to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:45 | 13.06.2018

πηγή: ergasiasimera.gr

Κοινωνία

Με μεγάλη συμμετοχή το πρώτο σεμινάριο συνδικαλιστικής επιμόρφωσης (βίντεο)

Ο Χάρης Αθανασιάδης, ιστορικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε σε αδρές γραμμές το περίγραμμα της πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από τα ορυχεία του Λαυρίου, στην εποχή της ρομποτικής

Με μεγάλη συμμετοχή εργαζόμενων, συνδικαλιστών από όλες τις βαθμίδες  και νεολαίων πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 12 Ιουνίου, το πρώτο από μια σειρά σεμιναρίων που έχει προγραμματίσει το ergasiasimera.gr Ήταν εκεί εργαζόμενοι από τον δημόσιο τομέα: εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι οργανισμών, τον ιδιωτικό τομέα: Τράπεζες, βιομηχανία, λιμάνια, ενέργεια κ.α., εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας: ενοικιαζόμενοι, ψευδο-αυτοαπασχολούμενοι και άνεργοι.  Συμμετείχαν συνδικαλιστές σε πρωτοβάθμια σωματεία,  σε δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις – εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες – και συνάδελφοι συνταξιούχοι.

Ο Χάρης Αθανασιάδης, ιστορικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε σε αδρές γραμμές το περίγραμμα της πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Βασικοί σταθμοί του τρόπου οργάνωσης των εργαζόμενων, γεγονότα και πολιτικές καταστάσεις που επηρέασαν – βοήθησαν ή κατέστειλαν την οργάνωση των εργαζομένων – παρουσιάστηκαν σε 45 λεπτά εισήγησης (αποσπάσματα σε video).

Παρόλο που ζούμε στο παρόν, κουβαλάμε πάντα το παρελθόν στις σκέψεις και στη νοοτροπίες που επικρατούν και κυοφορούμε το μέλλον.  Έχει νόημα να σχεδιάζουμε έλλογα το μέλλον, μαθαίνοντας από την ιστορία όχι σαν μία ατελείωτη σειρά ημερομηνιών και γεγονότων αλλά ιχνηλατώντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτά έλαβαν χώρα.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις για ένα θέμα με πολλές προεκτάσεις που δεν είναι δυνατό να εξαντληθεί σε ένα δίωρο. Ποια γεγονότα  έβαλαν τη σφραγίδα τους και συνέβαλαν στο να διαμορφωθεί η σημερινή κατάσταση;  πώς αλλάζουμε το τοπίο στον συνδικαλισμό; πώς μεγαλώνουμε τη συνδικαλιστική πυκνότητα, πώς μπορεί να μας βοηθήσει η γνώση του παρελθόντος; είναι ερωτήματα που ζητούν βασανιστικά απαντήσεις.

Θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία της συνάντησης  διαφορετικών γενεών συνδικαλιστών, από διαφορετικούς τομείς – δημόσιο ιδιωτικό – και κλάδους για να αναζητήσουμε λύσεις και διεξόδους, αναγνωρίζοντας ότι έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν.

Έχει ήδη προγραμματιστεί το 2ο σεμινάριο τη Τετάρτη 4 Ιουλίου στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα με θέμα: Τα συνδικάτα σήμερα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)