to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:57 | 22.06.2018

Πολιτική

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση με θέμα «Συμφωνία των Πρεσπών – Τα οφέλη και οι προοπτικές για τα Βαλκάνια» του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.


Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας προχώρησε στην διοργάνωση πολιτικής εκδήλωσης με θέμα τα οφέλη και τις προοπτικές που ανοίγονται από τη συμφωνία όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.

Ο φιλόξενος χώρος της αίθουσας συνεδριάσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Ελλάδας γέμισε από πολίτες της Πάτρας που με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον άκουσαν τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των ομιλητών αλλά και συμμετείχαν σε μια εποικοδομητική συζήτηση στην οποία αποσαφηνίστηκαν όλα τα σημεία της συμφωνίας, απαντήθηκαν όσα ερωτήματα τέθηκαν και αποκαλύφθηκαν όσα ψευδή νέα διακινούνται τις τελευταίες ημέρες.

Και από τους δύο ομιλητές τονίσθηκε ιδιαίτερα ότι αυτή η συμφωνία έχει σαν βάση της την εθνική γραμμή έτσι όπως διαμορφώθηκε και εκφράστηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 και μετά.

Επιπλέον επισημάνθηκε ότι η συμφωνία εξασφαλίζει όχι μόνο την ιστορική αλήθεια αλλά και την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας αποκλείοντας αλυτρωτισμούς από την  πλευρά της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας . Ξεκαθάρισαν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει στο Άρθρο 7 την θέση  ότι η ομιλούμενη από τους βόρειους γείτονές μας μακεδονική γλώσσα είναι νοτιοσλαβικής προέλευσης και ουδεμία σχέση έχει με την ελληνική ιστορική μας παράδοση και κληρονομιά.

Όσον αφορά το θέμα της ιθαγένειας τονίσθηκε ότι ουδεμία σχέση έχει με την εθνικότητα και ότι στο διαβατήριο κάθε πολίτη της γειτονικής χώρας θα αναγράφεται πλέον ο όρος «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα οφέλη της Ελλάδας από τη συμφωνία στα οποία περιλαμβάνονται αναπτυξιακά θέματα για τη χώρα αλλά και για ολόκληρη την περιοχή όπως για παράδειγμα η δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής από την Θεσσαλονίκη, Σκόπια, Βελιγράδι, Βουδαπέστη και η λειτουργία των ελληνικών λιμανιών ως διαμετακομιστικού κόμβου για κοντέινερ.

Κριτική ασκήθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στη ΝΔ που με τη στάση της και τις κορώνες για μειοδοσία έστρωσε το χαλί στους χρυσαυγίτες, τους πατριδοκάπηλους και τους εμπόρους του πατριωτισμού με αποκορύφωμα τη στάση του Μπαρμπαρούση στην Βουλή. Κριτική επίσης ασκήθηκε στην οπορτουνιστική στάση του ΚΚΕ και του ΚΙΝΑΛ, με εξαίρεση βέβαια τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη.

Τέλος οι ομιλητές παρότρυναν τους παρευρισκόμενους να διαβάσουν οι ίδιοι την συμφωνία χωρίς την επήρεια των καναλιών όπου θα διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τα ψεύδη που διακινούνται περί «ξεπουλήματος» της Μακεδονίας, της Ιστορίας και του πολιτισμού μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)