Από την πλευρά του ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της FIFA Γκίντο Τονιόνι υπενθυμίζει ότι οι αιτιάσεις περί δωροδοκίας δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά φαίνεται να αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα σε συνδυασμό με την ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων περί FIFA, μπλάτερ και Πλατινί. Απαντώντας σε ερώτηση, εάν παρόμοιες «διαδρομές μαύρου χρήματος» γίνονται συχνά πριν από την ανάθεση μεγάλων αθλητικών γεγονότων, ο Τονιόνι απαντά διπλωματικά, αλλά και με σαφήνεια: «Μην ξεχνάτε ότι η ανάθεση της διοργάνωσης δεν είναι απλώς ένα τεχνικό ζήτημα- αν ήταν έτσι θα κέρδιζε συνεχώς η Γερμανία. Η ανάθεση ης διοργάνωσης είναι πολιτικό ζήτημα. Για να πείσετε τους εκλέκτορες δεν αρκεί μία θερμή χειραψία…»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)